<

Перекриття шахтарями дороги на Ягодині – це тільки початок?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:33 | 11.12.2015 / Нововолинськ / /
Перегляди
4
/ коментарів 6

11-го грудня біля 11:00 нововолинські шахтарі перекрили трасу «Київ – Варшава» на околиці села Старовойтове, що знаходиться за 2 кілометри від міжнародного пункту пропуску «Ягодин-авто».

Гірники Нововолинська у двох місцях заблокували шлях біля Ягодинської митниці, оскільки водії вантажівок за підказками правоохоронців почали обїжджати проблемну ділянку дороги

Ближче до пункту пропуску сформувалися дві черги – автомобілі, що проходили митний контроль, рухаючись на Польщу, та ті , що вже прибули на Україну – їх «зустріли» гірники. Паніка почалася ще перед тим, як нововолинські мітингувальники розпочали акцію протесту.

Поінформовані про приїзд шахтарів водії старалися скоріше втекти своїми автомобілями, поки була можливість.Повезло не всім, деяким «перейшли дорогу». Безперервно рухаючись по трасі, гірники заблокували шлях. Найбільш нетерпеливі шофери з’їжджали в кювет, щоб минути перепони, але невдовзі протестуючі знаходили їх і там.

Під час телефонного дзвінка Василя Прадіда до губернатора області стало зрозуміло, що результату вдалося досягнути. 80 мільйонів на десяту, 11 на першу шахти та 20 на ДП «Волиньвугілля» – такі цифри озвучив Гунчик.

З криком «знайомилися» водії із працівниками копалень. Поки шахтарі таким чином боролися за свої вимоги та повернення зароблених грошей, цим скористалися й інші працівники – продавчиня кави, хлопці та дівчата зі стартовими пакетами , волонтери, що збирали гроші для хворих дітей.
А боротися таки є за що. Зарплату шахтарям не виплачують вже третій місяць. Треба годувати сім’ї, а грошей немає. Голова місцевої організації НПГУ Сергій Демченко впевнений, що міністр Демчишин і його «команда» просто розвалюють вугільну промисловість. Припинення державної підтримки говорить про те, що шахти нікому не потрібні. Він остерігається, що як тільки гірникам вдасться привернути увагу влади до своїх проблем та отримати якийсь відсоток від зарплатні, вони припинять акції протесту. А «воювати» треба далі, поки міністерство не виконає всіх вимог.

Демчишин будь-якими шляхами старається перевести шахти в третю групу, подейкують, на реструктуризацію копалень передбачена така сума, що на «відкати» всьому міністерству вистачить. Інших варіантів щодо вугільної галузі міністр не приймає.

«Справа не в тому, щоб через три місяці знову вийти на протестну акцію вимагати гроші. Щоб не було подібних моментів, треба дати можливість шахтам заробляти самостійно, модернізувати їх та пустити у вільне плавання. Але міністерські чиновники мають особистий інтерес , аби закрити шахти, бо стільки зусиль до цього прикладається, що не важко це зрозуміти. І жодного кроку ніхто не зробив, щоб вугільні підприємства якимось чином підтримати. Адже реструктуризація шахти не означає ліквідації. Це спочатку вживаються заходи, щоб поставити шахту в нормальний беззбитковий режим роботи, а вже коли нічого не допоможе, тільки тоді можна закрити. Повинні бути цільові програми від держави, для того, щоб виділялися кошти на закриття шахт та створення робочих місць для шахтарів.

Простіше всього розвалити все, вигнати працівників. Нема шахтарів – нема проблеми. Проблема залишиться, бо наш регіон буде тоді регресивним», – говорить голова профспілки шахти №1 «Нововолинська» Анатолій Мухомеджанов.

Варіанти зберегти шахти є. Один із них – прив’язати вугільні підприємства до ТЕС. Електроенергія зросла в ціні, а ціна на вугілля зменшилась. Якщо співпраця піде за ланцюжком: шахта – видобуток вугілля – перевізник – збагачування – вироблення електроенергії – продаж – отримання прибутку, тоді копальні зможуть вижити, адже в ціну електроенергії включатимуться всі видатки.

Інвестори знайшлися б, якби були відповідні умови, а з такими боргами, як на нововолинських копальнях, ніхто не хоче сюди заходити.
Демчишин не приїхав, матеріального забезпечення нема, фінансування не прийняте. Якщо на модернізацію виробництва на шахті №1 «Нововолинська» потрібно порядку 15-20 мільйонів гривень, то для закриття шахти треба більше 100 мільйонів. Але це ніяк не впливає на рішення міністра.

Гірники попередили, що невдовзі перекриють дороги по всіх митницях, підключать колег з інших областей та пікетуватимуть Міністерство вугільної промисловості.

_DSC0186
_DSC0103
_DSC0100
_DSC0088
_DSC0071
_DSC0067
_DSC0061
_DSC0058
_DSC0052
_DSC0038




коментарів: 6
  1. Вимагаємо від депутатів Нововолинської міської ради не стояти осторонь шахтарських проблем і на найближчій сесії заслухати питання про стан справ на ДП “Волиньвугілля”.

    • Початок кінця уже почався давно. А кінець буде, якщо не поставити керівником шахт толкового господарника, який би думав про шахтарів, навів порядок, залізну дисципліну. Чомусь багато підприємців збагачуться на нашому вугіллі і їм дуже вигідно, тільки для держави збитки і роботяги ні з чим. Та хто ж того господарника допустить керувати, яко навіть профспілки куплені.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок