<

Працівників нововолинського садку №2 та медиків покарають через спалах сальмонельозу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:41 | 17.05.2019 / Нововолинськ / /
Перегляди
0
/ коментарів 6

На нараді в Нововолинській міській раді зазначили, що працівників дитячог осадку №2 у Нововолинську та центру ПМСД, які невчасно вжили заходів чи допустили розповсюдження сальмонельозу, покарають. Медикам та освітянам виголосять догани, кількох відповідальних обіцяють звільнити із займаних посад.

У кабінеті першого заступника міського голови, секретаря ради Андрія Сторонського відбулася чергова нарада щодо резонансної справи з отруєнням вихованців закладу дошкільної освіти №2, – повідомляє Нововолинськ.com.ua

Нагадаємо, через спалах сальмонельозу садок зачинили на карантин. Попередньо – до 20-го травня, однак про відновлення виховного процесу поки інформації не має.

Вирішити, коли ж відкривати дитячу установу, яка не працює від 8 травня через виявлений сальмонельоз, зібралися представники усіх служб, які контролюють ситуацію.

«Картина цієї події більш-менш вимальовується», – зазначив на початку Сторонський.

Заступник міського голови припустив, що в садку був носій бактерії сальмонели. Проте, якби центр ПМСД та міськрайонний відділ Волинського обласного лабораторного центру МОЗ України відреагували на звернення дітей одразу, винних у цій справі встановити було б значно простіше.

Нагадаємо, за повідомленнями батьків більше 40-ка дітей із різних груп дошкільного закладу на Великодні свята були змушені лікуватися. Про масові випадки погіршення самопочуття у дітей, скарги на нудоту та блювоту, високу температуру батьки дізналися у п’ятницю, 26-го квітня, з батьківських груп в вайбері.

У суботу, 27-го квітня, двох вихованців ЗДО №2 госпіталізували до інфекційного відділення НЦМЛ. Частина батьків зверталися до чергового лікаря центру ПМСД, а частина, зважаючи на свята, лікувалися вдома. Коли батьки почали бити на сполох, медики говорили, що ймовірною причиною захворюваності дітей є ротавірус.

Перевірки в садку розпочали лише після вихідних, в четвер 2-го травня. Активно – після появи результатів аналізів однієї дитини, в якої за бактеріологічними дослідженнями виявили сальмонелу.

У інфекційному відділенні Нововолинської ЦМЛ ще досі перебуває двоє хворих із діагнозом сальмонельоз із садка №2. Загалом за більш як 2 тижні у 28 осіб із закладу виявили небезпечну бактерію. Чимало дітей вже пролікували та провели обов’язкову процедуру – кількаразове бактеріологічне дослідження.

Протягом цих двох тижнів контролюючі служби проводили епідрослідування.  Із загального числа вихованців садка (178 дітей) відібрано  аналізи (бакпосів) у 167 дітей. Бактеріологічний посів робили не тільки дошкільнятам, а й усім членам їхніх сімей, та іншим особам, з якими вихованці садка в той час контактували.

Головний лікар центру ПМСД Ольга Попіка зазначила, що тих 10 дітей та їхніх сімей, яких досі не перевірили, не виходять на зв’язок. Нагадаємо, що на результати цього аналізу необхідно чекати мінімум 3 дні.

Сторонський зобов’язав присутніх протягом 2-х днів перевірити тих десятьох дітей, які залишися. Доки не буде результатів їхніх аналізів, вони залишаються потенційною групою ризику, і якщо хоч один із них є носієм сальмонели – спалах інфекції повториться. Заступник міського голови наголосив на потребі детальної остаточної перевірки усіх вихованців та працівників садка.

Після майже годинної полеміки Сторонський наголосив, що доки міськрайонний відділ Волинського обласного лабораторного центру МОЗ України не надасть йому письмовий дозвіл на відкриття садочку, прийняти рішення про відкриття садочка він не може.

Наталія Мариніна, завідувач міськрайонного відділу обласного лабораторного центру зазначила, що у садочку проведено усі санітарні роботи, яких потребувала ситуація, до того ж тричі висіяно усіх працівників, тож жодної загрози вона не вбачає.

Працівників садочку та центру ПМСД, які невчасно вжили заходів чи допустили розповсюдження інфекції, покарають. Медикам та освітянам виголосять догани, кількох відповідальних обіцяють звільнити із займаних посад.

У ході наради присутні дійшли висновку, що дітей, яким досі не зробили бактеріологічного дослідження, до відвідування дошкільного закладу не допустять, а всі інші  приходитимуть із довідкою від педіатра.

Проте, остаточного рішення, чи відкривати садок на нараді не прийняли. Служби повинні навідатись у заклад і до кінця робочого дня остаточно вирішити подальшу долю дитсадка, його вихованців та працівників.




коментарів: 6
  1. Ага. Покарають безневинних вихователів, а директор та її зами, залишаться на своїх посадах.

  2. А чому ніхто не згадує,за постання продуктів,і їх перевірку,адже сальмонела може бути в продуктах,при неправильному зберіганні,або ж доставці.

  3. Забули сказати, що носием сальмонелл можуть бути лише доросли. Навить не носием, а просто мати приховану форму захворювання, бо доросла людина при такий симптоматици може самостийно приймати лики та заражати при цьому инших.

  4. Просто комусь вигідно зробити таку ситуацію,діти хворіють кругом,це вірусна інфекція,але батьки захищаючи моїх дітей наробили багато типомилок.Потрібно шукати причину самому,а не винити когось іншого.Як будете дивитись в вічі вихователям і працівникам садочку?Які пильнують і люблять ваших чад.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер