<

Поки у Нововолинській міськраді розказують про неможливість автоматичного екомоніторингу, у Луцьку запустили подібний проєкт

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:39 | 1.07.2020 / Нововолинськ / /
Перегляди
7
/ коментарі 2

У Луцьку запрацював новий сервіс «Чисте повітря»: на сайті відображається вміст шкідливих речовин у повітрі в режимі онлайн.

Як повідомляє Суспільне, сервіс розробили завдяки виграному проєкту – розповідає розробниця ідеї Наталія Хмель. Нині сервіс працює у тестовому режимі.

“Ще не було презентації, бо система не в промисловій експлуатації, проходить обкатку, бо з’ясовуємо, чи все врахували, чи є недоліки”, – каже розробниця.

У Луцьку нині є 7 пунктів збору даних про повітря, ще по одній в селах Липляни та Жидичин.

Мешканка Нововолинська Оксана Бабійчук, яка не один рік бореться за екологію міста, на своїй сторінці у фейсбуці зазначила, що поки очільники Нововолинської міської ради розказують про неможливість автоматичного збору даних та здійснення моніторингу за якісним станом атмосферного повітря, у Луцьку взяли і зробили.

“Висновок напрошується лише один: не хочуть і не вміють”, – говорить пані Оксана.

Ідея створення платформи для автоматичного збору даних та здійснення моніторингу за якісним станом атмосферного повітря Луцькою міською радою виникла тому, що мешканці Луцька потерпали від нестерпного смороду (аміак, сірководень, оцтова кислота), джерело якого було важко виявити. Показники забруднюючих речовин перевищували гранично-допустимі норми подекуди у 20 і більше разів, – йдеться на сайті проєкту.

Луцька міськрада не володіла данимми щодо забруднюючих речовин, тому дуже важливо було мати механізм отримання їх в онлайн-режимі, щоб швидко реагувати на події та приймати ефективні рішення. Оскільки ця проблема зачіпає багатьох мешканців міста – є дуже великий попит на дані щодо якості повітря.

Нагадаємо, мешканці Нововолинська самостійно встановили прилади громадського моніторингу повітря “Eco City” на своїх будинках. Однак міська влада не вважає їх неінформативними.

Не секрет, що кілька років нововолинці та жителі навколишніх сіл скаржаться на діяльність промислових підприємств, таких як Кроноспан, Панк Курчак, Ливарний завод, олійно-жировий комбінат… Вирішити питання таким чином, як влада Луцька, у Нововолинську вочевидь не збираються.

Одна із систем моніторингу чистоти повітря у Луцьку розміщена під дахом будинку лучанина. Щоб прилад працював – потрібне підключення до електромережі й інтернету.

Читайте також: Мешканці Нововолинська знову скаржаться на сморід: запевняють, що запах йде від очисних водоканалу.




коментарів: 2
  1. Ой у нас тільки розказувати вміють, а як дійде до діла то кричать що в бюджеті коштів нема. Дивно що на премії ніколи не бракувало.

  2. “Обранці” наші думають, що на пару життів наперед нагребуть, не мають міри ні в чому. Та хрін там!! Ще ніхто з собою не взяв і три життя не прожив. Щоб вони до кінця життя через швл дихали…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер