<

У Нововолинську жителі нарікають на безвідповідальний вигул домашніх собак

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:58 | 28.03.2018 / Нововолинськ /
Перегляди
50
/ коментарів 12

Мешканці Нововолинська піднімають проблему вигулу домашніх собак. Власники тварин нарікають, що не має спеціально відведених місць, а жителі скаржаться, що вони вигулюють великих собак без намордників та повідків, на території школи та не прибирають за ними їхні екскременти.

Здавалося б, що найбільшою проблемою і гострою темою є питання безпритульних собак. Та жителі міста порушують також питання домашніх собак і безвідповідальності їх власників.

26-го березня Світлана Гальчик на своїй сторінці в фейсбук висловила своє обурення щодо вигулу собак на території школи. Підняли питання й того, що за псами не прибирають.

“Друга школа, таке відчуття, що це не ігрові майданчики для дітей, а псарня. І ви думаєте хазяїни цих здорових песиків прибирають за ними їхні фекалії? А з дітьми як вийти, мало того, що вони сруть, та ще й без намордників. Ми говоримо про стада бездомних собак, а тут собачки при хазяїнах, і такий безлад. Стидно за людей, стидно за своє місто, за владу. Наші люди ніколи не навчаться культури, і ще раз наголошу – це школа, де граються дітки”, – пише Світлана.

Розгорілася дискусія і свої думки почали висловлювати інші мешканці міста. Власники собак зауважили, що спеціально відведених місць для вигулу не має:

“Де тоді можна гуляти? Куди не підеш – всюди гонять. Особисто до моєї собаки ті діти в тій самій другій школі біжать і просять чи погладити чи погратись. І кличуть собаку у різні сторони. Я завжди питаю чи бояться, якщо так то йду в інше місце.  Моя собака не гадить там, де гуляє. Тягне мене в такі кущі, що залізти в них важко. Не рівняйте всіх собак під одне. І навіть якби і нагадила і я прибрала. Куди? В карман? Смітники ви там десь бачили?”, – пише Олена Дацюк.

Свої думки висловила й Ірина Киця, яка вважає, що за своїми улюбленцями треба прибирати та якби реально були місця для вигулу собак, за чистоту яких несли б відповідальність самі власники тварин, все було б набагато простіше.

“Доки наші власники собачок не усвідомлять, що за своїми улюбленцями треба прибирати, тут ніяка влада не допоможе. У кожного має бути відповідне ставлення до цієї проблеми. Ми ж усі знаємо, що собачники також люди і ходять в туалет, але ж за собою я маю надію вони прибирають. Але й повинні бути передбачені місця спеціальні для вигулу.  І мами не нарікали б на собачок, які можуть налякати дитину, або нагадити на дитячому майданчику”, – пише жінка.

Особливості  утримання домашніх тварин визначені Законом України “Про захист тварин від жорстокого поводження” від 21-го лютого 2006 року. Так, статею 9 закріплено наступне:

Особа, яка утримує домашню тварину, зобов’язана забезпечити: безпеку оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди супроводжуваною домашньою твариною; безпеку супроводжуваної домашньої тварини; безпеку дорожнього руху при проходженні з домашньою твариною біля транспортних шляхів і при їх переході шляхом безпосереднього контролю за її поведінкою.

При супроводженні домашніх тварин не допускається залишати їх без нагляду. Супроводжувати домашню тварину може особа, яка досягла 14-річного віку.

Правила утримання домашніх тварин установлюються органами місцевого самоврядування.

Чи існують такі правила в Нововолинську, достеменно поки не вдалося дізнатися. У них мали б прописати  чи дозволено вигулювати собак без намордника, де знаходяться місця для вигулу тварин у місті, чи зобов’язані власники песиків прибирати за ними екскременти тощо.

Запитали у заступника міського голови по житлово-комунальним питанням Володимира Рожелюка. Він відповів, що не знає за таке рішення:

“Можливо й приймали, але я не знаю. Запитайте у ВУКГ, вони відповідають за собак”.

Начальник комунального господарства Артем Жигалюк на телефонні дзвінки журналіста “БУГу” уже тривалий час не відповідає. Мабуть, має багато справ. Та доки будемо дізнаватися чи приймала місцева влада рішення, яке б регулювало процес утримання і вигулу собак у місті, звернемося до нормативних актів столиці.

На офіційному порталі Києва розміщена інформація щодо правил утримання та поводження з собаками і котами в місті Києві. Вони визначені вищезгаданим законом та відповідним рішенням Київської міської ради від 2007 року. Правила встановлюють порядок утримання, використання, визначення ступеня небезпечності в умовах міста, визначають права та обов’язки власників собак і котів.

В правилах чітко зазначено наступне:

– небезпечних собак дозволено супроводжувати особами від 16 років, окрім психічно хворих та фізично неспроможних контролювати тварину; інших тварин можна супроводжувати з 14 років, таким чином, діти вигулювати тварин не можуть;

– без повідка вигулювати собак не дозволяється – виводити собак за межі квартири чи території її проживання лише на повідку (з ошийником, що містить особистий номер), а небезпечних собак – на короткому повідку (не більше 1,2 м) і в наморднику;

– вигулювати собаку без повідка та намордника дозволено лише в спеціальних місцях вигулу тварин, де також можна проводити навчання тварин за спеціальними програмами, однак, варто зазначити, небезпечних собак не можна тримати без повідка та намордника навіть у зонах вигулу;

– особа, що вигулює тварину (окрім власників собак-поводирів), повинна прибирати екскременти за своїми тваринами в під’їздах, на тротуарах та інших місцях загального користування;

– вхід до кафе, магазинів, лікарень, кінотеатрів та інших громадських місць з тваринами заборонено, крім відвідування спеціалізованих магазинів та закладів для тварин та супроводу собаками-поводирями; приходити на дитячі чи спортивні майданчики з тваринами також заборонено;

– забороняється тримання та вигул домашніх собак і котів на території дошкільних, загальноосвітніх навчальних закладів та установ сфери охорони здоров’я (в тому числі на території лікарень, центрів первинної медико-санітарної допомоги, консультативно-діагностичних центрів, клінічних центрів тощо), окрім належним чином облаштованих зоокутків”.

– забороняється залишати тварин бездоглядними, залишених тварин виловлюють та утримують в притулках.

Зазначається також, що місце або зона вигулу тварин – це територія, на якій можна вільно вигулювати тварин за умов дотримання правил, тобто облаштування належним чином місця, якими займаються районні у міст Києві державні адміністрації і додається карта з відповідними місцями.

Чи дотримуються жителі столиці встановлених правил – це вже окреме питання. І чи потрібні Нововолинську такі правила, спеціально відведені місця для вигулу собак? Чи готові власники тварин їх виконувати? 

І щодо відповідальності. В Кодексі України про адміністративні правопорушення передбачена норма щодо порушення правил тримання собак та котів, стаття 154.

Тримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи понад установлену кількість, чи незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, або вигулювання собак без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях – тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб — від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 51 до 85 гривень.




коментарів: 12
  1. Карати треба гривнею(тільки знайти дійний спосіб) . Таким чином і бюджет міста поповниться і власники собак утримуватимуться від порушень

  2. А як визначається небезпечність собаки? Ну, я свою в намордник одягну, щоб ні у кого не виникло руку всунути погладити “красіву собачку” і щоб не замахували люди довкола, та й щоб вона чужі фекалії не їла на вулиці, але якщо у когось пекінес чи такса, то це небезпечні тварини, хоч і не бійцівські? Мене колись сусідський прибацаний пекінес серед вулиці в дитинстві за ноги згриз, на сусідній дітей регулярно кусала “гарна й мила такса, душа сім’ї”…. Намордник має бути у всіх, не кусаєж хзазяїна не значить, що не вкусить постороннього або таку ж собаку на вигулі

  3. Колись давно собак вигулювали в козлячому парку. Що заважає зараз там прибрати? Місце чудове

  4. Правду людина каже, сніг зійшов і все в лайні,ви ж ‘єуропа” мішечки в руки і гайда , хоча б за своїм псом позбирайте!

  5. Шановні! У мене також є собака і скажу так, що якщо ви вирішили тримати домашню тварину, ви повинні за неї відповідати! Є ЗАКОН У ЯКОМУ ВСЕ ПРОПИСАНО! Що тут дебати розводити!?

    ФАКТ: без повідка вигулювати собак не дозволяється – виводити собак за межі квартири чи території її проживання лише на повідку (з ошийником, що містить особистий номер), а небезпечних собак – на короткому повідку (не більше 1,2 м) і в наморднику.

    Без намордника і повідка можна вигулювати лише у спеціально відведених місцях. Якщо таких місць немає, ми як власники тварин і зацікавені особи повинні звернутись до влади з проханням обладнати відповідні майданчики, АЛЕ не порушувати закон ВИПРАВДОВУЮЧИ СЕБЕ що немає спеціально відведених місць!
    Ми як власники собаки не лише маємо чудового друга, але й відповідальність перед законом і суспільством!

  6. Однозначно собаки повинні бути у намордниках. Собачка і велика, і маленька може запросто скалічити людину. Намордник – це безпека і повага до оточуючих.

  7. Дуже радий, що є такі свідомі люди, як Тетяна, але дуже шкода що їх обмаль. Складається враження що люди не поважають не тільки інших мешканців, але й себе (напевно, через розумову обмеженість). Це стосується не тільки вигулу собак, а й усіх інших питань.

  8. Жорік, Ваш коментар схожий на: “Я чьо я? Вот його собака також нагадив, його оштрафуйте, а я взагалі тут не при чому і коли його оштрафуєте, тоді поговоримо чому моя собака гадить
    я за нею не прибираю… І моя хата з краю, нічого не зна…”.
    Шановні! Країна починається з нас, а не з сусіда!

  9. у нас в місті для людей один туалет на 50 тисяч. а вам немає що робити за собак взялись.

  10. Сьогодні прочитав коментарі до проблем утримання та вигулу домашніх тварин. Так, тварин, а не тільки собак. Часто власники котиків роблять зауваження щодо вигулу собак, а самі не помічають де і як гуляють їхні улюбленці. На мою думку, ця проблема набагато глибша і не така проста, як це видається на перший погляд. Я також є власником собаки. Повністю поділяю думку про необхідність підтримання власниками тварин чистоти навколишнього середовища, створення безпеки для оточуючих і т.ін… Але і нам всім потрібно подумати, а що ми зробили, щоб тваринам було комфортно поруч із людьми, адже і вони мають право на це. Коли прогулюючись із псом, що йде на повідку, у відповідь на звичайне собаче “гав” чуєш багатоповерхове популярне людське “гав…х…б…й…” і це ще й у присутності свого дошкільняти, і ледве не з кулаками, то виникає питання, кому більше потрібен повідок і додатковий аксесуар до нього. Коли прогулюючись по відкритій неогородженій території школи її директор наголошує, що це заборонено, і водночас не помічає, як на тій самій території роками гниє згромаджене листя, гілки і т.п., а за технічною спорудою школярі, і не тільки, справляють нужди, палять, розпивають напої… В різних місцях на шкільній території групи людей збираються для розпиття спиртних напоїв. То, можливо, нам в першу чергу потрібно навчитись відповідальності по відношенню до самих себе і толерантності до кожного, хто нас оточує, в тому числі й братів наших менших, звичайно, не відкидаючи відповідальності за наших улюбленців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер