<

Що обіцяли шахтарям в Києві та коли чекати результати

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:46 | 30.01.2015 / Нововолинськ / /
Перегляди
0
/ коментарі 3

Вчора зранку колона шахтарів  рушила до міністерства енергетики та вугільної промисловості, очікували конкретні відповіді від міністра.

Володимира Демчишина зустрічали гаслами «ганьба» та гуркотом касок. Міністр сказав, що протягом двох тижнів буде виплачено 50% заборгованості по зарплаті за грудень, але всю заборгованість яка зростає з кожним днем погасити відразу не можливо. «Робота по платежам ведеться, але це лише перший крок. Потрібно детально вивчити питання по кожній шахті. Шановні шахтарі, хочу вас запевнити,що міністерство розуміє ваші проблеми», – сказав міністр. Він наголосив також, що робоча комісія зараз вирішує два питання, перше – збут вугілля, адже це основне питання на сьогодні, друге – соціальні проблеми. ДТЕК буде купувати щомісячно 100 тисяч тонн, ціна не менше 1100 грн. за тонну.

У склад робочої комісії входить: міністерство фінансів, міністерство соціальної політики, міністерство енергетики та вугільної промисловості, очільником стане віце-прем’єр (Кириленко або Зубко) Міністр сказав, що комісія працює, і у понеділок буде більше конкретних відповідей і рішень, програма буде запропонована Кабміну, буде прийняте комплексне рішення. І по кожній шахті будуть відповіді.

Міністр про 10 шахту: «Стосовно 10 шахти, на неї витрачено 1млд. 300 тис. гривень і зараз залишити її в такому стані було б не раціонально . Проект добудови є. Розуміючи, що будуть складні рішення по іншим Волинським шахтам потрібно зробити робочі місця на 10-ій, щоб перевести людей.

Волинець сказав, що відповідей від міністра немає, і нема з чим їхати додому, тому представники шахт були запрошені в міністерство для подальших перемовин.

На зустріч вдалось потрапити журналістам, оскільки цього вимагали шахтарі. Біля входу створилась штовханина , але це вдалось втихомирити.

Усі шахтарські питання були занесені в протокол і винесенні для опрацювання робочому комітету.

Народний депутат Олег Мусій, зазначив, що депутати стоять на стороні шахтарів і в них є трибуна Верховної Ради. Із вівторка почнеться сесія ВР і це питання буде підніматися там. Відповідно до розпорядження Яценюка міністерство енергетики та вугільної промисловості протягом 3 днів повинне підготувати відповідні акти Кабміну. До понеділка разом із рішенням робочого комітету мають бути підготовлені акти Кабміну України. «Якщо економічні вимоги з якими вийшли шахтарі не будуть виконані не забаряться й політичні вимоги. Час є до понеділка», – сказав Мусій.

Народний депутат Сергій Каплін, пропонує затягти пояси Кабміну, скоротити видатки на утримання обласних державних адміністрацій, переглянути статті утримання окремих міністерств щоб найти гроші на вугільну галузь.

Чіткі позиції і пропозиції мають бути передані Яценюку, якщо нічого не буде зроблено шахтарі повернуться.

Волинець підсумував: «По цей день міністр не підписав зміни до бюджету – комітету немає чого розглядати, депутати кажуть, що подадуть самі, але чогось вони теж цього не зробили. Часу лишається обмаль, це має зробити або уряд, із подання профільного міністерства, або фракція, або окремі депутати. Законодавчої ініціативи шахтарі не мають, але готові допомогти до співпраці, а окрема людина може стати співавтором такого документа.

Сьогодні на зустрічі не прибули очільники необхідних міністерств, хоча вчора у прем’єра це було обговорено. Це викликало чергову недовіру діючій владі. Ті питання які ставились міністру Демчишину засвідчили нерозуміння шахтарських проблем. На повторну зустріі у профільному міністерстві прибули представники із міністерства соцполітики та міністерств фінансів. Вони виявили некомпетентність в даних питаннях, що обурило шахтарських представників. Сьогодні підривається довіра до держави. Велика вдячність шахтарям, адже вони рятують вугільну галузь. Особлива подяка волинським гірникам, які перші забили тривогу і зараз відстоюють разом із усією країною енергетичну незалежність. Конкретних відповідей немає. Робочий комітет продовжує роботу. Але поки що, жодного документа не напрацьовано, окрім доручення прем’єр міністра. У ворожих ДНРівських ЗМІ звучить, що я намагаюсь скинути прем’єр-міністра – це брехня. Ми не висували політичних вимог».

У дорученні Арсенія Яценюка зазначено, що про результати робочої комісії повинно бути проінформовано до 12:00 2 лютого.

2_00003
2_00002
2_00001
IMG_8567_tn
IMG_8546_tn
IMG_8558_tn
IMG_8580_tn
IMG_8581_tn
IMG_8584_tn
IMG_8611_tn
IMG_8637_tn
IMG_8646_tn
IMG_8648_tn
IMG_8680_tn
IMG_8686
IMG_8735_tn
IMG_8732_tn
IMG_8730_tn
IMG_8739_tn
IMG_8736_tn
IMG_8749_tn
IMG_8709_tn
IMG_8721_tn
IMG_8693_tn




коментарів: 3
  1. З усього один висновок їм наплювати на долі людей. Америка і Європа кредити дають вони їх по кишенях пхають, не соромляться заробляти навіть на війні. Мітинг шахтарів 1 раз показали по новинах і все, ніби і немає більше проблеми, більшу увагу приділяють виплатам за підбитий танк,чи град… Вилами писано по воді. Ви хлопці молодці, що поїхали, провели мітинг, заявили про свої проблеми. Але в теплих кабінетах владим чиновникам затишно і спокійно і байдуже їм до ВАШИХ проблем. Така гірка правда. А щодо зарплати, то собі вони не заборговують, для уряду кошти,пільги і премії передбачені, а шахтарські сім’ї почекають.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа