<

Венгрин пропонував бути тут “васалом”, – Ігор Гузь на зустрічі з нововолинськими гірниками

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:10 | 27.09.2017 / Нововолинськ / , /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні

27-го вересня у Нововолинську відбулася зустріч нардепа Ігоря Гузя з представниками вугільної галузі. Обговорити питання нововолинських шахт, користуючись нагодою приїзду депутата, прибули члени профспілкових організацій копалень та небайдужі громадяни.

Учасники зустрічі підняли проблеми вугільної галузі Волині. Вони наголосили, що сьогодні у першу чергу необхідно вирішити питання нестачі державної підтримки промисловості та шахт, виплати заборгованостей із заробітних плат тощо.

Зокрема, говорили про те, що шахта №10, від якої залежить майбутнє нововолинських гірників, і досі не отримала повного фінансування.

Посадові особи давно обіцяють на випадок закриття інших підприємств перевести працівників саме на цю копальню та забезпечити її необхідними коштами, щоб могла працювати в повній мірі. Тому в проекті бюджету на 2018 рік на розбудову шахти № 10 необхідно закласти суму, озвучену раніше перед міністром енергетики та вугільної промисловості, – 650 мільйонів гривень. Ці кошти дадуть можливість в кінці року запустити першу лаву. Сприяти виділенню фінансів гірники попросили у Ігоря Гузя.

Голова Волинського теркому профспілки Юрій Калістратов підняв питання вчасної виплати гірникам зарплат.

“У нас 22 мільйона заборгованості – по 30 відсотків за липень і повністю за серпень”, – відзначив він.

При зустрічі з міністром енергетики, розповів Калістратов, поставив лише два питання: про схеми “сірого кардинала” галузі Андрія Венгрина та долю 10-ї шахти. Ігор Насалик пообіцяв, що фінансування буде спрямоване на добудову копальні.

“Ви знаєте, я не лізу у всі ці кадрові розклади. До речі, на мене виходив Венгрин, пропонував бути тут “васалом” і щоб його прикривав, організовував різні процеси. Сказав, що це мені не цікаво”, – розповів нардеп шахтарям.

Він зазначив, що готовий піднімати питання заборгованості в міністерстві, а також додав, що прем’єр Гройсман уникає будь-яких гострих тем щодо розвитку та фінансування вугільної галузі Волині. Найбільше обурюють Ігоря Гузя гучні заяви про нестачу газоносного вугілля у той час, коли його можна добувати у нас, вклавши необхідну інвестицію.

На копальнях Нововолинська набуває загострення і кадрове питання. Досвідчені фахівці не хочуть працювати через ситуацію, в якій опинилися шахти, а для багатьох рятівною в буквальному сенсі слова стала близькість кордону, від чого можна отримати швидку вигоду.

Проблемою стало і технічне переоснащення шахт, адже на техніці, яка є на підприємствах, багато не заробиш.

“Вийти на самоокупність на цьому обладнанні неможливо, про це всі знають”, – кажуть працівники.

Якщо є проблеми у вугільній галузі, то потрібно їх спільно вирішити. І ці варіанти розв’язання проблем мають задовольняти усі сторони: керівників шахт, владу, гірників, які щоденно ризикують життям.

Проте якщо виникне загроза закриття діючих вугільних підприємств або їх консервації, то не виключено, що шахтарі приймуть кардинальні міри, пов’язані з акціями протесту і страйками.

Нардеп Ігор Гузь пообіцяв у будь-якому випадку підтримувати працівників копалень Нововолинська.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер
17 Квітня, Середа