<

Списання боргів за газ і теплопостачання: нововолинські та володимирські тепловики прокоментували законопроєкт

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:12 | 16.09.2020 / Нововолинськ / , /
Перегляди
10
/ Коментарі відсутні

Незабаром Верховна Рада розгляне Законопроект №3800-1, що передбачає внесення змін до Закону України «Про ринок природного газу» і може скасувати 114 мільярдів гривень боргів за газ і тепло.

Як повідомляв БУГ, йдеться про списання мільйонних боргів за газ і теплопостачання усім учасникам газового процесу.

Цей Законопроект ще не проголосований. Він лише зареєстрований і перебуває в черзі на розгляд Парламенту. Наразі його тільки обговорюють і вивчають. Представники урядових структур, органів центральної влади, народних депутатів, керівників компаній та провідних галузевих експертів висловлюють свої думки, зауваження і пропозиції.

Коли ж депутати голосуватимуть за цей Законопроект і чи взагалі його ухвалять – невідомо.

Читачі БУГу по різному відреагували на це ймовірне рішення. Дехто обурився: чому, мовляв, вони регулярно й добросовісно сплачували за газ і тепло, а інші не платили, і виявляється, що добре робили, бо тепер їхні борги спишуться. Про це йдеться у коментарях людей під публікацією.

«Виходить, що той, хто платив, той дурень, а хто не платив красава», – зазначає Андрій.

Ще хтось радіє, що виявляється тепер за газ і теплопостачання можна не платити.

Свою позицію й нюанси Законопроекту роз’яснили і фахівці КП «Нововолинськтеплокомуненерго» та «Володимир-Волинськтеплокомуненерго».

«Законопроект №3800-1 від 16.07.2020 р. передбачає внесення змін до Закону України “Про ринок природного газу” та інших законів щодо забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу.

В Розділі VI1 ст. 60, зазначено що списанню заборгованості підлягають побутові споживачі у зв’язку з визнанням судами незаконними та нечинними актів Кабінету Міністрів України про затвердження норм споживання природного газу без лічильників та питомих втрат природного газу, що опубліковувалось оператором ГРМ, та не сплачені побутовим споживачем на розрахункову дату.

Щодо списання заборгованості за теплопостачання побутовим споживачам (населенню) не йдеться! Даний законопроект перебуває на розгляді в комітетах і не зрозуміло чи взагалі буде прийнятим та в будь якому випадку не звільняє від сплати за надані послуги.

У випадку наявної заборгованості недобросовісних споживачів буде направлено для стягнення боргу до суду», – зазначили в Нововолинськтеплокомуненерго.

Також у коментарі БУГу КП “Володимир-Волинськтеплоенерго” зазначило, що не йдеться про списання боргів за надання теплопостачання населенню.

“Законопроєктом 3800-1 від 16.07.2020р. пропонується списати борги населення ЗА ПРИРОДНИЙ ГАЗ:
1) які виникли внаслідок дорахування споживачам газу в яких не встановлені лічильники додаткової суми заборгованості через те , що діяли занижені норми споживання. А зараз ці норми судами визнано незаконними.
2) також пропонується списати борги населення за газ, які виникли через нарахування по Методиці приведення до стандартних умов( куби спожитого газу множилися на коефіцієнти , які збільшували факт.спожвання).

Списання заборгованості населення перед теплопостачальними організаціями за спожиті послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання даним законопроєктом не передбачається”, – йдеться у відповіді.

До слова, борги клієнтів за послуги з розподілу газу перед «Волиньгазом» становлять 40 мільйонів гривень. Серед найбільших боржників за розподіл газу – підприємства ТКЕ Волинської області, які заборгували 17 мільйонів. Також за отримані послуги боргують побутові споживачі, неплатежі котрих становлять майже 10 мільйонів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер