<

Перейменувати вісім вулиць, демонтувати мозаїчне панно та пам’ятний знак: у Нововолинську планують поновити процес декомунізації

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:08 | 5.03.2021 / Нововолинськ / /
Перегляди
97
/ коментарів 48

Вісім вулиць у Нововолинську хочуть перейменувати у зв’язку з декомунізацією: Глінки, Маяковського, Матросова, 8 березня, Партизанської, Бойка, Петрова та Лопатіна.

4-го березня відбулося засідання робочої групи, котра розглянула питання поновлення процесу декомунізації у Нововолинську, – про це повідомляють на сайті міста.

Громадський активіст, першорухівець Зосим Колбун подав звернення до виконавчого комітету Нововолинської міської ради про перейменування вулиць Глінки, Маяковського, Матросова, 8 березня, Партизанської, Бойка, Петрова та Лопатіна. За словами Зосима Потаповича процес декомунізації, який розпочався в Україні у 2015 році, лише частково торкнувся Нововолинська і є потреба продовжити роботу у цьому напрямку.

На часі – перейменування восьми вулиць, демонтаж мозаїчного панно на будинку №3, що на бульварі Шевченка, усунення радянської символіки в районі шахти №1 та демонтаж пам’ятного знаку, встановленого на честь героїчної оборони воїнів другого укріп району 22 червня – 26 липня 1941 р.

Робоча група, ознайомившись із рекомендаціями Українського інституту національної пам’яті, прийняла рішення винести на обговорення громади питання перейменування вулиць та демонтажу пам’ятного знаку. Мозаїчне панно на бульварі Шевченка та радянські символи біля шахти №1 вирішили демонтувати, відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону їхньої символіки.

Нагадаємо, панно з прийняттям законодавства про декомунізацію не демонтували, а лише змінили радянський прапор та синьо-жовтий.

Наступне засідання заплановане на початок квітня. До того часу робоча група розробить пропозиції щодо перейменування вулиць та сформує комісії, які спілкуватимуться із нововолинцями, котрі проживають на вулицях, що мають намір перейменувати.




коментарів: 48
  1. Розвалити багато розуму не треба , а от щось взамін зробити , і скільки ж це грошей треба щоб змінити назви вулиць . Краще дороги в місті зробили .

  2. Саме про це я й казав до виборив – перейменувати, шо ше можна, потім зруйнувати пам’ятник, ну й мишача метушня – ау, де там квитучій острів на горизонти, хе-хе… Але повторю, таблички не викидайте, ще згодяться через пару років

  3. Та декомунізуйте вже саму назву міста в Навалинськ або Нарковолинськ, так актуальніше)

  4. Стаття 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення:
    «Перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, — тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян»

    Стаття 47-є) Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”
    «за допуск особи у громадські будинки, споруди, де здійснюється обслуговування населення, та громадський транспорт у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, без попередження, донесеного в будь-якій формі та в будь-який спосіб, про необхідність одягнути засіб індивідуального захисту органів дихання, зокрема респіратор або захисну маску, що закриває ніс та рот, у тому числі виготовлені самостійно, та/або за відсутність реагування на перебування в таких місцях осіб без вдягнутих засобів індивідуального захисту (усне зауваження про необхідність одягнути засіб індивідуального захисту, припинення обслуговування, виклик представника Національної поліції з повідомленням про адміністративне правопорушення) юридична особа, фізична особа – підприємець сплачують штраф у розмірі від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян»

    На фото зафіксовано 3 порушники. Винні будуть оштрафовані?
    Також цікаво чи виконком накладе на себе ж штраф у розмірі 3400 – 5100 гривень згідно статті 47-3 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”?

    • Обмеження прав і свобод можливе тільки в випадках передбачених Конституцією,зокрема введенням воєнного чи надзвичайного стану.Якого ніхто ніхто не вводив.А постанова кабінету міністрів-це підзаконний акт.

    • Обмеження прав і свобод можливе тільки у випадках передбачених Конституцією:зокрема введенням воєнного чи надзвичайного стану.Постанова кабінету міністрів-це підзаконний акт який не відповідає всім Конституційним нормам.Отже карантин не є законним.

  5. Ви щось постройте і називайте як хочете.А то полець впалець нічого не зробили п перейменовувати багато розуму не треба

  6. дійсно на фото три намальованих штриха на фоні стяга без масок та не дотримуються дистанції 1.5м! Але як їх оштрафуєш? Це як у фільмі:
    Во деревня, а?.. Ну ты и даёшь.. Кто же его посадит? Он же памятник!:)

    • Ай як дотепно!

      А по ділу. Отой активіст та дві його посестри, які не можуть навіть маску натягнути на те, в що їдять, демонструючи тим самим повну зневагу як до законів, так і до оточуючих, будуть диктувати жителям як буде називатися їхня вулиця? Серйозно?

      • їхня справа – вимагати від інших виконування закону, а не самім виконувати ! Недобитки, зруйнувавші все шо можна

  7. Займатися тим, щоб в людей з’явилися гроші, вишиванка і гімн не проходить.

  8. Чим же Вам завинив композитор Михайло Глінка, пік творчості якого припав на другу чверть ХІХ століття, коли комунізму ще й не було в страшних снах?

  9. Ви побудуйте хоч одну вулицю в місті, а тоді називайте її як забажаєте.

  10. По коментарях видно ,чиї нащадки живуть в Нововолинську .З генетикою не поспориш .

  11. А до чого тут – 8 березня???
    Ви , що усіх жінок декомунізуаати вирішили. 8 березня державне свято…

  12. Таке гарне панно на стіні будинку,присвяченне матросу,будьонівцю,комісару,котрі перейшли на сторону захисників України і під синьо-жовтим прапором боролись за незалежність нашої держави від
    московської орди!!!!
    В статті прозвучало слово Першорухівець. А на мою думку першорухівці нашого міста–це Ваня,який своїми руками зводив перші будинки,Петро,який будував перші шахти,Микола,який прокладав кілометри доріг,Марія,яка штукатурила перші школи та дитячі садочки нашого міста,Володимир,який стояв за токарним чи фрезерувальним станком заводу СТО,Людмила,яка обслуговувала верстати бавовно-прядильної фабрики,Борис,який будував гарний фонтан напроти сучасного”ВОПАКА”,Степан,який своїми руками викладав це тепер сумнозвісне панно.
    Всі вони першопрохідники,творці нашого Нововолинська на відміну від язикатих тріпачів,пустоболів,котрі в свому житті нічорта не робили, але тепер соваються на різні збори та засідання і вирішують, що ще можна обгадити чи розвалити.

    • А чому ти негодуеш, Усер ? Шо тобі не подобаеться ? Незалежність ти продав, може тобі твою долю не віддають ?

  13. Перейменування,якісь недолугі проекти тягнуть за собою фінансування і трішечки грошей затягують в кишені.В них такі маленькі зарплати…

  14. Всі нормальні назви вулиць. Потрібно спочатку щось для людей зробити, а для перейменування ще буде час. Якщо перейменовувати, то на нейтральні назви, шоб потім знову не прийшлось перейменовувати. В іншому випадку, я вже проти. Не в назві справа.

  15. А М.Глінка тут до чого? Не позортеся, «декомуністи»! Класик російської музики 1804-1857 рр.життя яким боком до комуністів, радянщини?
    Займіться краще справами свого рівня, людей хоч не будете смішити.

  16. А може нова влада В ПЕРШУ ЧЕРГУ все ж займеться економічною стороною життя Нововолинська, проблемами комунальних тарифів , кінець кінцем проблемами благоустрою ???

  17. В Нововолинську усе гаразд, місто процвітає, люди мають роботу, дороги європейські, комунальники працюють (особливо було видно під час снігопадів, але винна колишня влада) і що, грошей в бюджеті багато, давайте виділено на цей дибілізм. Ви про кого думаєте, людям байдуже на вулиці і вивіски, вони думають, як сім’ї прокормити. Довбоклюви!!!

  18. Чого ще й досі не збудували кісневу станцію в лікарні, яку обіцяли завершити 28 лютого 2021 року. За два місяці січень-лютий, палець о палець не вдарили. А зараз з підвищенням захворюваності на Ковід, Ой! як її не хватає. Кошти є, чого не хватає.

  19. Та й приймальне відділення, яке мер Вітаючи з Новим 2021 роком, пропіарився що відремонтували приймальне відділення Нововолинської міської лікарні. Де воно, людина загинула.

  20. Засідання проходить(судячи по фото)в будівлі міському(горкому)комуністичної партії за радянських часів, де пан Зосим за столом ніби-то комфотно себе почуває. Не бажав би “ПЕРШОРУХІВЕЦЬ” взяти в руки кувалду і там помахати,знищуючи ворожий дух комуністичної ідеології? Або “зайнятись” своїм будинком,який напевно будували радянські будівельники,у яких мозги теж були просякнуті комуністично-радянською пропагандою. А як важко брати в руки пенсію,яку напевно теж призначив ненависний радянський пенсійний фонд….
    Побудуйте,шановні,хоч щось своїми руками і називайте як завгодно,а люди ще й подякують. Мудрі створюють,тупорилі варвари-знищують.

  21. Пропоную більш радикально вирішити питання з перейменуванням одним махом. Треба перейменувати Нововолинськ в Зосімоколбунськ.
    Голосуємо.

  22. Закон треба виконати. Хочу нагадати шановним, що ви самі маєте всі можливості ‘покращити життя містян’.

  23. Уххх,пронесло. Слава Богу,що інститут національної пам`яті не порекомендував позносити всі будинки в Нововолинську, які будував комуністичний Радянский Союз. А то першорухівці-зосими приступили би до роботи, виконуючи рекомендації “прохвесорів” цього інституту. Так що ще трохи поживемо.

  24. Звернення перейменувати вул.Лопатіна??? Олексій Васильович Лопатін-нач.13-ї прикордонної застави Володимир-Волинського прикордонного загону. Прикордонники, які першими прийняли на себе удар фашистської навали. Тримали оборону з 22червня-по 1липня 1941р. Всі загинули…
    Ще багато можна сказати про їх подвиг… Як же треба ненавидіти свою землю,людей,пам`ять про своїх предків,щоб тепер повзати,гадити,подаючи такі пропозиції… Слів немає…

  25. Давним давно пора було здійснити перейменування.
    Пам’ятники радянській епосі на смітник.
    Час дати чітку оцінку злочинам радянської влади.
    На наші вулиці мають називатися іменами наших Героїв.

  26. Шановний пане Зосим, вулиця БОЙКА, яким боком до декомунізація? Моє призвище Бойко, що буде зі мною? А Бойків в Нововолинську багато. І ще одне запитання. А болото комуністичне також змінять на асфальт чи так і залишиться? Так, що краще прокласти на цій вулиці дорогу, ніж займатися фігнею. А ви якщо немаєте що робити, то треба було сніг відкидати, а то не можна було комунальним три тижні сміття вивезти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа