<

Волинська облрада пропонує внести зміни до податкового законодавства для ефективної роботи інвесторів Нововолинської громади

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:12 | 20.03.2023 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
548
/ Коментарі відсутні

Волинська обласна рада звернулась до прем’єр-міністра з проханням розглянути питання для підприємств, які будуть працювати на території Нововолинської громади, де діє спеціальний режим оподаткування, збільшити суму річного доходу за останній річний звітний період шляхом внесення змін до Податкового Кодексу.

У зверненні йдеться про збільшення суми річного доходу (за вирахуванням непрямих податків) до 500 млн гривень.

Як зазначив депутат облради Андрій Бокоч, це допоможе залучити інвестиції, покращити бізнес-клімат та подолати негативні тенденції і проблеми соціально-економічного розвитку громади.

Потенційні інвестори, які хочуть розмістити своє виробництво на території Нововолинської громади, мають відповідати критерію, а саме: сума річного доходу (за вирахуванням непрямих податків), визначеного за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період, має не перевищувати 40 мільйонів гривень. На даний час ця цифра є занадто низькою, що зумовлює недоцільність та відмову інвесторів проводити свою діяльність.

Відповідно до Концепції Державної цільової програми справедливої трансформації вугільних регіонів України на період до 2030 року, схваленої постановою Кабінету Міністрів України від 22-го вересня 2021 р. N 1024, Нововолинська міська територіальна громада входить до переліку громад, які визначаються як регіони, на території яких розташовані вугледобувні та вуглепереробні підприємства, в тому числі ті, які перебувають у стадії ліквідації, консервації або переорієнтації на інші види економічної діяльності.

Нині на території міста немає вугільних підприємств взагалі й створення робочих місць – є критично необхідним для покращення добробуту мешканців громади та забезпечення розвитку міста. Тому є потреба надати всі умови для розвитку бізнесу на заході України, особливо в прикордонних регіонах і не тільки для українського бізнесу, а й створити всі передумови для закордонних інвестицій.

“У місті Нововолинську з 2017 року існує індустріальний парк, а в листопаді 2022 року зʼявився інвестор, який готовий реалізувати проєкт індустріального парку «Нововолинськ». Це, крім нових робочих місць, створить додаткові податки для місцевого та державного бюджетів, а також стимулює розвиток переробної промисловості та масштабування подібних проєктів у майбутньому”, – йдеться у звернені.

Верховною Радою був схвалений законопроєкт N° 5600, яким було внесено зміни до Податкового кодексу України щодо низки пільг для певних підприємств переробної промисловості, які зареєстровані в тому числі у місті Нововолинську.

Розділом ХХ Перехідних положень Податкового кодексу України визначаються умови на критерії податкових стимулів, натомість на даний час відсутні нормативно-правові акти, які зумовлювали б введенню в дію закону України від 30.11.2021 № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», а саме:

  • положення Порядку надання дозволу на право користування пільгами з оподаткування підприємствам за законом України від 30.11.2021 № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень»;
  • відповідна постанова Кабінету Міністрів України щодо порядку ввезення на митну територію України обладнання та комплектуючих, які звільняються від оподаткування податком на додану вартість.
  • збільшення суми річного доходу для підприємств субʼєктів господарювання, оскільки згідно з пунктом 68 Підрозділу 10 Розділу ХХ Податкового Кодексу одним з цих критеріїв є сума річного доходу (за вирахуванням непрямих податків), визначеного за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період, яка не перевищує 40 мільйонів гривень, що на даний час є занадто низькою і зумовлює недоцільність та відмову інвесторів проводити свою діяльність;
  • порядок та терміни повернення сум бюджетного відшкодування місцевим бюджетам за пільгами по податках, які передбачені в законі України від 30.11.2021 N° 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень»

Нагадаємо, у Нововолинську відбулось відкриття індустріального парку «Novo», де працюватимуть українські виробники, що дасть змогу залучати новий бізнес у громаду та підтримати економіку країни під час війни. Індустріальний парк стане промисловим хабом для розвитку бізнесу у форматі експортоорієнтованому food-кластеру.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця