<

Щеплених дітей від дифтерії у Нововолинську набагато менше, ніж дорослих. Які наявні вакцини і куди звертатися

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:23 | 18.11.2019 / Нововолинськ / , /
Перегляди
12
/ коментарі 2

Єдиний вихід повністю убезпечити себе від небезпечного захворбвання – дифтерії – зробити щеплення. На цьому наголошують лікарі. БУГ дізнавався про наявність вакцини та ситуацію зі зверненнями мешканців Нововолинська, щоб її отримати.

Вакцин для дорослих і для дітей є вдосталь – варто лише звернутися до сімейнго лікаря. Якщо дорослим з вибором їх легше – є всього одна, то для дітей батьки можуть придбати вакцину, відмінну від тієї, що надається безкоштовно державою.

За словами Ольги Попіки, головного лікаря Нововолинського центру ПМСД, сьогодні до лікарні за щепленням масово звертається доросле населення. Але насторожує ситуація з дітьми.

Через кожні 10 років потрібна равакцинація

“Ми маємо від 11-ти до 40-ка дорослих чоловік в день, які проводять щеплення від дифтерії. Але, на жаль, в попередні роки не було поставок вакцини. Доросле населення від дифтерії не щеплювалося. Фактично з 2013-го по 2017-ий рік ми не отримували вакцини. З 2017-го року почали потроху щеплювати. Тому прогалини тут є і треба заповнювати. Тому звертаємося до людей: через кожні 10 років повинна проводитися ревакцинація”, – сказала Попіка.

Як зробити щеплення від дифтерії?

Щоб зробити щеплення, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря, мати при собі амбулаторну карту. Перед щепленням лікар проводить огляд. Коли людина здорова, дають згоду.

Скільки щеплених людей у Нововолинську?

Як розповіла БУГу Тетяна Шевчук – лікар-педіатр, завідувач педіатричною службою, ситуація з щепленням від дифтерії дітей залишає бажати кращого.

“По нашому місту за 10 місяців кількість дітей, які отримали по три щеплення до року, складає 40,2 %, дітей, які отримали першу ревакцинацію в півтора року – 62,3%, які отримали другу ревакцинацію у 6 років (тобто перед школою) – 56,3%. Кращий рівень вакцинації серед дітей, яким виповнилося 16 років – 94%, і серед дорослого населення – 78%”, – сказала Тетяна Шевчук.

Чомусь батьки легковажать, за поданими цифрами щеплених дітей набагато менше, ніж дорослих, говорить Ольга Попіка. Але хворобу можуть принести дорослі, дитина може заразитися.

“Дифтерія – це важке захворювання. Вона обов’язково госпіталізується в інфекційне відділення і бувають важкі випадкі смертельні”.

Щоб мати імунітет, треба проводити щеплення згідно календаря

Перші три щеплення проти дифтерії дитина отримує до року: в 2, 4 і 6 місяців. Далі проводиться першаревакцинація в 1,5 року, друга – в 6 років, потім в 16 років і серед дорослого населення через кожні 10 років.

На сьогоднішній день і для дітей і для дорослих вакцини є достатньо, розповідає лікар Тетяна Шевчук. Вакцина сертифікована, перевірена і ніяких побічних дій вона, як правило, не викликає.

Які є вакцини для дітей?

“Для дітей до шести років у нас є вакцина трьохкомпонентна – проти дифтерії кашлюку і правця. Є вакцина пятикомпонентна: проти коклюшу, дифтерії і праця, гемофільної інфекції і гепатиту. Для дітей після 7 років у нас є вакцина двохкомпонентна: проти дифтерії і правця. Вона підходить для дорослого населення. На жаль, на сьогодні немає вакцини для дітей, яким виповнилося 6 років – це вакцина проти дифтерії і правця, але в найближчий час має бути”, – розповіла лікар.

Проводять щеплення безкоштовно.

“Дітям до року, батьки яких не хочуть отримати щеплення за державні кошти, можна придбати вакцину. Вона шестикомпонентна. До складу її входять вакцини проти коклюшу, дифтерії і правця, дифтерії, гемофільної інфекції та гепатиту. На сьогоднішній день ці вакцини є в 11-ій аптеці на території лікарні та в аптеці «3і» на площі”.

Чи можна заразитися від людини, яка щойно прошла вакцинацію?

“Ні. В першу чергу може заразитися людина, яка не має щеплень. Вона може почати їх робити в будь-який час”.

Чому дифтерія небезпечна?

Дифтерію називають більш небезпечною хворобою, ніж кір. За статистикою, 50-100 випадків з 1000 завершуються летально.

У 1991–1998 роках в Україні вже була епідемія. Тоді через низьке охоплення вакцинацією захворіло близько 20 тисяч людей, 696 із них померли, зазначають в МОЗ. Впродовж останніх років в Україні реєструвалися поодинокі випадки – не більше ніж 10 випадків на рік.

Як можна захворіти на дифтерію?

Збудник дифтерії – коринебактерія – може зберігатися у зовнішньому середовищі до 15 діб. Передається повітряно-крапельним шляхом, рідше – через предмети побуту, яким користувався хворий. Інкубаційний період захворювання – від 3 до 10 днів.

Які симптоми дифтерії?

Перші симптоми дифтерії нагадують ангіну: підвищення температури, біль у горлі, ускладнення дихання та ковтання, осиплість голосу. Проте одна із головних ознак – це наліт на уражених інфекцією органах. Зазвичай – це мигдалини.

Перші 2-3 дні захворювання цей наліт буде білого кольору, але з часом стає сірим або жовто-сірим. Якщо хворий спробує видалити цей наліт, то утвориться рана, яка почне кровоточити, але через деякий час на цьому місці знову з’явиться сіро-білий наліт.

Крім того, при захворюванні дифтерією з’являється специфічний запах з рота, збільшуються лімфатичні вузли та набрякає слизова оболонка носоглотки.

Як врятувати себе від дифтерії?

Єдиний спосіб захиститися від дифтерії та запобігти розвитку небезпечних ускладнень – це вакцинація у дітей та ревакцинація у дорослих.




коментарів: 2
  1. Вакцину хай закуплять нормальну в не індію,тоді більше буде діток з щепленням. Ато батьки знають яку реакцію дає індійська вакцина і бояться.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок