<

Проходитиме повз, та й ягідку побачить – купить: ряди на ринку Нововолинська порожні, а за ту саму плату продають на дорозі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:11 | 7.06.2018 / Нововолинськ /
Перегляди
8
/ коментарів 7

Торгові прилавки міського ринку Нововолинська, що біля стадіону – порожні. Натомість активно та масово йде торгівля на дорозі за ринком.

Нещодавно чоловік, який працює у комунальному господарстві водієм сміттєвоза написав у фейсбук пост-обурення.  Андрій Нарольський зазначає, що «люди, які хочуть щось продати» заважають руху транспорту та заїзду у будинок, що біля місця стихійної торгівлі по Проспекту Перемоги, 1а.

У коментарях розгорілася дискусія.

«Люди добрі, ви ж самі у них купуєте, якби всі принципово йшли й купували на прилавках, а не з асфальту, то там ніхто би не стояв. Продавець торгує там, де є покупець», – написала Світлана Савчук.

Журналіст «БУГу» спробувала купити на ринку полуницю та пішла на торгові ряди ринку. На здивування вони виявилися практично пустими. Ягоди там купити не вдалося та поспілкувалися із бабусею, яка продавала квасолю за п’ять гривень. Поцікавилися чому торгує саме тут.

«У мене ноги болять там стояти. Тут можна присісти, є накриття. Хоч там і безплатно», – відповіла продавчиня.

За оренду торгового прилавку беруть по 5-10 гривень. Кажуть, що платять по-різному: пенсіонери та пільгові категорії менше.

За полуницею журналіст пішла на місце стихійної торгівлі, яку розводять так звані підприємці прямо на дорозі. Там же можна знайти усе, що потрібно: лісові суниці, черешні, полуницю, картоплю та інші овочі і молочні продукти. У цьому місці завжди людно.

У багатьох продавців є вже свої місця. Ті ж, хто приходить рідко, інколи отримує «на горіхи», наприклад, від продавця у кіоску з квасом, щоб не загороджували підхід до їх торговельної точки.

Найбільше цікавило питання чи платять вони за торгівлю у недозволеному місці. Як виявилося, сума тут така ж, як і за продаж на прилавках – 5-10 гривень. На запитання чому торгують тут відповідають, що просто більший потік людей.

«Ось хтось може просто собі проходить і побачить ягідку та й одразу захоче купити», – розповідає продавчиня.

Контролювати торгівлю у недозволеному місці зобов’язана поліція. Керівник Нововолинського відділу Віктор Пикалюк зазначає, що складають інколи протоколи, але працювати всюди не встигають, бо в правоохоронців не вистачає кадрів.

Додамо ще кілька думок нововолинців з приводу такої торгівлі.

Виктория Бабердина: «Я живу тут, цілий день з світанку і до ночі галас, крик, бардак!!! Люди не розуміють,що це не ринок, а жилий дім і двір. Скоро на лавці біля дверей будуть торгувати, делікатно…».

Катя Ляснюк: «А ще більше бісять ті торгаші, що прям розкладають палатки і зонти на тротуарі перед тим забором і торгують полуницею і черешнею, а ви собі хоч проїжджою частиною обходьте. Має бути якась управа на то, бо вже скоро сядуть на сходах банку торгувати».

Tatyana Maleva: «Вже тим бабулькам зробили комфорт, ринок під навісом і чого вони пруться на ту дорогу. Вони що думають,що скоріше продадуть.Тим більше під навісом буде тінь і молоко, сир і інші продукти , краще будуть виглядати. Це по-перше. А по-друге ,заважають проїхати автотранспорту. Я не водій, але на їх стороні теж».

Виктория Дубинець: «Бабки то одне,а палатки теж порозкладали по цілому тротуарі».

Петро Мазурок: «Тільки штрафами можна навчити. Рядом базарчик на половину заповнений».

Аліна Макарчук: «Якби люди просто перестали там купувати. Не розуміють, що в першу чергу вони шкодять собі і сім’ї купуючи з асфальту біля дороги. Люди купують, а бабки ті розширюють свої горизонти. Тепер і тротуари зайняли, поставить стілець посеред тротуару та баба, сяде і сидить, а ти йди з коляскою, чи за руку з дитиною, чи просто сама по дорозі».

Чи дійсно самі покупці винні, що купують з асфальту продукцію та підтримують стихійну торгівлю? Невже створені комфортні умови для торгівлі (з накриттям та лавками) гірші за дорогу, бордюр та сонце?




коментарів: 7
  1. Оце і називається імпотентна влада!А ще хитрожопа-не хочуть виборця втрачати.

  2. А я принципово не купую нічого з землі. Все залежить від нас, покупців і місцевої влади. Їм наплювати на санітарію і закони які самі поприймали.

  3. Підтримую думку людей, що допоки купуватимемо товари із землі, то така торгівля буде продовжуватися.
    Адже і на центральному ринку, і в районі стадіону СОКу «Шахтар» створені належні умови для продавців: і столи, і накриття, ведеться прибирання території. А коли, не дай Бог, кинеться якась епідемія, то всі підуть до міської влади зі скаргами та заявами.
    Погоджуюся, що недостатньо працює у цьому напрямку поліція, яка зобов’язана слідкувати за правопорядком. На цьому неодноразово наголошуємо на нарадах, які проходять у міській раді. Часті ротації з призначенням керівника поліції, недоукомплектованість кадрами, мабуть, впливають на загальний стан справ. Тож і результат, як бачимо, невтішний. Потрібно вимагати від народних депутатів прийняття Закону «Про муніципальну поліцію».
    Однак, вкотре наголошую, що від кожного з нас залежить, якщо подобається купувати із землі навіть продукти харчування, то на кого маємо нарікати…

  4. Адміністрація ринку сама заохочує людей,які торгують на асфальті, беручи з них торговий збір

  5. Эти Бабушки продавили на этих местах ещё до того как ваши родители впервые переступили порог Нововолинска! Вы для начала поинтересуйтесь у своих родителей с каких прилавок и как вы там выразились ” с земли” вам они продукты покупали! Из-за какого-то мусоровоза и не довольных соседей решили сломать то на чём наш Нововолынск вырос. Вам бы в горах жить а не городе.. Не нравится смените место жительства — почему все должны подстраиваться под вас А?

  6. Там проїзд до сміття вільний,поворот праворуч до будинку 1а,а на ліво до смітника там цеп,треба заїзжати через “роджер”.Це бабусі які продають своє з городу,з землі,а не з асфальту,це напевно вони зібрались і поввсили цеп,щоб сміттєвоз не заїхав? Раз в місяць,в кращому випадку.

  7. Цілком підтримую, хоча і сама черешні продавала на бардюрі. Тому що в ринок майже ніхто незаходить. Багато кого невлаштовують ціни за місце, але це логічно тому що: якщо бабуся принесе товару на 40-50 грн. а за місце заплатить 10 грн. і ще на маршрутку наприклад з с. Петрове це 20грн. в обидві сторони що їй залишається??

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер