<

Проєкт недопрацьований та поспішний, – депутат Ромашевський про громадський бюджет, який нарешті запровадять в Нововолинську

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:51 | 17.09.2020 / Нововолинськ / , /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні

У Нововолинську з’явиться громадський бюджет. За відповідне рішення проголосували депутати на сесії 17-го вересня. Обранець громади Віктор Ромашевський вважає, що проєкт недопрацьований і приймається поспіхом. А той, який він пропонував ще у 2017 році, жодного разу не винесли на сесію.

Питання про необхідність в місті громадського бюджет стоїть гостро не один рік. Однак чомусь лише перед виборами нарешті затвердили Положення про Громадський бюджет Нововолинська. Натомість у сусідньому Володимирі уже три роки успішно співпрацюють громада із владою.

Перед розглядом питань на сесії Ромашевський виступив з усним депутатським запитом. Зазначив, що не згідний з запропонованим проєктом рішення.

Ромашевський додав, що протягом трьох років його проєкт стосовно громадського бюджету жодного разу не розглянули на сесії.

Запропонував знати з порядку денного дане питання. Він зазначив, що в 2020 році проєкт реалізувати не встигнуть. Повинна бути проведена відповідна інформаційна компанія та сформований склад робочої групи.

Автор проєкту рішення Олександр Громик під час доповіді розповів про основні моменти функціонування в місті громадського бюджету.

Щороку на ініціативи мешканців міста буде виділятися 500 тис. гривень, максимальний розмір фінансування однієї ініціативи – 50 тис. гривень. Додав, буде створена відповідна комісія з числа депутатів та працівників виконкому, будуть відбирати проєкти, які згодом будуть висвітлені на сайті міськради для авторизованого голосування.

Ромашевський ж зазначив, що в тому положенні, який пропонується, є багато недопрацювань.

“Чому склад робочої групи створюється розпорядженням міського голови? Щоб приймались колегіальні рішення, а не з “присмаком тоталітаризму”, склад повинен затверджувати виконком. Обмеження вартості ініціатив, які будуть подавати мешканці, складає 50 тис. гривень. Сума дуже маленька”, – говорить Ромашевський.

Не всі мешканці міста можуть голосувати в електронній формі, додав депутат. На його думку, буде обмежуватися категорія людей, яка не може голосувати через інтернет.

Депутат Руслан Соловйов заявив, що підтримувати цей проєкт не буде.

“Проголосуєте за рішення, то депутати, які будуть обрані на нову каденцію, будуть відштовхуватися від цього «сирого» проєкту.

У підсумку проєкт рішення про Положення Громадського бюджету підтримали 18 депутатів з 29 присутніх. Проти – Карпач, Ромашевський, Соловйов. Утримались – Гура, Мних, Недищук. Не голосували – Бадзюнь Б., Киричук,Магомаєв, Пристипчук, Шаповал.

Нагадаємо, на відсутності громадського бюджету і його необхідності в місті неодноразово наголошував Борис Карпус. Натомість представники влади зазначали, що у Нововолинську він діє, однак програма націлена на ОСББ.

Коли у Володимирі-Волинському громадськість має право подавати на голосування і реалізовувати свої ідеї, у Нововолинську ж громаду навіть не запитували перед тим, як робити зміни.

Громадський бюджет або бюджет участі у Володимирі-Волинському започаткували у 2017-му році. Уже у 2018-му році було реалізовано 6 проєктів авторства громадськості: 2 великих і 2 малих. Кожного року сума, яка виділяється на ініціативи громади, збільшується. Так у 2020-му році реаліовано та ще реалізовуються 6 малих і 2 великих проєкти. Якщо у 2018 на бюджет участі виділяли 1,1 мільйон гривень, то у 2020 –  1 мільйон 620 тисяч гривень.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа