<

Стали відомі подробиці кримінальних схем, які приписують керівництву шахти №9 «Нововолинська»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:50 | 10.10.2018 / Нововолинськ / /
Перегляди
9
/ 1 коментар

Інтернет-виданню «БУГ» стали відомі подробиці кримінальної справи, яку відкрито на керівництво шахти №9 «Нововолинська». 

Раніше вже повідомляли, що з шахи №9 слідчі вилучають документи з приводу розслідування зловживання посадовими особами в 2016-2017-х роках своїми службовими обов’язками, які діючи в особистих інтересах та інтересах третіх осіб, вносили до офіційних документів неправдиві відомості по прийнятті, переміщенні по роботі, нарахуванні та виплаті заробітної плати, інших заохочувальних виплат, документів з обліку та тривалості робочого часу окремих працівників.

Інформацію з деталями справи ми отримали з інсайдерських джерел. Зазначимо, що слідство ще триває і винуватість осіб може бути доведена лише судом.

На вугільному підприємстві розкрадали шахтне обладнання, через що керівництво звинувачують в безгосподарності та втраті державного майна.

В ході перевірки на шахті №9 виявили нестачу близько 6-ти тисяч метрів стрічки конвеєрної, вартість якої орієнтовно становить 4,9 мільйона гривень та комплектуючі секцій КМК-98, вартість яких близько 333,9 тисяч гривень. По вазі металобрухту вони склали 51 365,5 кг.

За одним з начальників дільниці, якого звільнили в 2016 році, рахується секції КМК-98, з яких викрадено та здано на металобрухт комплектуючі на суму 333,9 тисяч гривень. Вказують, що це свідчить про незабезпечення належного контролю за збереженням матеріалів.

Також 12-го грудня 2017 року на шахті сталася крадіжка основних засобів та їх комплектуючих вартістю 125,8 тисяч гривень, у тому числі перекриття 12-ти секцій КМК-98 на суму 30,3 тисяч гривень та 20-ти бокових щитків секції КД-80 на суму 4,5 тисяч гривень.

Керівництву приписують безгосподарність та втрату державного майна.

Використання службового автомобіля керівництвом у власних цілях

Протягом 2016-2017 років для шахти №9 орендовано транспортний засіб Skoda Suberb. За проведеною перевіркою, документи, які б підтверджували робочі поїздки на ньому – відсутні. Службовий автомобіль використовували для поїздок за маршрутом до місця проживання директора (Червоноград-Нововолинськ-Червоноград). Правоохоронні органи вважають, що автівку використовували в особистих цілях, всупереч постанови КМ України №1673 від 29.11.2006 «Про стан фінансово-бюджетної дисципліни, заходи щодо посилення боротьби з корупцією та контролю за використанням державного майна і фінансових ресурсів»). Загальна сума витрат на утримання транспорту складає 39 тисяч гривень.

Махінації з оплатою праці

Під час перевірки визначили, що внаслідок порушень були зайві нарахування заробітної плати в сумі 142, 5 тисяч гривень, разом із внесками до державних цільових фондів.

До рапортів по двох дільницях шахти вносили зайві роботи, які не підтверджувалися нарядами-путівками. Встановлене порушення призвело до зайвого нарахування зарплати на суму 67,6 тисяч гривень, включно з внесками.

Зазначається також, що сума доплати за роботу у вихідні, святкові та неробочі дні, яка не передбачена фінансовим планом підприємством сягає 27, 9 мільйони гривень. А на суму 25 мільйонів гривень допущені перевитрати фактичного фонду з оплати праці над фондом скоригованим на індекс зменшення обсягу товарної продукції.

Також виявлено необґрунтовані та зайві витрати на оплату праці на суму 8,6 мільйони гривень. Та безпідставно виплачена компенсація вартості спеціального харчування на загальну суму 2,7 мільйони гривень.

Махінації з вугіллям

Під час проведення перевірок встановили, що фактична собівартість 1 тонни реалізованого вугілля значно вища за фактичну ціну товару вугілля: 2015 рік на 1098,79 гривень; у 2016 році на 1 256,17 грн; за 2017 рік на 1 725,12 грн. На весь обсяг реалізації вугілля різниця між вартістю товарного вугілля та його собівартістю становила: 2015 рік – 149,76 млн грн, 2016 рік – 141,9 млн грн, 2017 – 149 млн грн.

Втрачено доходи у сумі 0,9 млн грн з причини відвантаження вугілля в одному періоді приватним структурам із зольністю, яка вища, ніж зольність вугілля відвантаженого на ТЕС, та вища за зольність видобутого вугілля, що значно зменшує його ціну.

Внаслідок невірного розрахунку потреби вугілля на опалення котельні загальна сума зайвих витрат шахти склала 1,6 млн грн.

Невиконання наказів Міністерства щодо реорганізації копальні

Керівництвом шахти №9 обвинувачують в невиконанні розпорядчих документів Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, зокрема наказу №550 від 21.08.2015 «Про створення ДП «Шахта №9 «Нововолинська», який було видано на виконання розпорядження Кабміну від 8-го липня 2015 року «Про ліквідацію деяких збиткових вугледобувних підприємств». Заходи з реорганізації ДП «Волиньвугілля» передбачалося завершити до 31.01.2016 року. Та у лютому 2017 року керівництво «Волиньвугілля» повідомило Міністерство, що протягом 2016 року виділ копальні не було завершено. Разом з тим, керівництво просило призупинити дію наказу щодо виділу шахти №9 з метою зниження напруги в регіоні, доробки наявних запасів вугілля та збереження робочих місць.

Підприємством «Волиньвугілля» в Міністерстві було доведено необхідність продовження роботи копальні, доведено можливість видобутку вугілля (річний план на 2017 рік – 120 тисяч тонн). Відповідно піднято питання призупинити наказ №550.

У січні 2018 року наказом Міністерства в селі Литовеж було затверджено Статут ДП «Шахта №9 «Нововолинська» та призначено в.о. обов’язки директора Рудця В.І. Перевірка встановлює, що під тиском працівників і профспілок, він написав заяву про звільнення та реорганізації копальні керівництво, профспілки та працівники протистоять і надалі.

Усі ці дії керівництва шахти розглядають як недотримання чинного законодавства та невиконання обов’язків.

Слідство триває.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок
22 Квітня, Понеділок