<

Під час виступу камерного оркестру «Елегія» зібрали більше 25 тисяч гривень для потреб військового підрозділу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:46 | 8.02.2023 / Нововолинськ / , /
Перегляди
331
/ Коментарі відсутні

Дві неординарні мистецькі події, які цими днями відбулися у Нововолинську, – виступ запорізького гурту «Бандерштат» з письменником Олегом Гаврішем і концерт нововолинського оркестру «Елегія» – мали на меті  створити атмосферу патріотичного свята й зібрати кошти на допомогу ЗСУ.

І це вдалося, пише Волинь.

Основу музичного гурту “Бандерштат” становить сім’я Макаренків – мама Анастасія, професійна драматична акторка, тато Юрій – музикант, автор слів і музики пісенних композицій, дочка Дар’я – творчий сценічний образ Дарена, переможниця «Червоної рути» серед вокалістів 2013 року, який проходив у Маріуполі, син Тимофій – музикант. Всі вони є бійцями військового підрозділу ДФТГ військової частини “Запоріжжя – Азов”. У складі гурту також є переможці ювілейної “Червоної рути” в Чернівцях у 2019 році.

З 2014-го артисти виступали перед бійцями по всій лінії фронту зони АТО, а з торішнього 24 лютого їхній бойовий творчий шлях простягнувся від Луганщини до Миколаївщини й далі. Начальник відділу культури Нововолинського міськвиконкому Марія Душук на згадку про шахтарське місто вручила Анастасії Макаренко подарунок із волинською вишивкою.

Письменник Олег Гавріш – родом із Донеччини, і змалечку знає, що той край – це Україна, бо виховувався разом зі своїми братами і сестрами в бабусі Гавришихи. Це й стало основою для написання книги “Казки баби Гавришихи”, яка відзначена Гоголівською премією 2021 року і витримала  шість перевидань.

Пан Олег – юрист за освітою, з 2005-го з однодумцем  і своєю музою, дружиною Іриною, мешкає у Дніпрі. Як зізнався, писати почав із 2014-го, до цього спонукала війна. 

Його свого роду унікальну книгу читають у підвалах і укриттях під час обстрілів, її кладуть у тривожну валізу, рашисти у Маріуполі її першою викидали  для спалення на вогні, у Бучі після  потрапляння ракети в дім уцілілими лишилися ікона і ця книга.

Неймовірно, але це – факти. Вони лишень підтверджують нашу незламність, силу духу.

Виступи цих людей, а також музикантів нововолинського гурту “Цвях”, у День Соборності  вселили ще більше віри у нашу Перемогу. Охочі мали змогу поспілкуватися з автором, придбати книгу.

А в суботу сорок п’ятий раз учасники народного аматорського камерного оркестру «Елегія»  вийшли на сцену міського Палацу культури, щоб подарувати нововолинцям своє мистецтво. Всі ці роки ним керує палкий ентузіаст, автор ідеї створення оркестру і її реалізатор, музикант-віртуоз, шляхетний, щирий і відкритий, з іскорками гумору Микола Романчук.

Колективом, який дуже шанують на Волині й поза її межами, була представлена оновлена програма “Різдвяне світло Перемоги”, пронизана темою війни і віри в торжество світла й добра.

Виконані ансамблем камерні мелодії створили в залі  піднесено-божественну атмосферу, в якій сплелись воєдино смуток і радість. З особливим трепетом виконували оркестранти “Ноктюрн” директора школи мистецтв Юрія Савраюка, який зараз у лавах ЗСУ захищає нашу незалежність.

Щиро і тепло як вірним і надійним друзям подякував за високу творчість міський голова Нововолинська Борис Карпус.  Начальник відділу культури міськвиконкому Марія Душук вручила музикантам оркестру подяки.

Концерт був пронизаний нотками смутку. Коли тривали виступи, надійшла сумна звістка про відхід у засвіти ветерана колективу Миколи Сурая. Вшанували пам’ять музиканта хвилиною мовчання та прощальними оплесками.

Зібрані під час виступу камерного оркестру “Елегія” кошти – більше 25 тисяч гривень – були перераховані для потреб військового підрозділу “Запоріжжя – Азов”. 




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер