<

Що необхідно знати нововолинцям про встановлення загальнобудинкових лічильників газу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:31 | 27.03.2017 / Нововолинськ /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

У 2016 році в Україні розпочалася програмапо облаштуванню лічильниками газу помешкань тих споживачів, які викоричстовують газ лише для приготування їжі, тобто мають в оселі лише один газовий прилад – плиту.  Це відбувається у відповідності до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», яким передбачено необхідність введення обліку блакитного палива до 2018 року.

Закон не передбачає встановлення для споживачів виключно індивідуальних лічильників газу, мова йде лише про терміни, за які повинен бути налагоджений  100% приладовий облік. Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, газові компанії усієї країни замість індивідуальних лічильників газу у кожну оселю повинні встановити загальнобудинкові вузли обліку. За підрахунками держрегулятора, саме встановлення будинкових лічильників газу дозволить уникнути суттєвого підвищення тарифу на розподіл (доставку) природного газу, що є складовою ціни на енергоресурс для населення, – повідомляє сайт міської ради.

У свою чергу ПАТ «Волиньгаз», як газорозподільча компанія є лише виконавцем програми по встановленню лічильників та у своїй діяльності повинна керуватись діючими законодавчими та нормативними актами. У Інвестиційній програмі товариства на 2016 рік, затвердженій НКРЕКП, визначено 131 адресу по місту Нововолинську, де необхідно  встановити загальнобудинкові лічильники. Кошти на їх встановлення закладені у тариф на розподіл природного газу ПАТ «Волиньгаз».

Серед переваг для споживачів, в оселях яких встановлено загальнобудинкові лічильники є:

Відсутність потреби збільшувати тарифи на газ для споживачів (за умови встановлення усім споживачам країни індивідуальних лічильників газу тариф на розподіл природного газу необхідно підвищити у кілька разів, а на їх облаштування  для усіх споживачів наявними нині бригадами, необхідно щонайменше 10 років.

Зникне таке поняття, як розрахунок за «норми споживання газу», які лише за рік змінювались декілька разів.

Показання лічильника передаються в автоматичному режимі

Встановлюється без присутності споживача та без необхідності проведення монтажних робіт в квартирах.

Можливість легко контролювати нарахування.

Постановою Уряду від 16 травня 2002 р. № 620у «Тимчасовому положенні про порядок проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку» затверджено процедуру нарахувань, яка проводиться наступним чином:

Щомісяця в автоматичному режимі показання лічильника надходять до газорозподільної компанії.

Загальний обсяг палива рівномірно розподіляється між зареєстрованими мешканцями будинку

Показання індивідуальних лічильників, які є в квартирах будинку, віднімаються від показань будинкового (тобто за наявності в оселі індивідуального приладу, споживач сплачує за газ виключно за даними свого лічильника)

Варто наголосити, що відповідно доКодексу газорозподільних систем, яким керуються у своїй діяльності обласні газорозподільні компанії та затвердженого НКРЕКП, для споживачів, які відмовилися від встановлення загальнобудинкового лічильника за кошт газорозподільної компанії та при цьому не встановили індивідуальний прилад обліку за власний рахунок, передбачена відповідальність.

В такому випадку, представники газорозподільної компанії складають Акт про відмову споживача від встановлення загальнобудинкового лічильника газу, після чого нарахування здійснюються за граничними нормами споживання, затвердженими Кодексом ГРМ:

якщо встановлена газова плита та є централізоване гаряче водопостачання – нарахування буде здійснюватися за нормою 9,8 куб. м. на людину в місяць

якщо встановлена газова плита та відсутнє централізоване гаряче водопостачанн – нарахування буде проводитись за нормою 18,3 куб. м. на людину в місяць

Якщо до 1 січня 2018 року споживачі не погодяться на встановлення безкоштовного загальнобудинкового лічильника або не встановлять лічильник газу за свій кошт, Закон“Про забезпечення комерційного обліку природного газу”зобов’язує припинити газопостачання таким споживачам.

Відтак, ПАТ«Волиньгаз» звертає увагу споживачів на законність дій по встановленню загальнобудинкових лічильників для нововолинців та здійснення нарахувань за граничними нормами у разі відмови від встановлення вузлів обліку. Крім того, товариство не рекомендує споживачам відмовлятись від встановлення лічильників, оскільки це призведе до збільшення нарахувань за блакитне паливо, у зв’язку із переведенням на граничні норми споживання, як того вимагає Кодекс ГРМ, а також виникне необхідність за власні кошти встановити прилад обліку в своїй квартирі до 2018 року. Натомість, встановивши загальнобудинковий лічильник споживачі мають змогу здійснити аналіз нарахувань і лише потім у разі необхідності становити для себе квартирний лічильник. В свою чергу, аналіз нарахувань для споживачів по будинковому лічильнику показав, що вони не надто відрізняються, від нарахувань, які здійснених по нормах споживання, а подекуди є навіть нижчими та дозволяють заощадити на оплаті за використане паливо. Натомість, розрахунки для спо




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця