<

Вдруге знайшлися інвестори на будівництво сміттєпереробного заводу в Нововолинську

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:18 | 17.05.2018 / Нововолинськ /
Перегляди
53
/ коментарів 8

На вулиці Сокальській у Нововолинську хорвати планують збудувати сміттєпереробний завод.

16-го травня проект майбутнього будівництва представили депутатам міськради Нововолинська. На зустрічі були представники з Хорватії та Києва, а також інвестор, який планує вкласти кошти в будівництво підприємства по переробці сміття.

Будувати завод по переробці сміття планує хорватська компанія «Tehnix».

На презентації зазначили, що в Україні не знайшли банку, який міг би надати кредит під гарантії для будівництва, а тому потрібно залучати іноземні інвестиції.

Нагадаємо, що вже вдруге на ділянці за адресою вулиця Сокальська, 54, планують поставити сміттєпереробний завод. 30-квітня 2015 року проект презентували представники “Insil Deutschland “ та “Insil Ecoplus Suisse”. Меморандум про співпрацю щодо втілення проекту «Нововолинський Екотехнопарк» у жовтні 2014 року підписали голова облдержадміністрації Володимир Гунчик та президент компанії INSIL Deutschland UG Клаус-Хеннінг Бек.

Та проект так і не вдалося втілити. Компанія, яка планувала залучити інвестиції – ліквідована. Є рішення Господарського суду Волинської області до ТОВ “Нововолинський екотехнопарк”, якому надали в оренду земельну ділянку загальною площею 3 га у серпні 2015 року для будівництва.

У рішенні йдеться, що за весь період користування орендар здійснив орендну плату за землю лише один раз 27.08.2015  в розмірі 18828,02 гривень. Заборгованість перед бюджетом Нововолинської міської ради склала понад 700 тисяч.

Позов до суду подала прокуратура. В обґрунтуваннях вона зазначила,що “Нововолинський екотехнопарк” не в змозі самостійно побудувати сміттєпереробний завод і його діяльність повністю залежить від інвестицій інших суб’єктів господарювання, так як статутний капітал становить всього 1000 гривень.

Та німецька компанія «Insilecoplus Suisse» в 2017 році була ліквідована, а “Нововолинський екотехнопарк” продовжував надавати гарантійні листи щодо фінансування будівництва.

Окрім того, прокурори у позовних вимогах зазначали, що ТзОВ «Нововолинський екотехнопарк» отримало земельну ділянку площею 3 га на території міста Нововолинська з порушенням законодавства – без проведення земельних торгів.

Та відповідно до пункту 2 статті 134 ЗКУ не підлягають продажу на конкурентних засадах (земельних торгах) земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них у разі будівництва об’єктів забезпечення життєдіяльності населених пунктів (сміттєпереробних об’єктів, очисних споруд, котелень, кладовищ, протиерозійних, протизсувних і протиселевих споруд). Тому цей пункт вимоги прокурорів – не відповідає законодавству та порушень в передачі землі не було.

У рішенні суду також йдеться, що Нововолинська міська рада, не розриваючи договір оренди, діє в порушення Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та всупереч інтересам держави та територіальної громади міста Нововолинська. Міськрада позов не підтримувала та заявляла про відсутність у прокурора підстав для представництва її інтересів. Однак суд визнав це необґрунтованими та безпідставними та задовольнив позов прокуратури щодо розірвання договору оренди землі, який укладений між міськрадою та “Нововолинським екотехнопарк”.

Тепер на цю землю з’явилися нові інвестори, тож побудувати сміттєпереробний завод планують вдруге. Міський голова Віктор Сапожніков на презентації зауважив, що землю під будівництво сміттєпереробного заводу виділили 4 роки тому і потрібно реалізувати задумане, щоб не робити з тієї ділянки просто сміттєзвалище.

16-го травня на сесії Нововолинської міської ради прийняли рішення надати в оренду землю на п’ять років ТзОВ «Екосвіт Лайф».

Депутатам міськради розповіли про процес та потужності виробництва, чи будуть йти від нього запахи (що дуже хвилює громаду Нововолинська), та що буде із міським сміттєзавлищем, де вже закінчується друга черга. Вони мали змогу поставити свої запитання.

Пропонуємо тезово ознайомитися з основними моментами проекту.

– Інвестиції, які планують залучити, сягають близько 25-ти мільйонів євро.

Запах буде не більше, чим від контейнерів зі сміттям біля дому.

– На заводі має бути встановлена фільтрова станція та власна система очищення стічних вод.

– В одну зміну працюватиме близько 60 людей. На підприємстві буде і ручне сортування сміття і машинне.

– Привозити сміття планують із Нововолинська, навколишніх сіл та ОТГ, можливо із сусідніх міст.

– Сміття буде спресоване та перев’язане. На території заводу на компості з органічних відходів можна буде вирощувати продукцію.

Детальніше – дивіться презентацію сміттєпереробного заводу у відео.

https://www.facebook.com/bugorgua/videos/1728582297220865/




коментарів: 8
  1. Да курчак руна ливарний кроноспан і ще смітєпереробний то нетільки ракові захворювання то щей мутують люди за город чим подальше смердить вийти неможна

  2. Нічого не буде черговий піар хід сапога. вже була електростанція виробництво палива та ін.

  3. Не потрібен нам такий завод!…щось нормальне треба,хватить тих смердючек,яких вже настроіли!!!

  4. будуватимуть в межах міста, бо чобіток як завжди хабаря візьме, а здоров’я населення – до дупи

  5. Назвіть хоч одне місто в Україні, де існує смітєпереробний завод? Якщо це допустити, то все сміття з України буде звозитись в Нововолинськ. А якщо завод не буде встигати переробляти сміття, то колони смітєвозів будуть стояти чергами, як на Кроноспані з лісом. ЖАХІТТЯ !!!

    • Ви привіт 100%. Так і буде! Черга буде починатися від Була і до Нововолинська!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер