<

«Треба перестати купляти»: думки мешканців Нововолинська, як перемогти «сміттєву» традицію обкладати пластиком могили

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:12 | 5.04.2021 / Нововолинськ /
Перегляди
28
/ коментарів 5

В українців склалася традиція – нести штучні квіти на могили померлих родичів, аби вшанувати їхню пам’ять. Особливо актуально це перед Великоднем. У Нововолинську вже розгорнувся ринок біля стадіону.

Щороку в поминальні дні кладовища перетворюються на такий собі  пункт прийому пластмаси. Та чи можна відмовитися від цього та яка альтернатива?

Світлина на ринку в Нововолинську була зроблена 5-го квітня. Зазначимо, що асортимент пластмасових квітів – на будь-який смак і гаманець. Ціни на такі букети стартують від 6-ти гривень і досягають 300 і більше.

Журналісти БУГу поцікавилися, чому люди купують пластикові квіти. Серед відповідей лунали наступні:

– Так звикли. Це дешевше, ніж живі квіти, і стоять вони довше.

– Штучні квіти – це найменше зло, якщо подивитися, як люди забруднюють навколишнє середовище.

– Хочу вшанувати пам’ять померлого. Не бачу нічого поганого в тому, з допомогою яких квітів це робити.

Думку мешканців міста щодо вшанування пам’яті померлих штучними композиціями запитали і у фейсбук-групі Нововолинськ інфо.

У коментарях розпочалося бурхливе обговорення. Усі дописувачі зауважили, що потрібно відмовитися від цієї традиції.

Юлія Миленька: “Треба просто перестати купляти i питання знiметься”.

Lena Atanasova: “Краще лампадку і живі квіти”.

Володя Середюк: “На Франківщині уже давно заборонено”.

Галина Боровик-Пелих: “Заборонити продавати штучні квіти! Вже скільки можна говорити про це?!”.

Галина Кошата-Путь: “Це діло ваше, я вже пару років не купляю цих квітів”.

Олександр Рудюк: “Засмічувати могили та кладовища не треба”.

Viktoriia Fedyk: “Чому не можна посадити живі квіти і принести живі квіти. Навіщо те штучне екологічно шкідливе сміття? Ми ж всі ідемо в Європу. Почніть з себе!”

Віка Денисюк: “Люди купують «пластик», в першу чергу, з міркувань довговічності. Однак вічною повинна бути, в першу чергу, пам’ять. Виявляти пам’ять і повагу до померлих ми повинні не «мертвими» пластиковими вінками і квітами, а живими… На могилу треба йти з чистим серцем, а не зі сміттям! Душі наших близьких не потребують матеріальних речах, найкращим поминанням для покійних є щира молитва. Тому в багатьох європейських країнах під загрозою великих штрафів заборонено приносити подібні прикраси на кладовища. Дозволені тільки живі квіти і віночки з них – вони не тільки втішають, а й допомагають організму справитися з горем. Можна приносити з собою живі квіти як данину пам’яті про покійних, висаджувати біля могил багаторічники, карликові чагарники або просто зробити доглянутий газон без квітів. Як варіант – можна прикрасити могилу живими квітами в горщиках. Альтернатива штучним квітам – живі рослини”.

Татьяна Шаповалова-Абакумкина: “А тепер, увага! Люди, які приходять на кладовище прибирати після зими, ці штучні квіти викидають там де їм ближче! Створюють смітники там, де їх не повинно бути! Їм все-одно, чиї могили вони паплюжать. Не думають, що це великий гріх!

Antonina Kopyra: “Квіти штучні не потрібні покійникам. Для них потрібна молитва”.

Антоніна Якобчук: “Давно варто відмовитися, заборонили б продаж”.

Valentina Volochay: “Всі цивілізовані країни ставлять лампадки на цвинтарях. Але так як у нас завалюють величезними охапками штучних квітів – ніде так не роблять!!! Можливо і в нас слід відмовитись. Адже нас “заставили” відмовитись від багатолюдних похорон, обідів, поминок. Так і це з часом відійде в минуле. Пам’ять про дорогих людей живе в наших серцях, незалежно від того чи прикрасили могилу ,чи ні.

Оксана Білоус: “Не можуть відразу всі перестати. Мені також це не подобається. Але якби наполегливіше говорили в церквах, думаю результат був би скоріше. Знаю ,що і інших областях це діє давно”.




коментарів: 5
  1. Попит породжує пропозицію) Продавали і будуть продавати, а як заборонять продавати на вулиці пластик то наші люди стануть в інеті замовляти і забирати через пошту)

  2. Живі квіти,чи пластикові?… Дуже “інтелектуальна” дискусія…краще навчіться доглядати за могилами,а не “відбувати” раз на рік.

  3. Будете дихати чадним газом при їхньому спалюванні – вони не утилізуються. Проте, кому що скажеш? Місцевій владі і депутатам НВ МР давно пора цю дикість заборонити, а замість них розпочати виготовлення паперових. Закон України “Про місцеве самоврядування” це передбачає.

  4. Носіть квіти ше живим, бо хто вмер – їм фіолетово і їм нічого не потрібне, навіть молитва!
    А простий порядок і чистота на кладовищі як ніщо найкраще проявить нашу повагу до усопших.
    Люди, будьте якісь ризонні чи шо!
    А то як стадо…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер