<

Про тарифи і причини їх зміни, призупинення роботи котелень в жовтні розповів керівник Нововолинського теплоенерго Олександр Мотика

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:26 | 13.10.2021 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
3418
/ Коментарі відсутні

13-го жовтня БУГ завітав до директора комунального підприємства «Нововолинськтеплокомуненерго» Олександра Мотики, який відповів на актуальні запитання щодо опалювального сезону.

Говорили про початок опалювального сезону у Нововолинську, про зміну тарифів на теплопостачання через збільшення ціна на постачання газу і його розподіл. 

Опалювальний період у Нововолинську розпочався 11-го жовтня, адже середньодобова температура протягом трьох днів становила менше 8 градусів тепла. 12-го жовтня було прийнято рішення призупиняти подачу теплоносія в тепліші дні.

Справа в тому, розповідає Мотика, що на жовтень є виділені певні ліміти газу, згідно договору з Нафтогаз Трейдингом. Якщо їх використати, то підприємству доведеться газ купувати дорожче, відповідно і людям буде більше за тепло. Цього хочуть уникнути, тому тільки у жовтні тимчасово вимикають тепло вдень, говорить керівник підприємства теплових мереж.

“Маємо певні труднощі з лімітами, які дала газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» – це близько 440 тисяч кубометрів газу. Щоб не переглядати питання тарифу для населення, адже додаткові кубометри газу будуть йти за ринковою ціною, що в рази дорожча, ми прийняли рішення, що будемо призупиняти котельні коли температура понад 8 градусів”, – пояснив керівник тепломереж.

Тема тарифів стоїть дуже гостро цьогоріч. Адже їх хочуть підняти до економічно обгрунтованих вперше з 2018 року. Підприємство нещодавно повідомило, що змушене підняти плату.

“Цьогоріч тарифи коригувались: вартість газу для населення не зросла, але збільшились розподіл та транспортування. Відповідно для того, щоб привести підприємство хоча б у нульову рентабельність, ми розрахували економічно обґрунтовані тарифи”, – зазначив Олександр Мотика.

Як повідомлялось раніше, розрахунки нововолинського підприємства, що були подані на розгляд виконкому мають такий вигляд:

  • для населення тариф підніметься на 18% та складатиме – 2213 гривень 27 копійок за тисячу кубічних метрів;
  • для бюджетних установ тариф буде змінено і бюджетні установи згідно домовленостей з Нафтогаз Трейдингом платитимуть близько 16 тисяч гривень;
  • для підприємців тариф зросте у 2,2 рази та складатиме – 4976 гривень, ця категорія платитиме за ринковою ціною.

Цього року понад 15 будинків у Нововолинську отримали дозвіл на індивідуальне опалення.

“З переведенням на індивідуальне опалення – більшість витрат несуть мешканці у зв’язку з чималою вартістю робіт по “Волиньгазу”. Тому мешканці «загальмували» з цим переходом”, – додав керівник тепломереж.

Мотика додав, що на комунальному підприємстві “Нововолинськтеплокомуненерго”  було здійснено капітальний ремонт котла, замінили конвективну частину, що підняло коефіцієнт його корисної дії.

“На завершальній стадії проєкт по облаштуванню транспортабельної котельні, що буде опалювати будинки мешканців 6-го мікрорайону та ліцей №6”, – розповів Олександр Мотика.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок