<

Волинські шахти: не закриття, а концесія чи приватизація

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:23 | 6.10.2016 / Нововолинськ /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Розвиток вугільної галузі на Волині пов’язаний не лише з видобутком вугілля, а й розвитком багатьох супутніх проектів, зокрема й переробкою видобутого вугілля на місцях.

І як наслідок, створення теплоенергетичної системи, яка може забезпечити теплом та енергією і міста  обласного значення  – Нововолинськ та Володимир-Волинський, і прилеглі території. Таку думку висловив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, спілкуючись із представниками волинських ЗМІ у рамках інтерв’ю  для проекту «Волинь: акценти», – повідомляє Волинська ОДА.

– Шахтарське питання – дуже важливе, – наголосив голова облдержадміністрації. – А особливо в контексті розвитку економіки й багатьох супутніх проектів. Зокрема й переробки видобутого вугілля на місці. Це – створення теплоенергетичної системи, яка здатна забезпечити і теплом, і електроенергією конгломерат двох міст – Нововолинськ та Володимир-Волинський, а також прилеглі до них території. Розумію, що державі є куди витрачати кошти. Тому, проаналізувавши всю ситуацію, що складається нині у Нововолинську, мав зустріч із міністром енергетики Ігорем Насаликом. Ми детально обговорили дане питання. І вдалося дійти спільної думки: це має бути не просто добудова шахти №10,  утримання «Бужанки» та шахти №9, а розроблена повноцінна інвестиційна програма.

Відтак, триватимуть робочі зустрічі з керівництвом ДП «Волиньвугілля», аби напрацювати комплекс ідей, котрі й стануть основою відповідної програми. Звісно, найважливіше, чи зацікавляться пропозиціями волинян інвестори, адже без них не вдасться зрушити з мертвої точки ситуацію щодо завершення будівництва «десятки», а відтак і розвитку цілої галузі. Як виявилося, потенційні інвестори є. І працюють вони в рамках українсько-китайських та українсько-європейських проектів. І, що головне, у рамках цих проектів наявні реальні кошти.

– Скажімо, щодо українсько-китайського співробітництва, то три з половиною мільярди доларів залишаються ще не використаними, а це, переважно, енергетичні гроші, – наголосив Володимир Гунчик. – розраховуємо, що зможемо приєднатися до цієї програми.

Разом із тим, зрозуміло, що закриття збиткових та неефективних копалень не оминути. І тут потрібні непопулярні рішення. Лише в такий спосіб вдасться в комплексі вирішити проблеми нововолинського вугільного басейну.

– Вважаю, що видобувати вугілля на «Бужанці», де зольність його становить більше 50 відсотків, – це те саме, що копати землю, – зауважив голова облдержадміністрації. – Тому потрібно визначатися: або це глибока модернізація шахт, із заміною обладнання на таке, що дозволяє знімати пласт вугілля шириною у 50 – 60 сантиметрів і не копати золу, або ж щодо цієї шахти щось вирішувати. 9-та шахта дає вугілля, яке взагалі не потребує збагачення, 10-та має такий же ресурс, а на «Бужанці» стоїть обладнання, яке сьогодні просто гребе землю. Хоча я би не говорив про закриття шахт, а вносив би пропозицію щодо передачі їх у концесію або ж говорив би про приватизацію. Це зберігає робочі місця, створить перехідний етап, коли людський ресурс та частина обладнання консолідуються для подальшого розвитку десятої шахти, як опорної шахти для вугільної галузі Волині.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер