<

Справа Литкіної: захисники вважають вирок необґрунтованим, розгляд апеляції перенесли – не з’явився перекладач

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:45 | 29.11.2019 / Нововолинськ / /
Перегляди
37
/ 1 коментар

Апеляційний суд Рівненської області переніс засідання на 20-те лютого 2020 року через заяву Максима Терлецького про неможливість розгляду справи без перекладача. Засуджені Ковельським міськрайонним судом Терлецький та Статочнюк за вбивство неповнолітньої мешканки Нововолинська Катерини Литкіної подали п’ять апеляційних скарг.

Адвокати вважають, що вирок суду побудований на припущеннях, обґрунтований недопустимими доказами, судовим рішенням дана неправильна юридична оцінка дій обвинувачених.

28-го листопада Рівному відбувся перший суд щодо розгляду апеляційної скарги, яку подали адвокати засуджених за вбивство неповнолітньої мешканки Нововолинська Катерини Литкіної. На засіданні присутні адвокати, батько та бабуся вбитої дівчини Сергій та Ольга Литкіни. Підтримати родину приїхав помічник народного депутата Ігоря Гузя Андрій Бокоч.

Терлецький знову заявив, що не розуміє українську мову. До судових процесів, які проходили в Ковельському міськрайонному суді, долучали перекладача з української на словенську – асистента кафедри слов’янської філології Львівського національного університету ім. Івана Франка. Приїхати на засідання вона не змогла.

Тож судове засідання перенесли на 20-те лютого.

Нагадаємо, 28-го березня 2018 року Ковельський міськрайонний суд виніс вирок Максиму Терлецькому та Назару Статочнюку у справі вбивства Литкіної.

Суд дійшов висновку про те, що неповнолітні обвинувачені за попередньою змовою, позбавляючи Литкіну життя шляхом нанесення значної кількості тілесних ушкоджень, що викликали у потерпілої відчуття нестерпного фізичного болю, усвідомлюючи, що завдають їй особливих фізичних страждань, чим вчинили умисне вбивство з особливою жорстокістю.

Статочнюка засудили до 14 років 6 місяців позбавлення волі, Терлецького – 13 років 6 місяців.

Адвокати подали по дві апеляційні скарги і просять скасувати вирок і призначити новий розгляд справи у суді першої інстанції.

Бабуся вбитої дівчини розповіла, що Терлецький подав ще одну апеляційну скаргу, в якій йдеться про те, що йому не дали ознайомитися зі справою на Статочнюка словенською мовою. Він заявляє, що не розуміє української мови.

Нагадаємо, екстрадований зі Словенії Максим Терлецький засвітився на телебаченні та українською мовою розповів про те, як проходить його арешт в Маневичах.

В апеляційній скарзі захисники Терлецького Сергій Ковальов і Віктор Дягель та Статочнюка Віктор Шостак і Сергій Полячук зазначають, що має місце вчинення злочину групою осіб без попередньої змови, бо Статочнюк з Терлецьким не домовлявся про спільність чи розподіл дій до вчинення злочину.

На їх думку, матеріали справи не містять об’єктивних відомостей, які вказують, що неповнолітні діяли у спосіб, що завдають особливих страждань і це є недостатнім для кваліфікації вбивства скоєним з особливою жорстокістю.

Також захисники зазначають, що після об’єднання обвинувальних актів в одне провадження, обвинувальний акт щодо Статочнюка не був вручений Терлецькому з належним перекладом. І у вироку є суттєві протиріччя відносно того, якими тупими предметами було нанесено удари в область голови потерпілій Литкіній.

Рідні вбитої Катерини Литкіної вважають, що йде просто затягування часу. Поки слухався суд і очікується розгляд апеляції, Терлецький та Статочнюк перебувають в СІЗО. День попереднього ув’язнення зараховується як два дні позбавлення волі. Якщо судовий розгляд розпочнеться спочатку, це “на руку” вбивцям. І чим пізніше все буде відбуватися, тим краще для них.

11-го серпня 2016-го року близько 21 години у Нововолинську на териконі шахти №3 знайдено тіло 16-річної Каті Литкіної. Після десятиденних пошуків зниклої доньки (із залученням поліції) батько знайшов її мертвою. У дівчини була розбита голова, обличчя понівечене та прикрите волоссям. Підозри впали на знайомих хлопців Каті, двоюрідних братів. У вечір, коли зникла, виходила віддати одному з них диск та малюнки. Обоє після вбивства залишили країну. Один із них проживає в Словенії, тому поспішив додому. Інший виїхав за кордон, проте невдовзі повернувся. Підозрюваних затримали. В молодшого – Назара Статочнюка – знайшли флешку Катерини Литкіної, яка зникла з її телефону. Комп’ютерна експертиза показала, що напередодні вбивства він неодноразово переглядав фрагмент фільму “Безславні виродки” із розбиттям голови. У Ковельському міськрайонному суді відтворили відео слідчого експерименту за участю обвинуваченого у вбивстві Максима Терлецького, який розповів, що вбивство скоїв його брат, а він допоміг перенести тіло. Його показання містили розбіжності з показаннями свідків, що врахував суд при ухваленні вироку.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер