<

Як гірники шахти №9 у Нововолинську працюють на глибині 450 метрів під землею

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:15 | 29.08.2021 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
1839
/ коментарі 4

Нововолинські гірники шахти № 9 у спускаються кліттю на глибину 450 метрів, аби потрапити на робоче місце. За добу шахтарі видають на гору 120 тонн вугілля.

З десяти шахт на Волині зараз працюють лише дві, ще одна – на стадії ліквідації. Всього на копальнях області працюють 1400 гірників, – інформує Суспільному виконувач обов’язків начальника обласного управління економічного розвитку Андрій Ткачук.

“Під землею гірники щодня долають понад кілометр до місця видобутку вугілля. Довжина в нас 120 метрів, і висота 68 сантиметрів, які вибирає комбайн. Людина повинна знаходитися під кріпленням. На одній з нижніх ніш забою шахти гірники за день видобувають до 40 тонн вугілля. Знаходитися під землею важко. Спочатку страшно, а потім звикаєш, як і всяка інша робота сприймаєш”, – розповідає начальник дільниці Роман Козловський.

У лаві він та його колеги пересуваються навколішки усю шестигодинну зміну. Загалом, на копальні працює три зміни: 467 працівників.

Як зазначають, на шахті досі ліквідовують наслідки затоплення, яке відбулось на початку серпня через відключення електроенергії. Її відімкнули за борги.

“Є постачальник електроенергії, визначено джерело фінансування за спожиту електроенергію, це на сьогоднішній день стабілізувалося. Думаю до наступного місяця шахта почне працювати у звичному режимі, наведемо порядки, зачистимо вирубки”, – каже директор копальні Володимир Юрків.

Ще одна з проблем гірників – низька заробітна плата і затримки у її виплаті. Мінімальна зарплата гірника зараз – вісім тисяч гривень. Перед професійним святом шахтарі отримали 80% зароблених коштів за серпень. До цього гірникам боргували за чотири місяці.

“Затримки – це саме перше і саме болюче питання для нас після кількамісячних затримок у виплаті зарплати, адже чимало гірників звільняються”, -додає пан Юрків.

Директор обласного центру зайнятості Роман Романюк прокоментував ситуацію зі звільненням гірників.

“За два останні роки статус безробітних отримали 258 гірників. За перше півріччя цього року з копалень області звільнилися 27 шахтарів. Наразі працевлаштували вісьмох”, – сказав Романюк.




коментарів: 4
  1. То вже не шахта а тінь від шахти. Слухаєм і на далі лапшу від таких керівників.

  2. Пацани, вилазьте з тієї душогубки, воно (як і ви) нікому не потрібне, крім тільки ваших дітей!
    Якшо надієтесь на ранню пенсію, регрес, чи якісь інші соціальні вкусняшки – то вже час давно не той, про який вам розповідали старші люди.
    Бережіть себе, думайте про себе, і шоб всі мені були здоровими!

  3. Я це підтвердити можу як працівник шахти. Отримую 6тис. 7тис. Де вони беруть такі зарплати?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа