<

Відтепер оформити субсидію громадянам буде значно простіше, – Наталія Волчанюк

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:01 | 1.04.2015 / Нововолинськ /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

Першого квітня у стінах міської ради Нововолинська розмовляли про нову систему субсидіювання. 

Для обговорення були запрошені керівники житлово-комунальних підприємств, ПАТ«Волиньгаз», ПАТ “Волиньобленерго», заступник начальника Нововолинської ОДПІ Головного управління ДФС у Волинській області Алла Вечеря,  начальник управління праці та соціального захисту населення Наталія Волчанюк.

До моменту початку оформлення субсидій, тобто до 1 травня, бланки заяв та декларацій повинні бути на руках у людей, – це питання було піднято першим, адже його вирішувати потрібно якнайшвидше. Для того, щоб люди отримували по одному комплекту від постачальника було ініційовано створення списків відповідальних за ті чи інші райони в місті.

В ході обговорення виникло проблемне питання – куди звертатись управлянню соцзахисту для перевірки даних про склад зареєстрованих осіб, які будуть зазначені заявником на субсидію. Ця проблема лишилася відкритою, вирішення якої триватиме до наступного тижня компетентними службами.

Наголошувалось на тому, що тепер від претендентів на субсидії вимагається подання лише заяви і декларації про доходи-видатки. Причому чиновникам заборонено вимагати інші документи. Громадянам, які отримували субсидію протягом опалювального сезону 2014-2015 років, взагалі хвилюватися немає про що – їм субсидія за новими правилами буде призначена автоматично.

Обмежень у видачі субсидій тепер всього два: купівля дорогого майна, товару (послуги) на суму понад 50 тис. грн і виявлення незадекларованих доходів під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов сім’ї державним соціальним інспектором. При цьому, володіння кількома будинками, квартирами, автомобілями і здача житла в оренду більше не є підставами для відмови у наданні субсидії. Наявність безробітних членів сім’ї, зареєстрованих у службі зайнятості, – з 1 травня теж не проблема. Право на субсидію знайдуть і громадяни, які офіційно орендують житло.

Рішення про призначення (непризначення) субсидії приймається протягом десяти днів після подання заяви та отримання відомостей. Ще одне ключове нововведення полягає в тому, що з 1 травня громадяни, яким призначено субсидію, зобов’язані інформувати управління соцзахисту у місячний строк «про зміни у складі зареєстрованих в житловому приміщенні (будинку) осіб (орендарі – про осіб, які фактично проживають), їх соціальний статус, зміни у переліку одержуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг» та про дорогі покупки на суму понад 50 тис. грн. Причому за порушення цієї вимоги, як і за надання недостовірних відомостей у декларації про доходи-видатки, теж буде накладатись штраф.

“Оскільки у Постанові “Про удосконалення порядку надання житлових субсидій” зазначено, що саме комунальні підприємства зобов’язані доставити до кожного помешкання бланки заяви та декларації, то міським головою було чітко поставлено завдання та встановлено контроль за виконанням цього доручення. Нами було окреслено план дій і співпраці між різними структурами. Відтепер оформити субсидію громадянам буде значно простіше, подавши необхідні документи – декларацію та заяву. Основний тягар роботи перекладається виключно на управління соціального захисту. Незважаючи на те, що наш штат не розширився, надіємось, що нам вдасться налагодити плідну співпрацю із необхідними службами, і робота буде виконуватись вчасно та оперативно. В нашому управлінні уже давно працює талонна система, тому черг у відділ субсидій немає. Відтепер, заповнити заяву та декларацію буде простіше, але основна відповідальність лягає на тих хто запевнятиме. Тобто людина, внісши дані, відповідатиме за їхню достовірність. Державні та соціальні інспектори перевірятимуть надану інформацію заявником, якщо ж буде виявлено, що дані не відповідають дійсності, накладатиметься стягнення виплачених сум субсидій у подвійному розмірі. Згідно з оновленим порядком «для призначення субсидії сукупний дохід розраховується виходячи з отриманих особами доходів без урахування податку на доходи фізичних осіб, інформація про які зазначена в декларації. Зазначатиметься сукупний дохід за попередній рік. Цю інформацію може вирахувати і сам заявник. В одному із пунктів Постанови зазначено , що людина для власного перестрахування може надавати разом із бланками довідку за попередніх шість місяців перед зверненням. Довідки іншими службами будуть видаватись лише на запит соціальної служби” – пояснює начальника управління праці та соціального захисту населення Наталії Волчанюк.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок