<

Більше 700 тисяч доларів “в кишені” водоканалу Нововолинська, щоб розпочати реконструкцію системи водопостачання

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:15 | 17.04.2018 / Нововолинськ / /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

У Нововолинську розпочинається процес модернізації системи водопостачання та водовідведення для забезпечення місцевих жителів якіснішою та чистішою водою. Реконструкція проходить за кошти Світового банку, на яку згідно із проектом виділяють 6 мільйонів доларів.

Нагадаємо, що у травні 2014-го року в офісі Світового банку в Києві  начальник підприємства «Нововолинськводоканал» Володимир Озімчук підписав угоду про позику щодо інвестиційного проекту.

«Цей кредит надається на 20 років. Перші п’ять років водоканал нічого не платитиме, але потім потрібно закласти цю суму у бюджет. Звичайно, рости ціна на воду буде, в силу певних чинників. Але мова йтиме про зовсім іншу якість», – розповідав директор під час екскурсії журналістів БУГу міським водоканалом.

У місті знаходиться 5 каналізаційних насосних станцій, які перекачують каналізаційні стоки на очисні. Механічна та біологічна очистка води проходить у міських очисних спорудах. Очищена вода по трубах, довжиною 6 кілометрів, потрапляє у річку Західний Буг.

На засіданні депутатської екологічної комісії Озімчук розповів, що в місті були проектанти з Києва та Львова і розпочинається процес заміни насосів на перекачних станціях.

«753 тисяч доларів у нас уже в кишені, маємо необхідні дозволи. Зараз чекаємо з Німеччини насосне обладнання і приступаємо до першого етапу реконструкції системи водопостачання», – зазначив директор водоканалу.

Другим етапом буде встановлення двох станцій знезалізнення, щоб забрати з води залізо. А далі – заміна 18 кілометрів сталевого водопроводу.

«Зношення водопровідної мережі – ось в чому проблема Нововолинського водоканалу. Термін їхньої служби – 25 років, а вони вже три рази по стільки використовуються. Через це стаються постійні пориви, з кранів тече іржава вода. Прийшов час замінити їх на поліетиленові, які  будуть слугувати приблизно сто років.

Доведеться перерити всю вулицю Перемоги, зносити асфальт, бруківку і все прокладати по-новому», – ділився Озімчук планами проекту на одній із зустрічі з журналістами БУГу.

Після капітальних робіт із реконструкції системи водопроводу необхідно заміняти внутрішньобудинкові мережі. Як пояснює начальник водоканалу, часто причиною іржавої води є саме вони, а не центральні труби.

«Люди не розуміють. Мені набридло з ними говорити. Коли потрібно вирішити певну проблему, буває що в під’їзд і квартиру не пускають. Кажуть що тут не ваше діло, але давайте нам чисту артезіанську воду. Треба ж роздовбати, поміняти труби та водопровід, а не дають, бо плитку поклали», – обурювався Озімчук.

Додамо також те, що на на своєму звіті міський голова Віктора Сапожніков запевнив, що через пару років нарікань на воду від мешканців міста стане менше.

«Місто отримало кредит у 6 мільйонів доларів від міжнародного банку реконструкції та розвитку під державні гарантії уряду на 20 років. Кошти будуть використані повністю на ремонт водоканалізаційного господарства. Жителі міста питимуть якісну чистішу воду. Коли повністю реалізуємо цей проект, вважатиму його найбільшим досягненням у сфері комунального господарства за свою 5-ту каденцію на посаді”, – відзначив мер.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок