<

Розбірки в Червонограді та чергові обіцянки: працівники шахти №10 “Нововолинська” знов без грошей

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:00 | 3.09.2016 / Нововолинськ / /
Перегляди
10
/ коментарі 3

2-го вересня працівники нововолинської шахти №10, керівництво копальні разом з помічниками народного депутата Ігоря Гузя здійснили поїздку у місто Червоноград для зустрічі з керівництвом ДП “Буддирекція” та ПАТ “Укрзахідвуглебуд”. На переконання вугільників саме через невиконання своїх обов’язків цими керівниками заборговані гірникам гроші досі не надійшли на їхні банківські картки.

Як відомо, 16-го серпня шахту №10 “Нововолинська” відвідав заступник міністра енергетики та вугільної промисловості, який пообіцяв, що заборговані кошти будуть виплачені до Дня шахтаря, тим часом гірники досі чекають зарплат. Востаннє під час телефонної розмови Анатолій Корзун повідомив, що міністерство перерахувало кошти, далі всі заходи щодо їх отримання мали вживатися на місцях. А саме: потрібними виявилися підписи керівників ДП “Буддирекція” та ПАТ “Укрзахідвуглебуд” (замовника та генпідрядника) – Надолинного та Бесаги.

Однак цих підписів не було, і грошей, розуміється, теж, тому гірники вирішили поцікавитися, чому так довго підписуються документи у Червонограді.

IMG_5242
IMG_5246

Прибувши до ПАТ “Укрзахідвуглебуд” близько 10:00, працівники, яких було чоловік з 50, зовсім розчарувалися – на робочому місці керівників не було. Надолинний пішов у відпустку, Бесага – в Києві.

Спілкуватися довелося з головним інженером “Укрзахідвуглебуду” Петром Пелехом. Зрозуміло, що люди, яким довгий час не виплачують грошей, емоцій не приховували.

IMG_5265

“Для того, щоб підписати договір, наш керівник повинен мати дозвіл від наглядової ради про право підпису. Вчора відбулося засідання ради та було прийнято рішенння про виділення коштів. Ми в свою чергу підписуємо договір із замовником, проте не маючи рішення наглядової ради на підписання цього документу, керівнику загрожує кримінальна відповідальність.

Робимо все для того, щоб кошти надійшли. 11-го березня нам призначили нового керівника, а 23-го березня відправлений був лист у міністерство про те, щоб дати завдання наглядовій раді для вчинення правочину. Ми надіслали 5 аналогічних листів, наголошували: робіть щось, адже кошти прийдуть, як ми їх будемо віддавати?

Міністерство робило спроби пришвидшити фінансування, проте в них не вийшло. Якщо сьогодні закінчать цю процедуру, в понеділок будуть керівники тут і підпишуть документи”, – пояснював головний інженер розлюченим працівникам копальні, які зібрались у нього в кабінеті.

Шахтарі повідомили, що не збираються їхати з Червонограду, поки ці питання не почнуть вирішуватися, адже три місяці не отримують зарплату.

IMG_5289

Працівникам пояснили також, що не одна дирекція шахти задіяна на роботі, є ще працівники “Укрзахідвуглебуду”. Почалися розбірки, в кого більші суми у актах виконаних робіт. Гірники наполягали відповісти на питання, чому люди стоять без зарплати, поки кошти лежать в казначействі, і спиралися на слова Корзуна, який сказав розбиратись на місцях. Сам заступник міністра на дзвінки не відповідав.

Петро Пелех зателефонував у Київ у присутності гірників. Його запевнили, що наказ лежить в приймальні міністра, а сам Насалик зараз на нараді, на 11-ту підійде та підпише. Протокол ради, сказали, підготовлений і як тільки буде номер наказу, питання зрушиться з місця.

IMG_5329

Шахтарі почали обдумувати план дій, стало зрозуміло, що не тільки від червоноградських керівників залежить їхня зарплата. Вирішили у разі чого дзвонити до мера Нововолинська Сапожнікова та просити затримати казначейство, щоб зарплату перерахували до вихідних.

Набрали і Романа Надолинного, який був у відпустці. Керівник ДП “Буддирекція” неочікувано почав підвищувати тон: “Я вам шо, повинен отчитуватся? Ти мєня не пугай”. Слухавку взяв помічник нардепа Гузя Андрій Бокоч і попросив навчитися спілкуватися з людьми. У відповідь: “Ми вам не підпорядковані”.

З юридичної точки зору ситуацію оцінював депутат Нововолинської міськради Валерій Мних.

IMG_5308

Керівник ПАТ “Укрзахідвуглебуд” Сергій Бесага прибув після обіду і обгрунтував відсутність на робочому місці, показавши телеграму від Корзуна, в якій той просив приїхати в Міненерговугілля 1-го вересня. Він пояснив, що на сьогоднішній день не має ніякого документу з фінансування і поки не буде рішення наглядової ради нічого не підписуватиме.

IMG_5396

“Питання, яке ви піднімаєте, в Києві не вирішено, тільки розмова одна. Я був на нараді в Корзуна. Для того щоб пустити гроші по кругу є угода, яка на сьогоднішній день не підписана. Ці документи приходять до замовника і тільки після цього, як він їх отримає, ми підписуємо угоду. А щоб її підписати повинен бути вчинений правочин. Я маю право підписувати угоду на 4, 6 мільйона – це записано в статуті. Підписання на більші суми документу тягне за собою кримінал. Поки не буде підписано міністром, від нас нічого не залежить, – відзначив Бесага.

Він пояснив також, що в “Укрзахідвуглебуді” ситуація не краща – це єдине підприємство, яке в цьомуу році не отримало зарплати. Фінансування не відкрито міністерством. Перед Днем шахтаря з заборгованості закрили 2015 рік.

“Крім цих, навряд будуть якісь кошти до кінця року. Міністерство не бачить вашої шахти, не хочуть вони цього вам говорити, бо на її закриття потрібно в два рази більше грошей, ніж вам на зарплату”, – підсумував Сергій Бесага.

Тим не менше, гірники таки дочекалися підпису міністра. Керівник ПАТ “Укрзахідвуглебуд” скликав нараду, на якій було вирішено, що відповідно до актів виконаних робіт із перерахованих коштів працівники шахти №10 “Нововолинська” отримають 10 мільйонів 360 тисяч, а генпідрядник – 1 мільйон 300 тисяч гривень. Також вирішили, що замовник (Надолинний) тепер перераховуватиме гроші шахті напряму.

Із кабінету Бесаги гірники вийшли приблизно о 21:00. Вчора на казначейство документи не потрапили, всі операції з перерахування коштів будуть відбуватися з наступного тижня. Гірникам знову обіцяють: гроші вони отримають в понеділок.

IMG_5420
IMG_5282
IMG_5262




коментарів: 3

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер