<

Програма ЗПТ: наркозалежні нововолинці хочуть отримувати наркотики безкоштовно

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:01 | 25.02.2016 / Нововолинськ / /
Перегляди
10
/ Коментарі відсутні

До депутатів Нововолинської міськради звернулися наркозалежні жителі міста з проханням проголосувати за Програму замісної підтримувальної терапії, що передбачає безкоштовне лікування… наркотиками.

Наркомани вже другий рік підряд збирають підписи, щоб запустити так звану профілактичну програму. Керівництво лікарні передало звернення на розгляд депутатів. Перший раз народні обранці це питання заслухали у 2015-му році, але Програму не прийняли.

Програма замісної підтримувальної терапії для хворих на опіоїдну залежність в Україні запроваджена з 2005-го року. Основною метою програми є виключення застосування наркозалежними спільного багаторазового використання забруднених ВІЛ-інфікованою кров’ю шприців та їх залучення до медичного спостереження на сайтах замісної підтримувальної терапії, охоплення ВІЛ-інфікованих антиретровірусною терапією. Передбачає застосування таблетованої форми наркотичних речовин у середніх терапевтичних дозах, що не викликають наркотичного сп’яніння

Програма ЗПТ в Україні впроваджується за кошти Глобального фонду. Вартість метадону для одного пацієнта на місяць складає 8 доларів США.

“Програма виводить наркоманів з кримінального в легальне поле вживання наркотиків. За те що нам видають таблетки платить фонд – це замінники, від них нема ейфорії. А лікарня дає приміщення на годину в день. Чому для всієї України це питання є нормальним, крім одного Нововолинська?”, – обурювався на сесії міськради представник від наркозалежних жителів міста.

Він неодноразово повторював, що така практика є у Володимирі-Волинському.

Медики пояснюють, що на профілактику наркоманів потрібно додаткові кошти, хоч би через те, що треба дати півставки медсестрі.

Депутати питали у наркозалежного, чим допомагає таке лікування йому особисто, скільки разів він звертався за допомогою і чи вирішив свою життєву проблему.

Після голосування стало зрозуміло, що Програма замісної підтримувальної терапії у Нововолинську у 2016 році не працюватиме. Попередньо питання обговорювалося на депутатських комісіях і не було сприйняте народними обранцями. Під час сесії наркозалежний назвав членів комісії “сектантами”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа