<

Судова тяганина та служба під воротами: у Будятичах триває боротьба за храм

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:10 | 19.06.2019 / Іваничі, Нововолинськ / /
Перегляди
28
/ коментарів 25

У Свято-Миколаївському храмі у селі Будятичі Іваничівського району, що поряд з Нововолинськом, майже два місяці триває конфлікт між священнослужителями і прихожанами УПЦ та територіальною громадою і вірянами з села, які проголосували за перехід до ПЦУ.

Церква на ланцюгах, а службу ведуть під воротами. Почали ділити святиню перед Великоднем і досі питання не вирішується.

Нагадаємо, в ніч на 21-ше квітня замінили замки на воротах та на вході в храм і повісили ланцюг. 

Служба в неділю, 9-го червня

Новий статут громади ПЦУ був зареєстрований в Волинській ОДА, голова громади Юрій Мартиновський. Про перехід до ПЦУ на зборах у школі 16-го березня, за наявною у «БУГа» інформацією, з 66-ти присутніх “за” проголосували 49, “проти” – 15, 2 утрималися.

Релігійна громада УПЦ, прихожани з Нововолинська та жителі сіл Будятичі та Космівка не бажають віддавати церкву і вважають, що всі дії з реєстрацією нового статуту незаконні. Розповідають, що сам настоятель та віряни, що хочуть лишитися в УПЦ, самостійно будували храм, який просто хочуть відібрати.

Розповіли, що на території школи в 2015 році був закладений хрест для будівництва церкви Київського партіархату. На думку громади УПЦ, легше просто відібрати храм.

Релігійна громада церкви в Будятичах, куди входять жителі сіл Будятичі, Космівка та міста Нововолинська, зверталася до голови Волинської ОДА та до суду з проханням скасувати зареєстрований статут.

Читайте також новину від 24-го квітня: Храм у Будятичах на ланцюгах та замках: жителі села та прихожани з Нововолинська ділять церкву

Територіальна громада, яка проголосувала за перехід до ПЦУ вважає, що священник повинен звільнити храм, бо є новий статут і все законодавчо зареєстровано. Мешканці сіл Будятичі та Космівка вирішили перейти до ПЦУ.

Та прихожани храму говорять, що голосування було незаконне і на зборах у школі не було 2/3 від територіальної громади. Також говорять, що священник Юрій Мартиновький, який згідно нового статуту є головою громади, не з’являвся до храму. На службу запрошували священника з Менчич.

Усі збори біля Свято-Миколаївського храму відбуваються за участі поліції. Навіть прибрали територію настоятель храму та прихожани у супрводі правоохоронців.

Ми зібрали підписи людей, які виключно входять до територіальної громади – близько 250, а в їхніх списках 174 підписи

Є 20 активістів з села, які хочуть забрати церкву, повісили свої замки. А 250 жителів Будятич і Космівка не хочуть нікуди переходити і боронять свою святиню», – говорять прихожани храму.

Церква закрита на ланцюги та замки. Як далі вирішиться питання – наразі невідомо. Інтернет-видання «БУГ» не лишається на жодній зі сторон конфлікту. Готове далі висвітлювати як розвиваються події виключно для інформування наших читачів.

Додаємо текст з ухвали Волинського окружного суду. Повністю документ можна подивитися в єдиному реєстрі судових рішень. Дослідивши матеріали, суд дійшов висновку про закриття провадження у справі. Передали справу до господарського суду.

«Свято-Миколаївська релігійна громада Української Православної Церкви села Будятичі Іваничівського району» звернулася до Волинського окружного адміністративного суду про визнання протиправними дій щодо проведення реєстрації змін до Статуту.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що він є настоятелем церкви і релігійна громада не приймала жодних рішень про затвердження статуту у новій редакції, про зміну назви релігійної громади, про перехід громади під протекторат Православної церкви України. Вказує, що рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін та доповнень до статуту не ухвалювалось загальними зборами релігійної громади, такі збори не скликались її членами.

22 травня 2019 року представник відповідача подав до суду клопотання про закриття провадження у справі. В обґрунтування своєї позиції вказав, що 28 березня до Волинської ОДА від уповноваженої особи надійшла заява про реєстрацію змін до Статуту шляхом реєстрації його в новій редакції у зв`язку з рішенням Свято-Миколаївської релігійної громади Православної церкви України села Будятичі Іваничівського району Волинської області увійти до складу Православної церкви України. Уповноваженою особою до заяви додано: Статут релігійної організації «Свято- Миколаївська релігійна громада Православної церкви України села Будятичі Іваничівського району Волинської області», який затверджений керуючим Володимир-Волинською єпархією Православної церкви України, протокол №02 від 17 березня 2019 року загальних зборів релігійної організації «Свято-Миколаївської релігійної громади Української православної церкви у селі Будятичі Іваничівського району Волинської області», список віруючих громадян, присутніх на загальних зборах щодо зміни підлеглості в канонічних та організаційних питаннях

З наведених підстав просив в задоволенні позовних вимог відмовити.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про закриття провадження у справі з огляду на таке.  

Судом встановлено, що 24 грудня 1991 року проведено державну реєстрацію релігійної організації «Свято-Миколаївська релігійна громада Української православної церкви у селі Будятичі Іваничівського району Волинської області» із місцезнаходженням у селі Будятичі Іваничівського району Волинської області, у зв`язку із чим вона набула статусу юридичної особи, що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців.

Як слідує з позовної заяви, розпорядження відповідача від 16 квітня 2019 року №214 оскаржується з підстав порушення особами, які подали заяву про реєстрацію статуту, положень закону в частині дотримання порядку та способу реєстрації таких змін. Ці обставини належать до внутрішньої діяльності юридичної особи. Позивач пов`язує проведену реєстрацію статуту власне із незаконними діями осіб, які подали відповідну заяву та документи відповідачеві.




коментарів: 25
  1. А, взагалi, що це за “громада ПЦУ”? Це пiд чиiм керiвництвом Фiларета, чи Епiфанiя? Самопроголошений Фiларет гучно заявляе, що iхнiй Томос фiктивний. Щодна Православна Церква свiту, крiм Стамбула, не визнае це новостворене об”еднання. I, взагалi, коли створюеться Нова релiгiйна громада, то починае будувати собi примiщення, в якому мають вiдбуватися iхнi служiння. А не приходять до iншоi громади i не вiдбирають вибудоване цiею громадою для iхнiх потреб примiщення для Богослужiння. Це називается рейдерство. Обман, наглiсть, насильницьке втручання в життя iншоi громади- це те, чим себе зарекомендовала нова створена ПЦУ. Будуйте собi храм i молiться. Нащо створювати ворожнечу i насилия? Де у ваших дiях Бог?

  2. Якщо немає згоди на перехід в ПЦУ,то силовими методами не треба відбирати. Це не по -божому і не по-людськи,не говорячи про юридичну сторону!Вирішувати тим,хто будував і облагороджував храм на чолі з настоятелем, більшістю голосів.Добре подумайте,що робиться,знову обманули простих людей, посіяли ворожнечу!

  3. ВИ УКРАЇНЦІ ЦИ ПІДЛАБУЗНИКИ МОСКАЛІВ.В УКРАЇНІ ПОВИННА БУТИ ТІЛЬКИ ПЦУ.СХАМЕНІТЬСЯ УКРАЇНЦІ,МАЛО ЛЮДЕЙ ЗАГИНУЛО ВІД МОСКАЛІВ.А ВИ І ДАЛІ ПІДТРИМУЄТЕ МОСКАЛІВ.ГАНЬБА І СОРОМ ВАМ

  4. Шановний громадянин України! Не путайте Божу Віру із гнівом на москалів.Бог дав нам православну Віру, яку не здолають ворота ада і не учив нікого іти зі зброєю на брата. Кожен на страшному суді відповість за своє і за те, що ідуть на Православну Церкву. (Прочитайте пророцтво Лаврентія Чернігівського, нашого українського преподобного старця навіть є у інтернеті)

  5. Христос проповідував у Ізраїлі котрий був 300 років окупований римлянами. Серед його учнів були митарі котрі збирали подать на окупанта. І розіп”яли його за фразу “Кесарю – Кесареве, а Богу Боже”. А ще й як розіп”яли! Патріоти випросили ганебну смерть для Христа в окупанта!
    Проблема не в найменуваннях церков, а в тому що ми хочемо мати свого карманного “БОГА”, “БОГА” – якого можна заставити говорити як ми хочем, одіти як ми хочем, дати прапор у руки і свою приписку та заліпити очі на всі наші гріхи.
    БОГ – не мобільний телефон!!! Не перепрошиєш! І в чохол не всунеш!!! Тому ПЦУ ніколи не стане церквою. Партією – ТАК!
    Перш ніж говорити що Ви православні – задумайтесь! Кого Ви ПРАВОСЛАВИТЕ??? ХРИСТА чи КРАЇНУ??? Чому майже 30 років нам БОГ дає таку владу, стільки проблем, стільки хвороб та смертей?
    Відповідь проста.
    НЕ БОГ НАМ ПОТРІБНИЙ………….

      • Ні, тому що крадете, даєте і берете хабарі, вас ловлять,а ви знову платите і крадете, даєте хабарі і нема кінця краю. Хочете забрати в нас єдине місце де ми молимося і відчуваємо єдність з Богом, бо вашим Павловичам Макарчукам заплатили 50 срібних? Ми не дамо! Ми стоятимемо за наш Храм до смерті. Ми єдині, а ви продажні. За нами правда а за вами пустка. Ви не будуєте, ви навішуєте цепи.

  6. Томос надали державі,його не визнають.Чому? А тому,що звикли москалям служити.І будуть служити до тих пір поки будуть ім проплачувати за утримання МП.Важко відірватись від корита там де є лакомий шматочок.Чи не так?

    • ти для початку від труби відірвись, від вугілля маскальського, бо присмокталась – не відірвеш

      • Не сперечайтесь з ПЦУшниками!!! У них бог – ТВ. Вони ніколи не беруть у руки Євангеліє та Ікони.
        ПЦУ – це політична партія котра до релігії немає жодного відношення!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер