<

Пройшов рік, а «віз» і досі там – Громик про об’єднання Нововолинська з Грядівською сільрадою

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:42 | 8.08.2019 / Іваничі, Нововолинськ / /
Перегляди
5
/ коментарів 9

Процес утворення ОТГ у регіоні Прибужжя не завершився до кінця. Минулого року ніби остаточно досягли консенсусу про об’єднання Грядівської сільської ради Іваничівського району та Нововолинська, однак досі це не відбулося.

Заступник міського голови Нововолинська Олександр Громик вважає, що небажання Грядівської сільради об’єднатися з містом призвело до втрат мільйонів гривень на розвиток інфраструктури саме сільських населених пунктів, а це і дороги, і освітлення, тощо.

“Пройшов рік, а “віз” і досі там… Час йде швидко, втратили вони вже дуже багато. Прикро, що політичні склоки районного рівня призводять до незворотніх процесів”, – написав Громик у фейсбук, згадуючи публікацію річної давності.

8-го серпня 2018 року в селі Гряди Іваничівського району розглядали питання децентралізаційного майбутнього сільської ради. Зійшлися на думці, що найкращим варіантом є її приєднання до міста Нововолинська.

“У Нововолинської міської ради з’явилися реальні шанси стати першою серед міст обласного значення у Волинській області ОТГ, що об’єдналася з сільською радою. А в Грядівської сільської ради – не повторити помилок сусідніх сільрад і оптимально використати спільні з містом обласного значення можливості розвитку”, – повідомляв у фейсбук експерт з питань децентралізації та юридичних питань в Асоціації міст України Валентин Малиновський.

Нагадаємо, Грядівська сільрада ще в 2015 році, одна з перших на Волині, дала «добро» на пропозицію про об’єднання з центром у місті обласного значення.

Сільська рада під час сесії вирішила відповісти згодою на ініціативу Нововолинська. Однак потім “щось пішло не так”.

“Коли ми, наприклад, із Грядівською сільською радою (тоді ще було інше законодавство) вирішили хоча б оформити договір про співпрацю, відразу ж почали ставитися умови: а ви нам школу добудуєте, стадіон (такий, як на території першої Нововолинської школи) для нас побудуєте, спортивні секції відкриєте, дорогу заасфальтуєте, поставите вуличне освітлення, сміття будете вивозити і т.д. Я запитав тоді: а що ви зробите? І почув у відповідь: ми не маємо можливостей, земля розпайована… Я й кажу: бачите, коли земля розпайована, то як же її місто забере у вас?! Ні! І тому я запропонував таку схему: давайте об’єднуватися – і ви будете мати можливість отримувати всі ті послуги, які отримують  жителі Нововолинська.  А саме: в лікарню – будь ласка,  в школу і дитсадок – будь ласка. Вам треба почистити сніг і впорядкувати дороги – в нас є комунальна будівельна організація, яка це зробить. Треба прокласти лінію – так само. Але це буде за ваші гроші і так, як ви вирішите.  А кількість грошей у вас збільшиться, тому що ПДФО (податок з доходів фізичних осіб) залишатиметься у вас. У вас буде староста. Давайте  ми з вами укладемо угоду. Вирішуймо разом! Ми не повинні бути донором для вас, як і ви – для нас”, – розповідав мер Нововолинська Віктор Сапожніков у інтерв’ю виданню Волинська правда.

У лютому 2019 року Кабмін вніс зміни до перспективного плану формування територій громад Волинської області. До Нововолинської ОТГ мали б увійти Грядівська та Грибовицька сільради та селище Благодатне. 

Та роками Нововолинськ та прилеглі населені пункти так і не можуть домовитися про об’єднання. Ймовірно, це відбудеться за приписом законодавства.




коментарів: 9
  1. Комусь ще не зрозуміло, що об’єднуватись не хочуть не з Нововолинськом, а нововолинською владою?

      • Я не розписуюсь, шнвнй пршрховець, а як преЗЕдент чітко висловлюю глас народа-читайте, шнвнй, інші коментарі. Пропоную вариант-весь склад нововолинської зради-у добровільну відставку і через місяць буде об’єднання. Я вже давно не хочу тих тяжких “жертв” від Сапожнікова і Ко. Досить-наїлись. Спочивайте.

  2. На рахунок співпраці, пан Сапожніков обманює. Таких вимог, як школа, стадіон і секції ніхто не ставив. Зрозуміло, що вони як і будуть фінансуватися, то за рахунок держбюджету. Дорогу і інфраструктуру могли б покращити за рахунок субвенції, яка надійшла б сільську раду, а для вивозу сміття, розгортання снігу є Комунальна служба, яка оплачує за послуги нововолинським підприємствам. Натомість при об’єднанні, до бюджету надходили б не малі кошти медичної, освітньої субвенції та податкові надходження. Міська влада лукавить! Їм теж потрібне і вигідне це об’єднання! Гдядівська сільська рада – не бідна, а пограбована! Писати ким?!

  3. У мене зовсім інша інформація, яка надійшла від певних посадових осіб Грядівської с\ради: Це пан-тавариш В. Сапожніков, як вбачається, гальмує створення ОТГ. Побоюючись своїх та сільських виборців, які добре знають, що це за “ягода-фрукт”.
    І, звісно ж, аж ніяк та ніколи не проголосують за нього. То хай би М. Бородчук спробував виставити свою кандидатуру, на тлі тотального боягузства нововолинських місцевих претендентів на мерську корону. Я думаю, у нього вийшло б. При умові несприйняття В.Сапожнікова на посаду його заступника\секретаря ради ОТГ. :)))

    • Ця інформацію, мабуть, надійшла від пана Бородчука. Ви помиляєтесь, якщо думаєте що його хтось в селі вибере ще хоч на один термін. Він на посаді сільського голови тільки через відсутність вибору, і не знаю чи хтось адекватний захоче іти на посаду старости після його роботи. А ще, він не зробив нічого, чого вимагає процедура обєднання чи співпраці, не провів навіть громадського обговорення. Зараз закон не передбачає виборів у разі приєднання до міст обласного значення, тож міській раді це не так принципово. Громади втратили багато. Наш поїзд з грішми вже пішов.

  4. Сільрада не об’єдналась і втратила багато грошей з державного бюджету. В об’єднаних громадах ремонтуються і будуються садочки, клуби, дороги. А вони вибрали для самих себе зарплати, премії, доплати. Подивіться декларації. Доходи за минулий рік заросли вдвічі. Сільрада нічого не виробляє і не вирощує, а живе з податків людей, які платять за землю. Ми їх утримуємо, а про нас ніхто не дбає. Бога вони не бояться. Брехнею отримані гроші, користі їм не принесуть.

    • Що Бога не бояться то факт. Навіть священник ваш його не боїться. Отець Георгій Мартиновський підробив документи і хоче забрати церкву у с. Будятичі. Не достойна людина у вас у духовенстві, і у керівництві села.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця