<

Поліція просить громадян дбати про свою безпеку

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:22 | 4.07.2016 / Нововолинськ / /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Нововолинський відділ поліції закликає громадян бути обачними, аби уникнути багатьох неприємностей. Поліція пропонує ряд порад, аби вберегти себе та близьких від небезпеки.

Бережіть свої кишені

від безлічі любителів легкої наживи, які очікують своїх жертв у тролейбусах, автобусах, магазинах і, особливо, – на ринках.

Щоб вас не спіткало лихо:

– не демонструйте в натовпі або черзі вміст свого гаманця, не рахуйте гроші на очах у всіх;

– не тримайте сумку з гаманцем позаду себе або на плечі. Заходячи в автобус чи тролейбус, відвідуючи ринок – тримайте сумку перед собою або під рукою.

Пам’ятайте: у транспорті найчастіше крадіжки скоюють саме біля дверей!

– прозорий поліетиленовий пакет не придатний для перевезення та носіння документів і грошей;

– якщо ви приїхали на ринок за покупками, не залишайте своє авто без нагляду, заберіть із салону документи, гроші, цінні речі;

– намагайтесь уникати вуличних знайомств та порад незнайомців;

– при купівлі-продажу речей користуйтеся валютою, яку ви добре знаєте і можете переконатися в її оригінальності;

– щоб уникнути неприємностей із грішми, при купівлі-продажу валюти користуйтеся виключно послугами банківських установ.

Остерігайтеся шахраїв та грабіжників.  

Винахідливості шахраїв немає меж. Майстерності, з яким вони виконують свою справу, можуть позаздрити знамениті актори. Більшість шулерів мають психологічні навики, завдяки яким вміло маніпулюють громадянами.

Щоб не стати жертвою шахрайства чи пограбування:

 не віддавайте незнайомим людям документів, цінностей, грошей, мобільних телефонів;

 не дозволяйте незнайомим особам під приводом гадання, зняття порчі, лікування хвороб, привороту коханого тощо заволодіти вашими грошима;

 не демонструйте в натовпі або черзі вміст свого гаманця, не рахуйте гроші в усіх на очах;

 перебуваючи у розважальних закладах, ні в якому випадку не залишайте без нагляду свої речі, особливо сумки, барсетки та мобільні телефони. Остерігайтеся незнайомих людей, які намагаються з вами потоваришувати;

 здійснюйте операції купівлі-продажу речей валютою, яку ви добре знаєте і оригінальність якої можете перевірити.

IMG_7774

Бережіть свою домівку.

Мій дім  – моя фортеця. Цей вислів в останні роки, так би мовити, втратив актуальність. Щорічно сотні волинян стають жертвами квартирних злодіїв.

Що робити, аби не стати жертвою квартирних злодіїв?

  1. Рекомендується скористатися послугами поліції охорони, яка несе відповідальність за збереження вашої власності. У випадку скоєння крадіжки із квартири, яка охороняється, поліція охорони відшкодовує матеріальні збитки.
  2. Встановіть надійні двері, обладнані двома різними замками на відстані не менше 50 см один від одного.
  3. На площадці перед східцями  поставте додаткові двері, які слугуватимуть ще одним засобом захисту вашої власності.
  4. Обов’язково обладнайте двері вічком.
  5. Не впускайте незнайомців у ваше помешкання. Категорично забороніть дітям у вашу відсутність відчиняти двері незнайомим.
  6. У випадку вашої відсутності залишайте зачиненими двері, вікна, кватирки. На перших поверхах обладнайте вікна та балкони ґратами.
  7. Якщо збираєтеся поїхати у відпустку, попросіть сусідів регулярно забирати пошту, якщо ви її отримуєте. Залишіть включеним  радіо, але неголосно, аби складалося враження, що в квартирі хтось є.
  8. Не залишайте ключі під килимком біля дверей, у поштовому ящику тощо.
  9. Досить часто квартирні крадіжки здійснюються за «наводкою» знайомих. Тому не поспішайте показувати місця зберігання цінностей, не хваліться прибутками, матеріальними статками.
  10. Якщо ви застали незнайомих у квартирі, вибігайте на коридор і просіть допомоги. Здіймайте галас із приводу віртуальної пожежі. Негайно телефонуйте 102. Намагайтеся запам’ятати прикмети злочинців та відстежити у якому напрямку вони пішли або поїхали. Не чиніть спроб затримати злочинців самотужки, адже вони можуть бути озброєними та небезпечними.
  11. Звертайте увагу на підозрілих відвідувачів у вашому під’їзді. Можете запитати, хто вони і кого шукають. Звернувши на себе увагу, злочинець відмовляється від скоєння злочину. Запроваджуйте досвід  великих міст – вахтерне чергування пенсіонерів у під’їзді. Звертайте увагу на автомобілі, що під’їжджають до під’їздів, адже крадії часто використовують транспорт.
  12. Коли ви чуєте із сусідніх квартир сторонні звуки (тріск дверей, биття скла, крики), негайно телефонуйте 102: це дозволить своєчасно затримати злочинців, врятувати сусідів, а можливо, й вас.
  13. Якщо ви помітили, що у квартирі побували злодії, нічого не зачіпайте, щоб не стерти можливих слідів, негайно викликайте поліцію за номером 102, адже злочин по гарячих слідах легше розкрити.
IMG_7778

Бережіть своє авто.

До чергової  частини відділу поліції часто надходить інформація про крадіжки автомобілів, речей із них або ж комплектуючих. Збільшення кількості транспортих засобів в особистому користуванні громадян, зростання вартості автомобілів та запчастин до них призвели до зростання кількості крадіжок.

Щоб не стати жертвою автомобільних злодіїв:

 – паркувати автомобілі на автомобільних стоянках, що знаходяться під охороною;

– силами власників транспортних засобів при необхідності обладнати відеоспостереження дворів будинків;

 обладнайте свій автомобіль протиугонними пристроями;

– не залишайте в автомобілі документів, цінних речей, одягу, портфелів, папок тощо, адже це може привернути увагу злочинців;

– приїжджаючи на ринки за покупками, не залишайте автомобіль без нагляду;

 якщо ви виявили, що в автомобілі побували непрохані гості, незачіпайте нічого у салоні, щоб не стерти  можливих слідів злочинця, терміново телефонуйте в поліцію 102.

Для безпеки жителів міста поліція, в першу чергу, посилює патрульні наряди, проводить профілактичну роботу з особами раніше судимими. “БУГ” закликає мешканців міста бути обачними і не потрапити до пастки злодіїв.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер