<

Розширена конференція міністерської делегації та шахтарів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:20 | 9.02.2015 / Нововолинськ / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

На конференції 7 лютого у міськвиконкомі були присутні:  міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Юрій Зюков , генеральний директор ДП «Волиньвугілля» Михайло Гарбузюк, губенатор Волинської області Володимир Гунчик, народний депутат Ігор Гузь, мер міста Віктор Сапожніков, представники “Львіввугілля”, шахтарські профспілки, гірники, місцеві жителі та журналісти. 

Міністр Володимир Демчишин зазначив, що протягом останніх двох тижнів працювали робоча група, яка проводила комплексний аналіз справ у вугільній галузі. Найближчим часом буде створена програма реформування вугільної галузі, особливо у частині “Волиньвугілля” та “Львіввугілля”, і подана на затвердження урядом. Відповідно, результати мають бути відображені  із змінами до бюджету 15 лютого.

“Зі сторони міністерства є підтримка. Найближчим часом, я вважаю, що буде підписано рішення про добудову шахти № 10 “Нововолинська” та про певну невелику підтримку. Якщо є можливість досягнути адекватної ціни на собівартість на шахтах – вони однозначно будуть збережені, якщо ж такої перспективи немає – прийдеться приймати непопулярні рішення. Перспектива вивести галузь у беззбитковість є, саме тому я тут, і саме це я буду доносити вищому керівництву. Виділяти по 14 млрд. зараз в держави немає можливості, всі розуміють, що найважливіше це обороноздатність країни.

Шахту №10 “Нововолинська” можна і треба добудовувати, сума яка необхідна – не критична. Ця шахта може стати мотором для відновлення “Волиньвугілля” “, – зазанчив міністр.

Шахтарі мали можливість спілкуватись із міністром у вигляді діалогу.

Анатолій Мухомеджанов запитав про реальні терміни вирішення нагальних шахтарських питань, Володимир Демчишин відповів, що створена відповідна група яка визначає рентабельність діяльності шахт, терміни є – це 15 лютого, коли будуть вноситись зміни до бюджету, відповідні запити для погодження відправлені у Кабмін.

Зі сторони міністерства ми пропонуємо внести кошти на підтримку діючих шахт  (150-180 млн. щомісячно – кошти на підтримку усіх шахт ) та певну суму на добудови шахти № 10 “Нововолинська”. Наступна частина питань – заборгованість, яку планують погасити до 20 лютого, та збут вугілля ( із “ДТЕК Західенерго” є домовленість, що вони щомісячно купуватимуть 100 тис. тонн вугілля Львівсько-Волинського басейну)

Антон Макарук, задав питання навіщо купувати вугілля в Росії, маючи ще свої запаси. Ми втрачаємо і енергетичну незалежність і підвищуються соціальна напруга. Нащо міністр відповів, що в рамках програми, яку ми опрацьовуємо, будуть висновки – якщо запаси є, якщо можна вивести добування вугілля на рівень рентабельності – шахти будуть працювати.

Шахтарі із шахти № 5 запитують коли почнуть виплачувати зарплати ще із вересня місяця, і на що їм надіятись. Демчишин відповів, що дотація яка була на листопад і на грудень не виплачувалась, на казначейському рахунку протягом грудня було – нуль, ДЕТЕК – куди шахта постачала вугілля має заборгованість. Зараз це питання уже опрацьовується, і найближчим часом гроші на всі шахти які перейшли у третю групу виділяться.

Богдан Макарчук звернувся до Юрія Зюкова із проханням, прокоментувати інформацію про “Артембанк”, який відкрився у Червонограді для надання великих кретидів під заставу усього нерухомого майна для ДП”Львіввугілля” та “Волиньвугілля”. Цю інформацію Зюков спростував.

Губернатор Волинської області Володимир Гунчик зазначив, що потрібно серйозно підійти до питання реорганізації структури шахтарського управління. За рахунок реорганізації “Волиньвугілля” та визначення функціонування шахти №10 потрібно різко зменшити навантаження на тонну вугілля в собівартості адміністративних витрат, що робитиметься на міському та обласному рівні. Гунчик наголосив, що звернувся до народного депутата Ігоря Гузя, який буде негайно буде готувати законопроект про територію пріоритетного розвитку.

Ігор Гузь звернувся до громади, із закликом не боятися і конкретно прийти із зверненням про факти зловживань “Волиньвугілля”, якщо такі будуть – за десять днів вони лежатимуть у генпрокурора України. А ті кошти, які будуть виділятися на вугільну галузь, а також питання із реструктуризацією Волиньвугілля” потрібно контролювати і робити це максимально прозоро.

Голова незалежної профспілки шахти №1 “Нововолинська” Анатолій Мухомеджанов прокоментував результативність приїзду Володимира Демчишина для журналістів “БУГу”. Він зазначив, що уже неодноразово зустрічався із міністром. І цього разу його обізнаність у вугільних справах є набагато глибшою і ґрунтовнішою. Міністр виявляє бажання до діалогу для прийняття спільного розумного рішення, що є дуже позитивним, і як результат – з’являються конкретні позитивні дії. Щодо шахти № 1 , і її переходу у третю групу розмови не було. Після прийняття бюджету і результатів роботи по конкретних шахтах (щодо доцільності їх майбутнього існування і фінансування) буде зрозуміле і майбутнє нововолинських копалень.

“Незалежна профспілка гірників стає боєздатною у справах відстоювання прав шахт на всіх рівнях. Ми відчуваємо підтримку, і владну і шахтарську. Сьогодні у нашій профспілці по шахті №1 уже 350 людей. На разі – вирішення також поточних шахтарських справ (баня, пральня, довезення працівників), які мають вагу. На разі триває робота із реєстрацією первинних профспілок по всіх шахтах, також створюється районна профспілка для розширення діяльності”, – пояснив Анатолій Мухомеджанов, який від сьогодні переходить на повну профспілкову діяльність.

Для “БУГу” візит міністра підсумував  Ігор Гузь. За його словами, зусилля для того щоб Демчишин все ж відвідав Волинь, дали свої результати, які можна охарактеризувати як позитивні. Адже він запевнив, що шахту №10 доцільно добудовувати і підтримав депутатську ініціативу висловлену у Меморандумі, відповідно до якого на вугільну галузь передбачається 1,3 млрд. гривень на 2015 рік. Міністерство енергетики та вугільної промисловості звернулося до Уряду із пропозицією внести зміни до бюджету 2015 року та продовжити фінансування капітального будівництва вугледобувних підприємств з обсягом видатків 355 млн грн., в тому числі обов`язково шахти-новобудови №10 «Нововолинська» у сумі 200 млн грн. Наступний крок за Урядом.

Детальніше про Меморандум: Для вугільної галузі України збираються передбачити 1,3 млрд. гривень. 




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер