<

Декомунізація триває: у Нововолинську демонтували пам’ятник Зої Космодем’янській

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:03 | 12.01.2023 / Нововолинськ / /
Перегляди
1170
/ коментарі 4

У Нововолинську продовжують тривати процеси декомунізації та дерусифікації. Днями у місті демонтували пам’ятник радянській комсомолці Зої Космодем’янській, що був встановлений на території електромеханічного коледжу на вулиці Шахтарській.

Місто продовжує позбуватись пам’яток радянського періоду, отож черга дійшла до пам’ятника Зої Космодем’янській – першої жінки, що отримала звання Героя Радянського Союзу. Її особа була лише черговим інструментом пропаганди.

Жінка була комуністкою-диверсанткою. Завдання Зої Космодем’янської було спалювати будинки селян для того, щоб там не квартирувалися німецькі солдати під час битви під Москвою в часи Другої світової війни. Зоя у складі однієї з диверсійних груп отримала завдання спалити протягом 5-7 днів 10 населених пунктів, в їх числі село Петрищево. Її затримали розлючені селяни, адже тоді був 20-градусний мороз, а вона намагалась спалити їх будинки.

Від 24-го лютого в Україні продовжують демонтувати усе, що стосується держави-окупанта. Отож, 3-го листопада 2022 року на сесії Нововолинської міськради прийняли рішення про демонтаж двох радянських панно на фасаді будинків у центрі міста та пам’ятного знаку оборонцям 2-го укріпрайону.

22-го листопада працівники ВУКГ демонтували пам’ятний знак Захисникам другого укріпрайону, який знаходився біля Нововолинського ліцею №1. Проте, зазначимо, що у центрі міста досі розташовані радянські мозаїчні панно на фасадах будинків.

Уже декілька років ведуться розмови про демонтаж панно, яке присвячене пролетарському інтернаціоналізму, солідарності робочого класу під гербом СРСР. Мозаїка в центрі міста зображує вчителя, робітника-шахтаря та колгоспницю під гербом СРСР і воїнів армії Будьонного із прапором і гербом СРСР.

Як розповів місцевий історик Юрій Велінець, воїни Будьонного воювали проти армії Української Народної Республіки, тобто проводили більшовицьку окупацію України в роки радянсько-української війни 1917-1921 рр. Згодом український народ спіткали подальший червоний терор, голодомори, репресії, депортації тощо.

Читайте також:

У Нововолинській громаді перейменували 40 вулиць: остаточний список нових назв




коментарів: 4
  1. Яке то відчуття, коли прожив життя в Новіку, відучився у цьому технікумі і тільки зараз узнав, що це памятник Космодемянській о/0

    • Та не кажи.
      Дописали б на постаменті “студентка” чи “швачка” і дешевше будо б декомунізувати того камня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер