<

Розповіли історію Нововолинського медучилища, яке працювало в 60-70-х роках

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:15 | 13.02.2021 / Нововолинськ / /
Перегляди
46
/ Коментарі відсутні

Наказом від 14 серпня 1966 року було відкрито Нововолинське медичне училище. На початку 1966-1967 років в області здійснювали прийом учнів на навчання 7 медичних училищ, серед яких і училище міста. Вступний конкурс був шалений – дев’ять осіб на місце.

Про це написала у фейсбук групі «Історія Нововолинської громади» Зоя Франчук, яка навчалася в закладі.

Училища випускали медичних спеціалістів із середньою освітою: фельдшерів, акушерів і медичних сестер.

Нововолинське медучилище розміщувалося у двох переобладнаних тісних приміщеннях барачного типу. Актового і читального залів не було, а спортивний – училище орендувало за 2000 крб на рік. В жовтні 1968 року в закладі було всього 7 аудиторій, 5 навчальних кабінетів і 1 лабораторія.

Наповнення навчальних кабінетів і лабораторій було слабким, хоча щорічно урізноманітнювалося і поповнювалося спеціальними навчальними стендами, таблицями, плакатами, анатомічно-морфологічними препаратами, анатомічними муляжами, медичним інструментарієм.

Типовими і частими були ситуації, коли медично-анатомічного обладнання ніде було придбати. Проте викладачі, відвідуючи курси підвищення кваліфікації в медичних інститутах, заздалегідь замовляли потрібну наочність та особисто її доставляли.

В училищі не було власного гуртожитку, проте, незважаючи на все, за недовгий час свого існування, заклад випустив немалу кількість кваліфікованих спеціалістів.

Однією з його випускниць була і Зоя Франчук, яка потім багато років працювала в районній лікарні.

На початку 70-х років кількості середнього медичного персоналу уже було достатньо, що й спричинило закриття 4-ох медичних училищ у Волинській області.

В червні і липні 1972 році в Нововолинському медичному училищі були проведені ліквідаційні роботи.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок