<

Протестна акція нововолинських шахтарів “Бужанської”: чотири дні гірники не видобувають вугілля

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:02 | 9.03.2017 / Нововолинськ / /
Перегляди
37
/ коментарів 9

Гірники нововолинської шахти “Бужанської” 9-го березня запросили на підприємство журналістів “БУГу”, аби висвітлити конфлікт, який відбувається на копальні.

З 6-го березня гірники другої дільниці розпочали безтермінову акцію протесту, відмовляються спускатися в шахту. Причиною таких дій стало те, що головним інженером копальні стане Павло Танчев, який раніше обіймав посаду директора. Також працівників обурює недотримання умов охорони праці, відсутнє необхідне гірничошахтного обладнання, а це створює загрозу життю та здоров’ю, отож продовження робіт у шахті неможливе.

Керівництво копальні запевняє, що Павло Танчев поки кандидат на вищевказану посаду, а скарги працівників дирекція готова вислухати.

Зазначимо, що журналістів “БУГу” пускати на територію копальні охорона відмовлялась, але за ініціативи гірників усе ж вдалось потрапити на підприємство.

Гірники шахти “Бужанської” написали директору копальні Шатковському Руслану колективну заяву. Повідомили, що у зв’язку з недотриманням умов охорони праці, грубими порушеннями паспортного кріплення розрізної печі 444 лави, відсутністю необхідного гірничошахтного обладнання та запчастин до нього продовження робіт у шахті неможливе.

Лідер незалежної профспілки шахти “Бужанської” Богдан Макарчук офіційно повідомив, що з 6-го березня гірники розпочинають безтермінову акцію протесту, тому що керівник ДП “Волиньвугілля” Олександр Зорін своїм наказом призначив на посаду головного інженера шахти  “Бужанської” Павла Танчева, який раніше очолював цю копальню. За матеріалами аудиту Міненерговугілля у 2016 році він допустив багатомільйонні фінансові порушення та недостачу вугілля більше 4 000 тон. Враховано також те, що відносно Олександра Зоріна відкрите кримінальне проваджання, але він надалі керує ДП “Волиньвугілля”.

Отож, відмова спускатися в шахту – це протестна дія з боку гірників.

У результаті цього конфлікту 9-го березня керівництво шахти “Бужанської” зібрало комісію за участі працівників ДП “Волиньвугілля”, щоб вислухати гірників, відповісти на всі їхні питання. Аби краще вирішити ситуацію дирекція кожного шахтаря окремо викликала в кабінет. Такий крок гірникам був не зрозумілий, адже причину протесту вони пояснили письмово у заявах, тому вони прийшли колективно висловлювати незадоволення.

Очільник копальні Шатковський журналістам розповів свою позицію:

“Є документи, що Богдан Макарчук не являється представником незалежної профспілки шахтарів, він лідер тільки на нашій копальні, його сприймає лише одна робоча дільниця. Незаконно, що гірники вже декілька днів не спускаються в шахту, лава стоїть, врахувати треба те, що це об’єкт підвищеної небезпеки. Шахтарі не хочуть йти на діалог, вони збираються натовпом і одразу кричать, обвинувачують. Ми ж плануємо спокійно спілкуватися та належно працювати.

Пішла чутка, що Павла Танчева хочуть призначити головним інженером, шахтарі одразу ж розпочали протестувати. Це було лише прецедентом для таких дій.  Танчев лише кандидатура, до роботи він не приступив. Молода та перспективна особа, всі кримінальні обвинувачення стосовно нього не доведені” – розповів Шатковський”.

У свою чергу гірники шахти “Бужанської” різко незадоволенні ситуацією, впевнені, що Танчев точно буде інженером, заява на його призначення вже підписана генеральним директором ДП “Волиньвугілля” Зоріним, якого, до речі, вже п’ять днів чекають на шахті.

Шахтарі вважають, що Танчев незабаром очолить і посаду директора “Бужанської”, так як Шатковський піде на лікарняне. На копальні знову буде діятись беззаконня.

Підтримує протест шахтарів юрист Віктор Порплиця. Продовжити акцію можна і в столиці, на засіданні Уряду Верховної Ради. Згуртувати шахтарів, замовити автобуси, взяти каски і показати свою позицію у Києві.

Цікаво, що Танчев у телефонному дзвінку журналістам “БУГу” повідомив, що вже готується до роботи на шахті “Бужанській”, проходить медичну комісію і, можливо, вже 10-го березня буде головним інженером (але ж директор Шатковський сказав, що він лише кандидатура).




коментарів: 9
  1. Шо можна сказати бастуйте, бастуйте!!!!!!!!!!!!!!! Підете швидше на поворот слідочком за першою шахтою. А в міністерстві тільки похлопають вам!!!!! не буде вас не буде проблем!!!!!!!!!!

    • Шахта має гарну інфраструтуру та запаси вугілля, міцний колектив,якщо знищать злочинців-керівників ,то мають шанс на розвиток!!!!!!! Боритеся – поборите!!!

  2. Молодці, хлопаки! Берить шахту в свої трудові шахтарськи руки! Гоніть в шию дармоїдське дп ВолиньБезВугілля! Ті депівськи халявщики і так вже собі мають-пенсіони, регреси,заслужених і незаслужених! Танчев то чєловєк “Самонемічі”. Хай його Садовий працевлаштовує.

    • Макарчук вже керував один тиждень дільницею , як в/о начальника ,,,, і що навів порядок ???? організував видобуток вугілля ??????? це не язиком молоти на камеру. Закінчуйте клоунаду і гоніть на,,,,р з шахти Порплицю це “мусор” шістка смотрящого Венгрина

      • А Ви патрон шістка Сапога! Порплиця працює на людей, а ти на місцеву мафію

  3. Коли шахту очолював Танчев, то була дисципліна. Зараз з його поверненням припиняться п”янки, ранні виізда і відмічання. От цього то і бояться притестувальники. А ми (більшість шахтарів, які хочуть працювати і годувати родини) з нетерпінням ждемо повернення Танчева. А макарчук хай сам іде працювати і дасть працювати людям.

    • Чогож тоді Танчев не хоче шоб його забрав Зорін до себе в контору на тепле місце? Шахта то вже не Танчева доля, його доля то вже політика в горкомі. то ж хай допомогає самонемічі. Зоріну вже також треба про перехід в горком крепко думати

    • Так, “дисципліновано” крали вугілля, та товаро-матеріальні цінності! СБУ не доказало, склад злочину є-ГПУ обіцяє покарати Танчева на 10 років!!

  4. Шановні шахтарі настоюйте на свому, не мовчіть і не здавайтесь, боріться за своє до кінця. За таку зарплату як вам платять то можна тільки страйкувати, тому що навіть в німця на підприємстві люди на поверхні зараз заробляють майже в двічі більше ніж ви під землею. Молодий вчитель який не закінчивши навіть навчання отримує зарплату таку як ви, а ви мовчите і далі спускаєтесь в шахту без відповідного обладнання резикуючи своїми життями. Не забувайте про своїх рідних дома!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок