<

Про район з центром у Нововолинську, ботів-філософів, коронавірус та святкування 70-річчя міста говорив Сапожніков на звіті про свою роботу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:50 | 7.03.2020 / Нововолинськ / /
Перегляди
6
/ коментарі 3

4-го березня нововолинський міський голова Віктор Сапожніков прозвітував про роботу в 2019-му році. У доповіді, яку протягом години слухали представники бюджетної сфери, мер розповів про досягнення міста.

Для наочності весь звіт, як і зазвичай, надрукували в газеті “Наше місто”. Тираж – 4,5 тисячі примірників, спецвипуск, з глянцевим папером та кольоровим друком. Присутнім пощастило – вони отримали газету безкоштовно.

Після годинного зачитування звіту, присутні мали змогу поставити запитання, але, їх не ставили – за стандартним планом усе було записано на папірцях, які заступник міського голови, секретар ради Андрій Сторонський, передав Сапожнікову.

Зупинимось насамперед на тих питаннях з папіпця, які турбували присутніх, кого саме – залишилося невідомо, та відповідях мера.

«Пару ботів починають філософствувати»

— Конкретизуйте питання про виділення коштів для облаштування приймального відділення Нововолинської ЦМЛ, у сумі 7 мільйонів гривень, з якого бюджету виділяються і чому на приймальне відділення, а не на інші?

От гарна річ: кошти будуть виділені з державного бюджету, не з міського – 7 мільйонів, радуватися треба, що вдалося це зробити та відстояти опорну лікарню. Саме відстояти. Знаєте як багато перетягували, щоб зробити в Володимирі?

Одразу в інтернеті, а чому не на інші (відділення – ред). З гарної новини зробили… сидить пару ботів, які починають філософствувати, “а чому саме там, а не там”. Саме приймальне відділення, тому що така вимога медичної реформи.

«Дасть Бог, що пройде той коронавірус і не доведеться відмовитися від масових заходів»

— Влітку місту виповниться 70 років, як планується відзначати ювілей і чи розпочалася підготовка?

Підготовка розпочалася ще минулого року, дивіться скільки зроблено по стадіону: поміняли трибуни, стільці. До речі, не встигло прозвучати, що була зроблена проєктна документації, почалося “айяяй, що не має куди гроші дівати”. Та ніхто на стадіон 21 мільйон не використав, із міського бюджету не брав, але не розібравшись, треба ж туману напустити.

Основне дійство (під час святкування 70-річчя – ред) буде на стадіоні. Дасть Бог, що пройде той коронавірус, щоб не довелося відмовитися від масових заходів. На стадіон можна запросити колишніх працівників підприємств, яких зараз немає. Наприкад 1-шу чи 2-гу шахту, або завод харчових концентратів. Щоб там (на стадіоні – ред.) прозвучала для всього населення історія нашого міста, щоб навіть ветерани зустрілися і подивилися один на одного та згадали своє трудове минуле. Роботи розпочалися і більшість з них будуть проведені в цьому році. Я не буду зараз про це говорити, бо це треба заставити всіх і вся.

«Нововолинськ має бути районним центром…Історично Володимир має залізницю, хоча там ходить один потяг на добу»

— Багато розмов за адмінреформу: Нововолинськ та Володимир сперечалися за створення адміністративного центру. На якій стадії зараз це питання?

На рахунок самої адміністративної реформи, для Нововолинська – це навантаження на бюджет, але якщо ми по бюджетному регламенту спрацюємося, то це буде вигідно і нам, і навколишнім селам (об’єднатися в Нововолинську ОТГ – ред). Тому це треба їздити: пояснювати та розказувати. Але коли приїжджаєш, а тобі кажуть “ти нам дороги побудуєш, освітлення зробиш, школи побудуєш”, а я кажу “а ви що?” – відповіді ніякої. Тоді чи варто будувати, Нововолинськ спроможне місто, ми вирішуємо багато питань. В тому плані буде приєднання і, певно, вибори вже будуть з урахуванням сільських громад.

Що стосується адміністративного центру, то є методичні рекомендації, згідно яких Нововолинськ повинен бути округом або районним центром, бо у нас більше населення ніж у Володимирі-Волинському. По цьому питанню буде так, як прийме рішення уряд. Ми звертаємося скрізь, кажемо змініть рекомендації на методологію. Бо історично Володимир має залізницю, хоча там ходить один потяг на добу. Нововолинськ молодий, ще встигне бути округом (сміється – ред), поки що рішення по цьому питанню не вирішено. Які будуть зміни до законодавства, так воно буде. Як міський голова виступаю, де тільки можу, з цього приводу.

«Катастрофи екологічної, яку дехто хотів понагнітати, немає»

— Питання екології. Що будете робити з очисними, від яких постійно неприємний запах? Ливарний завод, який дає щодня і вночі шкідливі викиди у повітря?

Катастрофи екологічної, яку дехто хотів понагнітати, немає у місті. Створено постійну діючу депутатську комісію, яка робить виїзди, обстежує підприємства. Крім того залучали обласних спеціалістів, які робили заміри і давали висновки. Перевищення було тільки по пилу на 15-му мікрорайоні, хто його знає, можливо вітер подув чи автобус пройшов, не знаю в чому причина. По запаху: він часом є, ми ж десь не на хуторі живемо. Це промислове місто, ми заставляємо підприємства… (і далі мер не договорив – ред.).

Про автономне опалення

— Поясніть про порядок встановлення автономного опалення, кажуть, що забороняється тільки в Нововолинську. Чи є якийсь шлях, щоб відключитися від центрального опалення?

Нововолинськ не є законотворцем, ми виконуємо нормативні документи, які приймають в Києві. Таких дозволів, про які всі думають, не видає ніхто, ні Володимир-Волинський, ні Ковель. Коли було дозволено – видавали. Раніше можна було по під’їздам, зараз можна від’єднатися лише цілим будинком. Дехто хоче на тому зіграти передвиборчі перегони, я вже то проходив.

Перериті дороги після заміни водогону обіцяють відновити

— Пів міста розрили після прокладання водогону, коли відновлять благоустрій доріг і вулиць?

Ну не пів міста, ми старались чим найменше розрити. Роботи досить таки непогано та акуратно виконані, наскільки це можливо, риючи землю. За кошти проєкту модернізації водогону буде відновлено покриття, яке було на вулицях до початку ремонту. Там де була щебенева дорога – буде щебенева, де асфальтне покриття – асфальт, там де було висипано породою – буде прода, поки що, а з часом буде асфальт.

Чи готовий Нововолинськ до коронавірусу

— Вже перший випадок захворювання на коронавірус в Україні. Чи готовий Нововолинськ та лікарі до поширення хвороби?

Відносно так, готові. Ми не Китай, який за два тижні побудував лікарню. Але вже провели комісію по надзвичайним ситуаціям. Заступник мій провів нараду з перевізниками, розповіли їм де взяти розчини, якими можна дезинфікувати автобус після рейсу, поручні і перевізник зобов’язаний це робити.

Костюми протичумні в лікарні є в наявності, у нас є інфекційне відділення з боксами для ізоляції, наявні маски. Не треба робити паніки, в аптеці все викупляти, треба воно чи не треба. Якщо потрібно буде – відмінимо масові заходи.

У мера також запитали, чи планує він робити звіт за 5 років діяльності, на що Сапожніков відповів: “Обов’язково буду”.

Звіт Сапожнікова за 2019 рік. Повна версія – на сайті міськради

За 2019 рік реалізовано промислової продукції на суму 4,7 млрд. грн.., що становить 15,4 % від загальнообласного показника. У місті функціонує до 40 промислових підприємств. Щороку в Нововолинську вводиться в дію нове потужне виробництво, або його черга.

Вагомий внесок у промисловість роблять публічні акціонерні товариства «Нововолинський ливарний завод», «Нововолинський хлібозавод», товариства з обмеженої відповідальністю «Олія Волині», «Імперія жирів», «Птахокомплекс губин», «Кроноспан УА», «БРВ-Україна», «ХАН Електробау Україна» та інші, йдеться в звіті міського голови.

Обсяг бюджету міста за 2019 рік склав 476 мільйонів 267 тисяч  гривень. Виконання бюджету міста забезпечено на 103,3 відсотка до затверджених річних бюджетних призначень.

Мер зазначає, що у благоустрої місто рівняється на Європу. На важливу житлово-комунальну галузь скеровуються чималі кошти.

На капітальний ремонт житлового фонду освоєно з міського бюджету 336 тис грн, а на поточний – 354 тис грн. На поточний ремонт внутрішньоквартальних доріг і проїздів витрачено 1млн 134 тис грн. Проведений поточний ремонт асфальтного покриття загальною площею 2 785,15 м кв.

У трьох житлових будинках зроблений капітальний ремонт внутрішньобудин­кових водопровідних мереж загальною протяжністю 391 пог. м на суму 175 тис грн.

Здійснено освітлення внутрішньокваральних проїздів, встановлено 123 LED-світильники, змонтовано 4,7 км кабеля. Вартість виконаних робіт складає 414 тис грн. Встановлено нову ілюмінацію на суму 450 тис грн.

Побудовано каналізаційну мережу по вул. Клима Савури – вул. Полуботка – 270 пог. м та по вул. Попова – вул. Глінки – 318 пог. м на суму 383 тис 570 грн.

У рамках реалізації проєкту з модернізації системи водопостачання, на який Нововолинськ отримав кредит 6 млн доларів США від Міжнародного банку реконструкції та роз­витку під державні гарантії на 20 років, здійснено реконструкцію каналізаційних насосних станцій та замінено технологічне, електричне обладнання та системи вентиляції на каналізаційних насосних станціях №№1,2,3,4,5. Завершується реконструк­ція 4-x водо­провідних ліній від Північного та Південного водозаборів до Нововолинська для забезпечення подачі води споживачам. Замінено більше 24 км водогінних мереж.

На виконання заходів з підготовки водопровідно-каналізаційного господарства підприємством “Нововолинськводо­канал” у 2019 році витрачено власних коштів та коштів з бюджету міста в сумі понад 2 млн 870 тис грн ( це встановлення лічильників, заміна котла на «Оснастці»).

Із міського бюджету на ремонт доріг, встановлення дорожніх знаків, грейдерування, розмітку виділено більше 7 млн грн. За рахунок коштів міського бюджету виконано роботи з капітального ремонту доріг на суму 3,1 млн грн. Поточним та ямковим ремонтом охоплено 6,7 тис мкв на 3,2 млн грн. У місті збудовано дві стоянки автотранспорту (біля центрального ринку та біля лікарні).

У 2019 році з міського бюджету виділено 123 тисячі гривень на прибдання камер відеоспостереження.  Ще 100 тисяч гривень  передбачено на цей рік. Нині вулиці міста перебувають під наглядом  майже 60 засобів відеоспостереження, які виведені на монітор черговому міського відділу поліції.

Минулого року від забудовників отримано майже 756  тисяч  гривень у міський бюджет на розвиток інфраструктури Нововолинська.

Транспортне обслуговування населення в Нововолинську в 2019 році здійснювали 11 перевізників в звичайному режимі руху та в режимі маршрутного таксі. Всього задіяно 36 одиниць транспортних засобів, які обслуговують шість з дев’яти міських маршрутів. 

Наприкінці року розпочато впровадження GPS-моніторингу громадського транспорту. Дана система дає змогу відстежувати його рух в реальному часі. На повну потужність ця система запрацює найближчим часом.

У грудні минулого року почав працювати інспектор з паркування, який уповноважений притягати до адміністративної відповідальності за порушення Правил дорожнього руху в частині порушення правил зупинки, стоянки транспортних засобів, зафіксованих у режимі фотозйомки. За результатами виявлених порушень уже винесено понад 200 постанов щодо притягнення до адміністративної відповідальності. До міського бюджету сплачено більше 25 тисяч гривень штрафних санкцій.

Для забезпечення постачання необхідних товарів, сервісу для городян та гостей міста функціонує 432 торговельних підприємства: з них 95 – продовольчих, 260 – непродовольчих магазинів, 39 – підприємств ресторанного господарства, 38 – аптечних закладів.

169 підприємства та підприємці надають побутові послуги в місті. Найбільша частка припадає на салони краси, які щороку розширюють і вдосконалюють спектр своїх послуг. Також  виходять на якісно новий рівень такі послуги як пошиття, ремонт та чистка різних видів одягу та взуття, чистка килимів, ремонт різноманітної комп’ютерної, телевізійної та побутової техніки, технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів.

Кількість підприємств торгівлі та побуту постійно зростає. Протягом року відкрито 20 нових закладів торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг.

У 2019-ому зареєстровано 101 звернення з питань захисту прав споживачів. Після розгляду справ покупцям  повернуто кошти за неякісний товар на суму більше 40 тисяч гривень.




коментарів: 3
  1. Театр одного актора, публіка з державників які не могли не прийти, питання на які були давно заготовлені відповіді.

  2. Щодо благоустрою міста, то Сапожніков молодець. Говорила з жінками інших міст України там з Сум, Житомира і т. д.,то в них далеко того немає,що зробив Сапожніков.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер