<

Про волонтерство під час війни та гуманітарну допомогу для переселенців розповів керівник благодійного фонду «Карітас-Волинь» Володимир Кметь

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:17 | 21.07.2022 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
810
/ Коментарі відсутні

Волонтери благодійного фонду «Карітас-Волинь» щоденно працюють задля підтримки людей, які змушені були покинути домівки через бойові дії на території свого міста. З перших днів війни команда активно допомагала переселенцям, видаючи гуманітарні пакунки з необхідними речами.

Як розповів керівник благодійного фонду отець Володимир Кметь, ще у 2014-му році фонд долучився до допомоги, проте тоді посилено працювали у регіональних офісах, де безпосередньо тривали бої.

Ще тоді даними організаціями були напрацьовані напрямки роботи та певні програми щодо дій під час воєнного стану. Волонтери з прифронтових міст передали свої знання та допомогли зосередити увагу на окремих викликах.

Поступове навчання для кожної благодійної організації – діяти в умовах воєнного стану, коли не знаєш, що очікувати через декілька годин. У штабі Карітас-Волинь на той момент було усього 16 працівників, тому механічно було складно все встигнути.

Володимир Кметь зазначає, що з перших днів російського вторгнення відгукнулись багато людей, які хотіли допомогти тим, хто цього найбільше потребував.

“Коли почалась війна, ми шукали відповідальних осіб, які змогли б забезпечити роботу окремого напряму. Здебільшого вони приходили до нас волонтерити, чим показали бажання мотивувати інших та іти до перемоги”, – додав керівник благодійного фонду.

Волонтери почали працювати з дітками-переселенцями, адже на території Нововолинської громади реєструвалось все більше внутрішньо переміщених осіб, проте садочки спочатку не функціонували. Родини приїхали сюди з Миколаєва, Запоріжжя, Харкова та інших міст, аби врятувати малечу. 

Дошкільний навчальний заклад функціонує у будні дні, саме тут вони розвивають свої здібності, вивчають українську мову та знайомляться з містянами. Як розповіли вихователі, дітям організовують різні творчі заходи, аби відвернути їх від жахливих подій, які малечі довелось змалечку бачити на власні очі.

“Наразі у садочку є 15 місць, де навчаються діти з внутрішньо переміщених сімей. Звичайно, ми б хотіли мати повноцінний дошкільний навчальний заклад, проте для цього потрібен час та окремий простір”, – розповів Володимир Кметь.

Працівники фонду також один раз в місяць виділяють допомогу потребуючим – пакунки з їжею та гігієнічним набором, у який входить порошок для прання, шампунь, гель для душу, засіб для миття посуду та інше. Запити надходять з різних куточків Волинської області.

Окрім цього, в будні дні у приміщенні Благодійної їдальні годують гарячими обідами нужденних. Донедавна сюди навідувались лише поодинокі місцеві старенькі, сьогодні поїсти приходять також переселенці. Для нужденних та гостей міста, які покинули свої домівки з найнеобхіднішими речами, також діє пункт одягу.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер