<

Як новоствореній нововолинській фірмі вдається вигравати мільйонні тендери у «Волиньвугілля» і хто допомагає – розслідування «Сили правди»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:09 | 10.09.2020 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
38
/ коментарі 4

Дві фірми впродовж квітня-липня 2020 року розіграли п’ять тендерів державного підприємства «Волиньвугілля» на понад 8 мільйонів гривень. Перемогу постійно здобуває нещодавно створена нововолинська фірма «Спецреммаш», у якій працює колишній посадовець «Волиньвугілля». А власника фірми-конкурента раніше судили за схеми із постачанням вугілля Міністерству оборони. 

Як новоствореній місцевій фірмі вдається вигравати мільйонні тендери і хто допомагає у цьому – з’ясовував Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Державне підприємство «Волиньвугілля» через тендери придбало послуги із ремонту обладнання: домкратів, стійок та комбайна. На підприємстві кажуть, що наразі працює дві шахти – №9 та Бужанська. Тож для їх роботи потрібно підремонтовувати обладнання.  

Секретар тендерного комітету «Волиньвугілля» Ірина Топоровська каже, що для Бужанської шахти замовили ремонт комбайнів і домкратів. А стійки ремонтують для двох шахт.

Тендери на закупівлю ремонтних послуг та обладнання відбулися із квітня по липень цього року і мають дещо спільне – участь у них брали лише дві фірми, одна з яких кілька разів не подавала документів. Переможцем постійно виходила місцева фірма. Загальна вартість виграних нею тендерів – 8 мільйонів 319 тисяч 798 гривень. 

До прикладу, на тендер із ремонту комбайна, вартістю 1 мільйон 150 тисяч гривень, прийшло два учасники – «Спецреммаш» із Нововолинська та ТОВ «ВП «Західвуглезбут» (ТОВ «ВП  «ЗВЗ») із Червонограда. Останнє не подає на конкурс жодних документів. Ціни конкурентів суттєво не відрізняються, а в аукціоні вони не торгуються. І перемагає, звісно, місцевий «Спецреммаш».

Ще один тендер на ремонт ріжучої частини комбайна, вартістю 3 мільйони 100 тисяч гривень, відбувся за тим же сценарієм. ТОВ «ВП ЗВЗ» не подало жодних документів, а його ціна вища від конкурента на 400 тисяч. Таким чином «Спецреммаш» знову виходить переможцем. 

На інші тендери ТОВ «ВП ЗВЗ» вже подало документи, поставило трохи вищу ціну і, звісно, конкуренти не торгувались в аукціонах – переможцем знову вийшло ПП «Спецреммаш». Втім, подані документи цього учасника виглядають дивно: на тендер із ремонту стійок фірма подала гарантійний лист, адресований зовсім іншому замовнику – тендерному комітету «Львіввугілля». Також серед поданих документів не міститься ні технічного завдання, ні цінової пропозиції щодо цього конкурсу, яку вимагав замовник.

Аналогічно пройшов і тендер на ремонт домкратів та купівлю домкратного вузла – ТОВ «Західвуглезбут» знову подало неповний пакет документів, до якого входить той же гарантійний лист, адресований «Львіввугіллю». 

Скидається на те, що фірма і не збиралася вигравати тендери, а була лише технічним учасником. 

“За вимогами законодавства України, для того, щоб відкриті торги відбулись, необхідна наявність не менше двох учасників. Саме через це реальний покупець (підрядник) може шукати собі «пару» на тендер, особливо, якщо предмет закупівлі «непопулярний» (коли на тендер не приходять інші суб’єкти господарювання), – пояснює юристка громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак. – В описаних вище випадках якраз схоже на те, що має місце технічна участь одного із учасників: аби тендер відбувся, технічний просто сплачує за участь та заповнює форму онлайн на відповідний тендер, не завантажуючи жодних (або неповний пакет) документів.

Та такі «домовленості» заборонені нашим законодавством. Якщо Антимонопольний комітет візьметься за цю справу і встановить змову, то оштрафує таких учасників і заборонить на три роки брати участь у закупівлях. Штраф становить до 10 відсотків від доходу суб’єкта господарювання за попередній рік”.

На підприємстві «Волиньвугілля» кажуть, що не розглядали пропозицію ТОВ «ВП ЗВЗ», оскільки вона була дорожчою. Тож і про неподані документи нічого не знають. 

“Це відкриті торги. Система Prozorro сама визначає переможця, вони ж в аукціоні торгуються, – пояснює секретар тендерного комітету Ірина Топоровська. – І в них була нижча пропозиція, система визначила і ми дивимося документи. Документи всі були подані добре, відповідали нашій тендерній документації і ми їх визнаємо переможцем. Наступного учасника без потреби ми не розглядаємо”. 

Кримінал, штраф і тендерні схеми

Почути пояснення щодо загадкової участі у вказаних тендерах від фірми «ВП ЗВЗ» не вдалося: контактні номери із реєстрів не дійсні, а новий директор Анатолій Сторожук, призначений у липні, каже, що нічого не може сказати про дії попереднього керівника. 

Виявився недійсним і зазначений у реєстрах номер засновника фірми Василя Боцка. Єдиний номер, який відповідає, це номер бухгалтера підприємства, однак він відмовився надати контакти керівника, посилаючись на те, що не має права.  

Втім така таємничість не виглядає дивною з огляду на історію цієї компанії. Адже ця фірма вже фігурувала у кримінальній справі про привласнення і розтрату вугілля для військових. 

Зокрема, у 2014 році Міноборони уклало договір із ТОВ «ВП ЗВЗ» на постачання 16,97 тисяч тонн газового вугілля на суму понад 20 мільйонів гривень за неконкурентною процедурою. Міністерство повністю оплатило за вугілля, але не повністю його отримало. При перевірці виявили, що не вистачає вугілля майже на 2,3 мільйона гривень, а також те, що ціна вугілля була завищена. 

Засновник і тодішній директор фірми Василь Боцко під час судового процесу визнав свою провину і суд присудив йому два роки іспитового терміну без конфіскації майна. 

Проте це не єдина історія, в якій фігурує ТОВ «ВП ЗВЗ». Ця компанія укладала фіктивні угоди і з шахтою «Надія» на Львівщині, а у 2015 році вже потрапляла до чорного списку Антимонопольного комітету України через спотворення торгів Департаменту ЖКГ Львівської ОДА. 

Схоже, що такі події не налякали власника компанії і вона долучилася до іншої схеми – бути технічним учасником на волинських тендерах. 

Натомість, керівник фірми-переможця Олег Гнатишен запевняє, що в тендерах перемагає той, хто дає нижчу ціну і тут, мовляв, ніяких домовленостей. 

– З вами у тендерах конкурує підприємство «Західвуглезбут» (ТОВ «ВП ЗВЗ»), але у кількох тендерах не подає жодних  документів.

– Не знаю. 

– В аукціонах не коливаються ціни: і ваші, і конкурента.У вас є домовленості щодо цих тендерів?

– Абсолютно ні.

– Як вам вдалося виграти у таких тендерах?

– Знаєте, щоб виграти… Це все впирається у цінову політику. 

– Ну так, але виглядає дивно і те, що лише два конкуренти, і один зовсім не подає документів. 

– Може він має якусь іншу роботу, загружений. Може його не влаштовує, може не має такого обладнання. Там багато нюансів. 

– Це наштовхує на думку про домовленості учасників.

– Та ні. Можете не переживати. В нас такого немає. 

Його заступник Олександр Александрович, який раніше працював на «Волиньвугіллі» і відповідав за закупівлі, теж стверджує, що у тендерах виграє той, у кого менша ціна. А про конкурентів, каже, нічого не знає.

– Ми займаємось ремонтом гірничо-шахтного обладнання, – пояснює Олександр Александрович. – Я моніторю через Prozorro такі закупівлі і ми там беремо участь. Ми працюємо із Львіввугіллям, на Волиньвугіллі виграли тендери. 

– Ваш конкурент, ТОВ «Західвуглезбут», не подає на конкурси документів або подає неповний пакет документів. 

– Я не знаю про це, хто там учасники. Я подаю документи і я не бачу хто подає, під час аукціону теж не бачу інших учасників. Зазвичай у Prozorro виграє той, в кого менша ціна. 

Директор «Спецреммашу» Олег Гнатишен, судячи із декларації, працював на підприємстві Нововолинський РМЗ заступником директора з господарської частини. У 2019 році він звільнився і за кілька місяців зареєстрував фірму, у якій став і засновником, і керівником. Тож досвід службовця у сфері закупівель та посадовця ремонтного підприємства став у нагоді – новостворена фірма стала успішно вигравати тендери у «рідного» «Волиньвугілля». 

Є чим похвалитися «Спецреммашу» і в інших тендерах: за дев’ять місяців фірма перемогла у 22 закупівлях і уклала договорів на понад 50 мільйонів гривень із трьома замовниками. Найбільше – із державним підприємством «Львіввугілля» (понад 41 мільйон гривень), з «Волиньвугіллям» – на більше 8 мільйонів, із ПАТ «Шахта «Надія» – на 1,5 мільйона гривень. 

А от конкуренту – ТОВ «ВП ЗВЗ» – не щастить у тендерах. За інформацією аналітичного ресурсу Clarity project фірма не має перемог у тендерах, хоча була учасником 10 закупівель. У 2017 році вона уклала лише один договір за переговорною процедурою на постачання вугілля відділу освіти Турківської РДА Львівської області. 




коментарів: 4
  1. А хто цікаво є ГОЛОВОЮ тендерної закупівлі на ДП “Волиньвугілля” ?:)
    правильно ГОЛОВКО А.Р. ….а Танчев де зараз? Правильно в ДП “Волиньвугілля”.
    Ось і пазли СКЛАЛИСЬ!!!! Злодюгі промишляють!!!

  2. Треба ж гроші хлопцям заробляти скоро буде суд, а туди треба гарно заспівати )) , щоб чистим залишитись після накоєного…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця