<

У Нововолинську реставрують елемент древнього іконостасу Низкиницького монастиря, який знищив Павло Лебідь

18:31 | 4.04.2023 / Нововолинськ / , /
Перегляди
1834
/ коментарів 5

Низкиницький монастир багатий своїм історичним минулим. На жаль, у 1987-1994 роках парафія зіткнулась з приходом Павла (Лебедя), саме він відзначився в історії руйнуванням даної пам’ятки архітектури. Під час його служіння в храмі було знищено унікальний бароковий іконостас XVIII століття. Наразі на реставрації у Нововолинську перебувають дві стулки царських воріт, що лишились від низкиницького іконостасу у жахливому стані.

У Нововолинському історичному музеї реставрують царські ворота іконостасу XVIII ст. церкви села Низкиничі. Приблизно в 1991–1992 році отець Павло (Лебідь), прикриваючись ремонтними діями й «оновленням» храму заявив, що іконостас від древності зотліває й підлягає демонтажу. 

Як розповів БУГу доктор філософії з історії та археології Юрій Велінець, фотоматеріали іконостаса датовані 1990 роком свідчать протилежне. Іконостас на світлинах у відносно хорошому стані й можливо вимагав лише деяких правок фахівця-реставратора. Проте, згідно з рішенням Павла, історичну цінність демонтували та спалили.

“Ви його викинули через невідповідність канонам РПЦ і замінили іншим, характерним для російських церков, а не з причини ветхості. А згадайте фамільні герби Адама Кисіля на внутрішніх стінах храму, які пережили польську, першу московську, німецьку, другу московську окупації. Населення їх рушниками закривало від лихого ока “шкідників”-завойовників. Від Вашого ока не змогли вберегти історичну цінність”, – опубліковане викриття у відкритому листі звернення до о. Павла від краєзнавця Зосима Колбуна.

Сьогодні ж збереглися лише царські ворота з іконостаса, які нині знаходяться в Нововолинському міському історичному музеї на реставрації.

«До них було не можливо доторкнутись», – художник-реставратор Харківської фiлiї Національного науково-дослідного реставраційного центру України Артем Погрібний зазначив, що Царські ворота були у жахливому стані.

“Ми закріпили усі деталі, видалили нашарування фарби. Зараз усі фрагменти підготовленні до монтажу. Якщо десь не буде змоги склеїти частинки Царських воріт, тоді ми їх закріпимо на «щит»”, – розповів реставратор.

Зазначимо, що в музеї на реставрації перебувають дві стулки  Царських воріт Низкиницького іконостасу, права – у жахливому стані. На думку Юрія Велінця, вона тривалий час перебували у неналежних умовах зберігання. Очевидці розповіли історикам, що стулки лежали або у дзвіниці, або у підземеллі.

Після завершення чистки правої стулки іконостаса, реставратор встановив, що впродовж всього часу вона була перефарбована п’ять разів. Тексти на Євангеліях спочатку були написані латинською мовою, а вже 20 сторіччям перемальовані кирилицею.

“Перефарбовані зображення були зняті та відновлено оригінал часів уніатства”, – додав Артем Погрібний.

Тобто, до цього часу з історичних цінностей Низкиницького монастиря збереглись лише бюст Адама Киселя, фрагмент амвона, «Тайна вечеря» та стулки Царських воріт.

Царські ворота у Нововолинський історичний музей принесла перша директорка у 1997 році. Права стулка дотепер була у вигляді фрагментів та тривалий час лежала у ящику «до кращих часів». Всі елементи даної стулки були понищені жуками-точильниками та піддані вологі. Майже рік тривала робота з відновленням початкового вигляду царських воріт.

Артем Погрібний також розповів, що наразі триває останній етап реставрації, залишилось змонтувати усі елементи та доєднати до лівої стулки. Експонат планують виставити у музеї.

Читайте також:

Як з настоятеля Низкиницького монастиря Павло Лебідь став владикою УПЦ МП або Волинський шлях вандала «Паші-Мерседеса»

У Нововолинському історичному музеї триває реставрація стародавнього іконостаса Низкиницького монастиря

У Нововолинський музей передали ікону 18 століття з Низкиницького іконостасу, яка десятки років перебувала на шафі церкви




коментарів: 5
  1. Хорошу справу робить місцева влада фінансуючи реставраційні роботи. Все це для майбутніх поколінь нововолинців, патріотична робота з якими була занедбана до краю. А о.Павла потрібно притянути до відповідальності. Такі злочини терміну давності не мають

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер