<

“Сухий закон” у Нововолинську: підприємці проігнорували рішення про продаж спиртного на День Незалежності

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:20 | 25.08.2016 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
18
/ коментарів 25

Рішенням Нововолинського виконавчого комітету продавати слабоалкогольні та алкогольні напої в магазинах, супермаркетах та кіосках на День Незалежності заборонялося. Журналісти “БУГу” зробили перевірку, результат якої довів, що придбати пиво або оковиту можна було у більшості торгових точок міста.

Нагадаємо, що 18-го серпня у на засіданні виконкому прийняли рішення про те, що День Незалежності, День міста, День шахтаря відбудуться без міцного алкоголю. З ініціативи т.в.о. начальника нововолинської поліції Андрія Литвина увагу зосередили на забороні реалізації алкогольних та слабоалкогольних напоїв в ці дні.

Під час прес-конференції 20-го серпня керівник Нововолинського відділку поліції Василь Лесь також повідомив, що для попередження скоєння злочинів та правопорушень у місцях проведення масових заходів потрібне відповідне рішення.

Проте, виявляється, далеко не всі магазини дослухалися до заборони продажу алкоголю – деякі торгові заклади продовжували продавати спиртне і попри рішення міськради.

Журналісти інтернет-видання “БУГ” розпочали перевірку торгових точок біля восьмої години вечора на вулиці Соборній. У одному з магазинів перед нами вийшли два покупці із “чекушкою” горілки та пластиковими стаканами. Коли наголосили на заборні, продавець стала виправдовуватися, що і в інших магазинах теж продають.

Із усіх торгових закладів, в яких ми зробили перевірку, не продавали спиртного тільки у “Вопаку” та “Марії”. У одній з відомих мереж магазинів, де побували журналісти (на Шахтарському та 15-му мікрорайонах), щоб купити алкоголь, потрібно було “втертися” в довіру продавцю – там такий товар відпускали вибірково. Коли нагадали про рішення міськради, жінка за прилавком пояснила, що продає “якщо комусь дуже треба…”.

Як стало відомо, група підприємців подали в суд на рішення виконавчого комітету про заборону продажу спиртного. Цей аргумент також брали на озброєння продавці, що відпускали алкоголь у заборонений час, хоч яким була постанова суду не повідомляли.

Минулого року вже проводилися експерименти на перевірку совісті  у власників магазинів із алкогольними напоями. Результати, пригадується, були не дуже втішними – алкоголь можна було придбати у більшості таких закладів.

Насправді святкування Дня міста, а тепер і Дня Незалежності, дають можливість зрозуміти – деяким підприємцям наплюватити на всілякі заборони, адже фінансова вигода від покупців горілки чи пива значно їм важливіша. Вплинути на них не можна, навіть наклавши штраф.

Як припинити ігнорування підприємцями рішень? Адже проблема не стільки в продавцях, як у місцевих бізнесменах, які віддають накази торгувати. Вочевидь, для них виручка є дорожчою, ніж громадський порядок у місті.

Представники малого бізнесу заборону спиртного називають піар-акцією влади. Хоч насправді легко зрозуміти, що продаж алкоголю у магазинах та супермаркетах все ж лишаються поза увагою мера. Рішення прийняли – рішення забули.

Вихід із ситуації є – тотальна заборона продавати алкоголь в усіх торгових закладах, не лише в окремих. Правоохоронці ж мають забезпечити контроль над виконанням аналогічних рішень. Як поінформували у поліцейському відділку Нововолинська, затриманих у стані алкогольного сп’яніння на День Незалежності не було.




коментарів: 25
  1. Сумнівів, у тому що так станеться, у мене не було. Місцевої влади у місті нема – безвладдя! Особливо, коли це стосується продажу алкоголю у магазинах, котрі схоже, належать державним службовцям міської ради чи є із ними “у долі”. Санітарних книжок у кухарів, котрі готували страви у польових умовах парку культури теж, очевидно,не було. Якого дідька робить торговий відділ міськради на чолі із головним куратором торгових питань А.Сторонським? Красуються на параді вишиванок із Сапожніковим? Нагадую: міський голова, згідно закону персонально відповідає за все! У тім числі й за торгівлю алкоголем, рішення про заборону якого він підписав однією рукою а іншою, схоже, дозволив.

  2. вся соль цього рішення міської ради по забороні продажу алкоголю не в турботі за здоров”я і порядку в нововолинську, а в елементарній показухі новолинських чиновників на чолі з сапожніковим, які хочуть показати, що вони щось роблять, на ділі, все як було 10-20 років назад, так і лишилось, сапожніков і його гоп-компанія сплять і бачать, як замилити очі людям. а люди, у відповідь, хлопають в ладошки – як гарно все робить сапожніков, коли громада, згідо Конституції України, почне контролювати дії міцевої влали, невідомо, а треба вже не сьогодні, а ще вчора, бо методи роботи комуніста сапожнікова вже минули

    • Ти Юра напевно не бачив скільки п’яних і побитих рятують кожне свято лікарі. Колись жиди споювали український народ даючи алкоголь в позику в шинках, а тепер і жидів не треба, наші українські жиди не проти на цьому поживитись. Молодці депутати, що створили таку заборону.

      • шановний васілій , вибачте, але ваша риторіка дуже схожа на мову німецьких націонал-соціалістів 30-40 років минулого століття

  3. от треба було накласти штраф в 10-20 тисяч гривень й бюджет поповнився й виконали рішення

  4. Люди заплатили великі гроші за ліцензію на право торгувати алкоголем.Чому міська рада не пояснила бізнесменам як вона буде відшкодовувати гроші за дні які ліцензія не діє? Я не торгую алкоголем.

  5. Алкоголіки усі хто не може провести свято без спиртного.Баласт нашого суспільства.Відходи нації.

  6. дуже дивна позиція журналістів… ми бачимо пряме втручання держави у бізнес , і це їх чомусь не хвилює!!! дана заборона повністю ігнорує свободу ведення власного бізнесу і негативно впливає на інвестиційний клімат у місті. На основі яких даних міліція зробила висновки про заборону пррдажу алкоголю ???? була представлена статистика з порівнянням? якщо ні – то тоді рішення було прийняте непрофесійно і безвідповідально , з популістськими мотивами. А хто буде компенсувати витрати підприємців на ліцензії? а бюджетні поступлення від акцизів та інших податків? а зарплати продавцям?? взагалі, будь-яке втручання державних органів у бізнес є зло апріорі!!! чому якісь типи мають вирішувати за громадянина що йому можна купляти ????
    p.s. побачимо як тут з цензурою ))

    • всі такі розумні що просто піпец. а як в парках бухати, чи ходити п’яним по містові з папіросою в зубах, так відразу всі закони “забуваються”. ви алкаші уже всіх достали. якщо вас батьки не виховували, то не треба іншим давати поганий приклад. йдіть дружно за шахту, і повпивайтеся пальонкою. від вас і так ніякої користі країні.

      • Щось дуже сильна реакція)) сам з алканавтів підшитих? Чи може в родині проблеми??Якщо ти не можеш контролювати кількість випитого – то твої проблеми, звернись до психіатра, закодуйся. Але чому за мене мене має вирішувати , що я можу купити, зібрання купки маразматиків??? Зрозумійте -так починається наступ на свободу особимтості- сьогодні одне легенько заборонять, завтра інше, потім скажуть за кого голосувати…

    • Дай бог Ромку щоб твої діти не спились і щоб їм не продавали алкоголь, якщо їм немає 21 року. Але в більшості продуктових лавках продають алкоголь молоді якій немає 21 року. І це зло.

    • Очевидно, що він у долі скрізь, окрім “Вопаку” і “Марії”. І це, як вам не смішно, – величезна проблема нашого міста. Аптеки, продовольчі магазини, кафе, банки, ресторації, приватні виробництва, паби і так далі, очевидно, таки пропонують дольову участь у своєму бізнесі в обмін на певні преференції та лобіювання власних інтересів місцевою владою. Знаєте, далеко ходити не потрібно. Це відоме А іще ж є затупники… Ми всі знаємо , хто із місцевих підприємців і торговців ходить у фаворі у “папіка”. Це страшне зло бо чесні люди не мають змоги розвивати власну справу. А іще ж є майже узаконені побори для міських “дядзів”, які носяться і передаються відомим нам “кур’єрам”. Треба просто не давати і крапка! А там і громадськість приєднається. І прокурор І.Васьовчик… :))) Незабаром зустрінемось.

  7. Тепер все, майже зрозуміло. Патрульна поліція роботу магазинів, які торгували алкоголем і пивом, не перевіряла. Акти і протоколи, згідно рішення виконкому № 351, на порушників, не складались. Нововолинська міська рада, і її торговий відділ із головним куратором тогівлі – заступником міського голови, контролю за виконанням цього рішення не проводив. Нововолинська міська санепідемстанція, згідно “Положення про Державну санітарно-епідеміологічну службу, № 400\2011 від 6 квітня 2011 року, затверджену президентом України, контролю за санітарною ситуацією та загрозами виникнення епідемій не вела. Змивів рук кухарів, столів та іншого кухонного начиння на виявлення кишкової палички, дизентерії, медоглядів персоналу, санітарних книжок тощо, під час виїзної торгівлі і приготуваня їжі у польових умовах на виконання рішення № 351, не виконувала. Підіб’ємо підсумки: нова поліція у Нововолинську працювати по-новому не хоче і не може. Міська рада і виконком, контролю за виконанням своїх рішень не ведуть. Санстанція на благо громади працювати не бажає і не хоче. Навіщо нам такі служби і місцева влада, котрі паразитують за наші кошти? Це, як вбачається, квіточки. Ягідки будуть на День міста. А ось чи будуть волинські – друга Врадіївка і Криве Озеро?? Гм. Очевидно, що так.

  8. товариш сапожніков і його гоп=компанія відчувають свою безкарність, і це найстрашніше, згідно Конституції України у розділі громадскі об”єднання він мусить регулярно звітуватись, а громада контролювати його роботу.а ні те , ні інше не працює – ось і маєм. те що маєм

  9. Шановні журналісти!!! Якщо коментатори, які захищають алко торговців не розуміють того зла, яке несе алкоголь, то будь-ласка зробіть чесний рейд і оприлюдніть інформацію магазинів, які продають алкоголь і не дають чек на алкоголь і можливо взагалі не мають касових апаратів. А мають мати і давати касовий чек. Наприклад магазин зустріч, що біля заправки “ОККО” не має касового апарата і чека не дає, “Рідний край” ніби має але каже що не працює і чек не дає.
    І хай ті підприємці не Розказують що вони все законно роблять

    • ага і товариш сапожніков дає чек,яку суму він з місцевого бюджету сплатив за роботу гаврилюку на всі роботи теплокомуненерго і чек дає гаврилюк громаді нововолинська,що він хоч свою ж….у зрушив із свого крісла за бюджетні гроші гроші підприємців і містян, чи може на свої дома і машини, чи для свого бізнесу

  10. можливо комусь по знайомству і з під прилавка в Марії продали..припустимо..(при нас нікому), але в відкриту так як в Аміго продавали такого в Марії ми не побачили. нехай проста табличка була з картону і від руки написано, що алкоголь на даний час не продають, але хоть це попередження та було, а там йшов вільний потік продажу алкоголю….на повну…на жаль((
    то для кого було прийняте це рішення? робіть висновок самі!

  11. Але це все було передбачуване.Яка влада-таке виконання! Такий в нас *бідний* бізнес-і касові аппарати немає за що купити і горілку мають продавати-бо ліцензії дорогі!. Дорогі -не беріть і не торгуйте спиртним. Тільки не робіть з людей дурнів.Але і люди повинні порозумнішати-пора зрозуміти,що кожна покупка без чека-це ваша мала пенсія!

  12. Аміго треба давно прикрити,а то зробили притон на зупинці в громадському місці!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер