<

Політичний гастролер Максим Клим’юк приїхав на сесію в Литовеж, аби відстояти будівництво цементного заводу. Активісти ж принесли підписи «проти»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:11 | 13.12.2021 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
3833
/ коментарів 10

10-го грудня на сесію Литовезької сільської ради приїхали активісти, щоб передати 2 100 підписів мешканців Литовезької та Нововолинської громад, які виступають проти передачі породного відвалу шахти №7 «Нововолинська» ТОВ «Сонарсен» та, зокрема, будівництву тут цементного заводу.

Також на сесію з’їхалися представники команди підтримки Сапожнікова: знані у Нововолинську “породний рішало” Павло Троцковець, прихильник комуністичної партії та внесений в базу Миротворця Олег Філінюк. Приїхали і політичні гастролери з Володимира. Серед них – Максим Клим’юк, екскандидат в мери Володимира, який внесений в Реєстр корупціонерів.

Тим не менш, активісти і представники міської ради Нововолинська та обласні депутати приїхали першими, тому зареєструвалися і їм дозволили виступ.

Нагадаємо, 21-го жовтня сесія Литовезької сільської ради прийняла рішення про передачу породного відвалу шахти №7 «Нововолинська» ТОВ «Сонарсен». Сесія відбулася «по-тихому» та нашвидкуруч, без заслуховування думки громадськості.

Люди проти цементного заводу

10-го грудня депутати та активісти вкотре приїхали на сесію, щоб показати думку громадськості, що є люди, які проти подібного неекологічного будівництва.

Ініціювала збір підписів проти неекологічного будівництва депутатка Нововолинської громади, мешканка села Грибовиця Марина Єлеви. Підписалися понад 2000 людей з Литовезької громади, Благодатного, сіл, що розташовані поблизу шахти №7 та жителі Нововолинська.

Від Литовезької громади підписалося понад 1000 людей.

“Спираючись на таку підтримку, ми б хотіли знову наголосити на скасуванні рішення про передачу. І за проведення процедури спочатку з громадськими слуханнями у всіх селах, які дотичні. Якщо люди висловляться, що вони “за”, ми не будемо заперечувати”, – сказала Єлева.

Викрикувати під час виступу Єлеви почав Андрій Кандиба, який приїхав на сесію з Володимира з Максимом Клим’юком.

«Ви можете подати до суду на скасування рішення», – Касянчук до активістів

Єлева підписавши відповідний акт, передала зібрані підписи голові Литовезької громади Олені Касянчук. Остання сказала, що скасувати рішення Литовезької сільської ради про передачу відвалу шахти №7 законно може тільки суд. І що сільська рада цього зробити не може. Касянчук запропонувала присутнім, яких не влаштовує рішення, подати до суду і скасувати його.

“Не будемо ми будувати цементний завод. Це буде підприємство по утилізації породного відвалу. По факту з породи не можна зробити цемент. В мене є висновок (сертифікат якості за 1989 рік, – ред.), що порода нешкідлива і може бути використана як добавка до будматеріалів”, – сказала голова громади.

Далі слово взяв представник ГО «Спілка шахтарів-інвалідів України», який мешкає у Благодатному: “йдеться за виробництво, яке несе в собі шкідливі елементи для здоров’я. Йдеться про будівництво підприємства, яке буде в процесі роботи нести шкоду й отруювати атмосферу. Випади цезію будуть накопичуватися і невідомо, що буде з вашими внуками. Розумію, що потрібні робочі місця і немає стабільності, але не такою ціною це треба робити”.

Запрошений на сесію головою громади доповідач розповів, що напевно не всі знають з чого складається цемент, на 70-80% це суміш з глини та вапняку. “Де ви тут бачите цементний завод?”- , риторично запитав чоловік. Меморандум підписаний між Волинською ОДА і підприємством “Сонарсен” – це просто наміри, каже доповідач, який не представився присутнім.

“А що таке наміри? Сьогодні ми хочемо будувати те, а завтра не хочемо. Там неможливо збудувати цементний завод, бо немає з чого його виробляти. Що породний відвал лежить – шкоду несе, що його будуть переробляти. Громада намагається залучити інвестора. Їм катастрофічно не вистачає фінансів”, – сказав доповідач.

«Хочемо, аби все відбулося прозоро і з врахуванням думки громадян»

Депутат облради Андрій Бокоч також попросив слова і зазначив, що, якби від самого початку було запитано думку простих громадян, то б такої ситуації, яка склалася – не виникло. І це було би чесно, адже в такому важливому рішенні, як будівництво заводу, який може бути неекологічним, їх також треба послухати. Адже вони тут живуть.

Друга пропозиція, яка прозвучала від Бокоча – зібрати спеціалістів та експертів, які можуть дати відповідні висновки про екологічність майбутнього будівництва.

На це голова громади заявила, що все відбудеться “не так, як вказують активісти, а згідно з законом”.

Підтримати голову Литовезької громади на сесію приїхали «політичні гастролери»

Висловити свою підтримку на сесію Литовезької сільської ради приїхали мешканці Володимира: Максим Клим’юк та Андрій Кандиба.

Колишній посіпака Саганюка, ексрегіонал та екскандидат на посаду мера Володимира, включений до Реєстру корупціонерів Клим’юк на засідання спізнився та попросив слова. Йому його вирішили надати, як голові громадської ради при Володимир-Волинській РДА. Кандиба ж не виступав, а тільки перекрикував активістів, які виступали проти будівництва.

За словами Клим’юка, громадська рада цілком підтримує позицію голови громади. будівництво заводу – це надходження в бюджет та робочі місця.

По завершенню вислуховування активістів, Клим’юк теж покинув сесію. Але на кілька хвилин затримався, адже надворі на нього очікували Павло Троцковець та Олег Філінюк. Коротко про щось “перетерли” та й роз’їхалися.

До слова, свій теперішній прихисток і певні вказівки щодо командної діяльності в регіоні корупціонер Клим’юк отримав від влади райдержадміністрації, якій свого часу висловлював підтримку і зауважував, що громадська рада стане помічником ради району у вирішенні проблемних питань. Саме так писав свого часу сайт Клим’юка-Сапожнікова.

Інформацію про будівництво заводу оприлюднили у Волинській облраді

Голова громади апелює до того, що це має бути не завод, а просто утилізація породного відвалу. Хоча інвестор свого часу говорив саме про завод. Це і підтверджує сторінка Волинської обласної ради. І люди, які були на зустрічі з інвестором розповідають, що говорилося саме про завод.

У пресслужбі Волинської облради після засідання 8-го липня 2020 року повідомили, що у квітні в області розпочали роботи із впровадження інвестиційного проєкту з виробництва цементу із породи шахтних териконів.  Начальник управління економічного розвитку та торгівлі ОДА Сергій Халецький зауважив, що з такою ініціативою виступило місцеве підприємство “Сонарсен” та отримало підтримку виконавчої влади.

Громадські слухання у 2020 році – до інвестора більше запитань, ніж відповідей

На громадських слуханнях у 2020 році у селі Заболотці, коли люди висловилися проти передачі відвалу шахти №7 компанії “Сонарсен”, директор ТОВ Віктор Сесюк розповідав, спочатку планувалося будівництво стаціонарного виробництва, де б відбувався процес дрібнення шахтних відвалів, з яких виготовлялася б будівельна суміш. Однак згодом передумали та вирішили – це буде тимчасове пересувне будівництво, технологічне обладнання буде розміщене в різних контейнерах.

Чоловік також запевнив, що екологічна ситуація покращиться з використанням їх закритої технології перероблювання техногенних відходів, що нічого не попаде назовні, а вологе подрібнення породи не буде виділяти пилу.

Тоді виступ директора підприємства “Сонарсен” Віктора Сесюка викликав безліч запитань у громадян, пояснити процес виробництва, розповісти про свої “ноу-хау” з переробки породи та відповісти на запитання людей Сесюк не зміг. Вислухавши його виступ про виготовлення будівельної добавки з породи, мешканці виступили проти будівництва. Відео виступу Сесюка на слуханнях:

«Рішення Литовезької сесії про передачу відвалу незаконне», – депутатка громади

Рішення сесії від 21-го жовтня про передачу породного відвалу шахти №7 «Нововолинська» ТОВ «Сонарсен» є незаконним, вважає місцева депутатка Тетяна Кукоба.

Рішення про передачу відвалу було незаконне, вважає вона, бо було опубліковане тільки за два дні до сесії. А процедура вимагає оприлюднення проєкту рішення за 10 днів.

“Рішення незаконне, бо було оприлюднено за два дні до сесії. Я це пояснила на початку минулої сесії, на мене ніхто не звернув уваги. Слідкую за всіма рішеннями і проєктами, які публікують, цього не було.

Це рішення розглядалось на земельній комісії за два дні до сесії. Воно не могло бути оприлюднене раніше. Просили почекати та не спішити з тим рішенням, провести обговорення, цього не було зроблено”, – сказала депутатка Литовезької сільської ради.

«Будівництво хочуть «пропхати», не враховуючи інтересів громадськості», – Гузь

У жовтні з приводу рішення Литовезької сесії, яка поклала початок будівництву біля шахти№7 у фейсбуці висловився нардеп Ігор Гузь. Він сказав, що знову продовжуються спроби побувати поряд з Нововолинськом цементний завод, хоча рік тому здавалося, вдалося вирішити це питання на користь інтересів громадськості, яка була проти неекологічного заводу.

“Зараз знову, через обласну держадміністрацію пробують знайти можливість оформити для будівництва земельні ділянки, які не підпорядковані міській раді. Причому нахабно лізуть, пропонують гроші та не зважають на позицію людей. Хочуть обійти громадські слухання”, – сказав нардеп.




коментарів: 10
  1. Місцеві охолодили б декого з продажних гастролерів у водах Бугу та й все тут.
    Та тьотка шо надворі в чорній в’язаній шапці, з горбатим носом, це хто?

  2. В.Сапожніков, як вбачається, ще довго буде каламутити воду в об’єднаних громадах Володимир-Волинського району і в самому Нововолинську. Багато хто мені закидали, що мовляв кінець, його вже нема на посаді – не пиши і не баламуть людей: він ні на що не впливає. Оті писаки Й були його людьми. Ви бачите нині цілісну картинку подій (на підтвердження моїх слів) на прикладі Литовежської ОТГ, щодо рішення сільських депутатів по будівництву цементного заводу. Це можна зупинити, при одній умові. Якщо нардеп І.Гузь почне виконувати свої обіцянки про моніторинг діяльності В.Сапожнікова впродовж 20 з лишком років перебування на чолі місцевої влади. У такому випадку все кардинально зміниться. Якщо депутат ВРУ наважиться, нарешті, не боятися й набреться праведної сміливості.

  3. Колись в Нововолинську на цегельному заводі подрібнювати породу і додавали до глини для виготовлення цегли. Цікаво б було почути думку тих хто жив там коли ще працював цегельний на вулиці Заводській та інших прилеглих до заводу вулицях

  4. людям подобається працювати в Польщі, чому це ніхто не хоче зрозуміти, а ОТГ замість податків завжди може випросити гуманітарну допомогу

  5. Та хочуть просто приватизувати той терикон щоб легалізувати вивезення та продаж всієї тої породи.

  6. Ви б ще так тею командою за шахтарів переймалися, як за ту породу. Шахтарі без з/п сидять.

    • Шахтарі скоро державі ше і винні будуть, бо видобували вугілля без належного на те дозволу, а, значить, ту зарплату шо встигли отримати – отримали незаконно і мають повернути державі.
      Весело живем, нє?

  7. Просто в мене є гараж зі шлаку))) так що я знаю як порода використовується. Те що лежить порода чи видобудовується вугілля, то не шкодить?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок