<

Ретро: нововолинці біля драмтеатру, який згорів у 1967 році

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:20 | 2.11.2020 / Нововолинськ / /
Перегляди
92
/ Коментарі відсутні

На світлині середини 1950-х років зображені мешканці Нововолинська на фоні місцевого драмтеатру.

Про це пише Юрій Велінець у фейсбук-групі “Історія Нововолинської громади.”

Роки визначили за фільмом «Верные друзья» (1954 р.), який зазначений на стенді.

Приміщення збудоване в 1953 році. В ньому було 600 глядацьких місць і діяло 13 гуртків художньої самодіяльності, в яких брали участь близько 500 чоловік.

У 1967 році драмтеатр з невідомих причин згорів. Власне в підвал театру відвезли усе інвентаризоване майно церков сіл Панасівка (Біскупичі Малі) і Гряди (Калусів). Зосим Колбун стверджував, що це був підпал.

У коментарях Євген Сичук написав: “Знаходився драмтеатр біля 4-ї школи, на тому місці зараз пошта. А загорівся, як розповідали, від кіноплівки, на сеансі кіно. В нас саме урок хімії був і директор не випустив на двір нікого на перерві. Згоріло десь за півтори години, а пожежники приїхали без води, потім набрали і поливали вже те що залишилося”.

Марія Доліновська додала: “Дуже добре пам’ятаю наш Нововолинський драмтеатр. Вчилася в ньому грі на баяні. Там було багато розвиваючих гуртків для дітей. Сам театр знаходився в дуже красивому парку. Там же знаходились і атракціони: каруселі, лодочки, ромашка. Завжди було там людно. Там же розташовувались приїзжі гастролери і зоопарки. На місці парку побудований міськвиконком і вузол зв’язку. Цей парк був основним місцем відпочинку молоді.

В ті часи самим розповсюдженим дозвіллям було кіно, телевізорів ще не було. По місту висіли афіши з переліком фільмів, які демонструвалися у Палаці Культури, Драмтеатрі і кінотеатрі, а також в клубах шахт. Пригадую часто відвідувала клуб на четвертій шахті, нас водили туди зі школи”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця