<

Віктор Сапожніков зустрівся з шахтарями Нововолинська

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:25 | 30.12.2014 / Нововолинськ / , , , , /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні

Ось  уже кілька місяців поспіль шахтарська тема залишається однією з найболючіших  для  області. Заборгованість із виплати заробітної плати, відсутність належного фінансування,  ймовірне закриття шахти №1 та 9 – усе це призвело до того, що  працівники вугільних підприємств Волині вийшли на вулицю. Перекрили ділянку траси Ковель-Жовква.

Учора акції протесту у волинському шахтарському місті розпочалися  з 10 години ранку: гірники перекривали дороги державного значення. В такий спосіб вони висловили свою незгоду із політикою уряду щодо закриття шахт , – повідомляє Прес-служба облдержадміністрації.

Опісля ініціативна група  шахтарів та представники влади Нововолинська прибули до обласного центру, аби  зустрітися з головою облдержадміністрації Володимиром Гунчиком.

Керівник виконавчої гілки влади в області запевнив, що цілком і повністю підтримує нововолинських шахтарів.  За його словами, обласна влада робить все можливе, аби вугільна промисловість Волині розвивалася і надалі.

– Ми неодноразово лобіювали питання розвитку  вугільної галузі Волині у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України, втім, підтримки – не знайшли,  – зазначив Володимир Петрович. – Ми виступили з пропозицією внести до Держбюджету України  2015 року зміни, які безпосередньо стосуються розвитку вугільної сфери, зокрема Волинського регіону.

Натомість шахтарі нововолинська зауважили, якщо в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України не розуміють усю складність  шахтарської проблеми Волині, слід  шукати підтримки  в Кабінеті Міністрів, чи навіть у Президента.

– Переконаний, що двері відкривають тим, хто стукає. Однак, діяти слід системно.  Зустріч із Прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком варто ініціювати тоді, коли матимемо програму розвитку вугільної галузі Волині.  Ми повинні довести уряду, що шахти потрібні,  – наголосив  Володимир Гунчик.

Окрім того, Володимир Петрович зазначив, що відповідна зустріч може відбутися за участі  представників волинського шахтарського  міста.

Разом із тим,  питанням номер один для  протестуючих працівників вугільних підприємств нововолинська залишається виплата заборгованої заробітної плати. Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик  запевнив, що спробує вирішити цю проблему вже наступного дня.

29 грудня 2014го за вказівкою голови облдержадміністрації підготували та відправили листи міністрові енергетики та вугільної промисловості України Володимиру Демчишину та першому заступник Глави Адміністрації Президента України Віталію Кловальчуку. У документах зокрема йдеться: «У місті Нововолинську ліквідовано сім шахт, працюють лише три (дві з яких – №1 та № 9 підпадають під закриття). Оскільки ці копальні є бюджетоутворюючими для міста, подальше їх закриття призведе до економічного спаду, збільшення безробіття, спалаху соціальної напруги у шахтарських колективах та занепаду вугледобувної галузі Волинської області. Вирішити напружену ситуацію могло б введення в експлуатацію шахти №10 «Нововолинська», проте зі 100 млн грн, передбачених для будівництва шахти у 2014 році, виділено тільки перший транш у розмірі 37,6 млн. гривень. Напередодні Новорічних та Різдвяних свят заборгованість по заробітній платі шахтарям становить 27,8 млн. гривень». Отож голова облдержадміністрації прохає керівників поважних відомств втрутитися у ситуацію, що склалася на Волині, віднайти ресурс, аби виплатити гірникам зароблене та не допустити закриття шахт до введення в експлуатацію 10-ї «Нововолинської».

Сьогодні, 30 грудня, надійшло 11 млн 400 тис. грн для погашення заборгованості із зарплати для працівників 10-ї «Нововолинської» та 6 млн грн – для гірників ДП «Волиньвугілля». А позаяк на державному підприємстві зостаються борги із зарплати,  Володимир Гунчик продовжує працювати над цим питанням




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа