<

Пам’ятник Героям АТО, дубова алея та тенісні корти: занедбаний парк Нововолинська нарешті реконструюють?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:25 | 1.02.2018 / Нововолинськ /
Перегляди
31
/ коментарів 14

У Нововолинську планують встановити пам’ятник Героям Небесної сотні та загиблим в зоні антитерористичної операції, а також провести благоустрій міського парку. 

Міський парк культури та відпочинку – саме таку назву має місцевий парк, однак його занедбаний вигляд приваблює хіба тільки ворон. Сухі дерева, побиті асфальтні доріжки, відсутність нормального освітлення та замки, де замість діток, «граються» наркомани.

“У нас в місті немає на вихідних навіть куди з дитиною піти погуляти. А парк – це взагалі болюча тема. Парк відпочинку, смішно! Та де там відпочити, дорогі мої? Парк – наркоманії, парк – алкоголю… А міська влада хай надалі кладе ” бруківку”…. Та зробіть місце для діток, безпечне, комфортне. За стільки років, могли зібрати кошти на солідний парк”, – саме так відгукувалася читачка БУГу Ірина про парк у Нововолинську.

Цьогоріч майже півмільйона гривень закладено в міському бюджеті, щоб почати благоустрій парку. Приступити до роботи планують із місця, на якому мають встановити пам’ятник загиблим учасникам Революції Гідності та воїнам антитерористичної операції.

31-го січня заступник міського голови Андрій Сторонський провів засідання робочої групи, яка створена  для вирішення питань щодо підготовки, виготовлення та встановлення пам’ятника.

До складу робочої групи входить голова ГО «Незламні нововолинці» Володимир Демчук (батько загиблого кіборга Вадима Демчука), керівник Нововолинської Спілки ветеранів АТО Олександр Кондисюк, військовий комісар міста Олександр Плужник, начальник відділу архітектури та містобудування Михайло Вісьтак, начальник Нововолинського міського відділу ДСНС Іван Саюк, директор виробничого управління комунального господарства Артем Жигалюк та члени інших структурних підрозділів міськвиконкому та служб міста.

Робоча група попередньо виїжджала в парк та ходила по місту, щоб обрати місце для встановлення майбутнього пам’ятника. Були пропозиції – в центрі на Алеї Героїв, де розташована Меморіальна стела. Однак там й так скупчення архітектурних споруд, тому обрали іншу локацію.

Між спортивним майданчиком СОКу “Шахтар” та дитячо-юнацьким центром, нижче фонтану, де зараз знаходиться клумба, планують встановити обеліск, меморіал чи пам’ятник. Наразі точного визначення як все буде виглядати не має.

Окрім того, передбачають навести лад на цій території. Суму приблизно в 500 тисяч гривень заклали в бюджеті міста на благоустрій цієї території: зробити гарний вхід, реставрацію сходів, викласти бруківку та облаштувати освітлення. Зазначають, що пам’ятник має бути високий, щоб його було видно із проспекту Перемоги.

Володимир Демчук говорить, що особисто дав згоду на територію для розташування. Однак, мами героїв однозначно проти вибраного місця.

“Коли з місцевого бюджету виділяли кошти на поховання загиблих ніяким чином ми не втручалися в те, який буде пам’ятник на могилі. Батьки повинні розуміти, що пам’ятник – це витвір архітектури міста, у якому мають бути витримані загальноміські концепції, а місце має відповідати певним критеріям”, – зауважив Сторонський.

На зустрічі була і місцева художниця Віра Здрок, яка висловила свої пропозиції.

“Пам’ятник не має навіювати страх, а виглядати як щось добре. Потрібно надати можливість художникам зробити ескізи, а тоді разом із скульптором та архітектором зробити проект. Щоб не було суперечок, можна провести опитування щодо місця та вигляду майбутньої споруди”, – зазначила Віра Здрок.

На засіданні архітектору міста Вісьтаку дали завдання підготувати протягом місяця усі необхідні документи для проведення конкурсу та створення конкурсної комісії для вибору ескізу пам’ятника.

Володимир Демчук запропонував декілька можливих варіантів, які він привіз від київських архітекторів.

Сторонський звернув увагу на обеліск в Тернополі. Там пам’ятник складається з алегоричної скульптури жінки-ангела, що уособлює Україну та юнака, який постає із полум’я Майдану. На створення та встановлення пам’ятника було виділено 2,442 млн гривень, – пише УНІАН.

У Києві пам’ятник воїнам АТО – монумент, як великий гранітний меч із гербом України, який розбиває ворога, а знизу до постаменту притулена плита із зображенням янгола-захисника. Він виготовлений із граніту, заввишки понад 2,5 метри. Обійшовся пам’ятник у 120 тис. гривень, – зазначав 5 канал.

Також на засіданні робочої групи заступник міського голови зауважив, що необхідно комплексно підійти до оновлення парку. Але на це піде не менше 2-х років.

Зрубати сухі дерева, натомість висадити дубову алею, перенести в парк стелу Героям та збудувати за стадіоном два тенісних корта, – озвучили частину планів щодо місцевого парку.

А які ваші думки щодо майбутніх змін, які чекають на парк у Нововолинську та появи там нового пам’ятника?




коментарів: 14
  1. Не так щоби і давно у пияцькому парку була дубова алея, посаджена руками першобудівників міста. Нічогенькі такі дуби були… Так, вочевидь, із благословення “великого господарника” її… вирізали. Один дуб тільки й залишився. Очевидно, у нічній пітьмі його пропустили. Років так, зо п’ять-шість тому це було. Маю серію фото із купою зрізаних колод дубів. Звертався письмово, до мера і у Екоінспекцію області. Від режиму “сапогізму” відповіді не було, а із Луцька мав відписку. Як ви уявляєте собі пам’ятник Героїв? Обриганим і обісцяним після Дня міста? Згадайте це “свято” минулого року!

  2. Однозначно парк потрібно приводити до порядку та реконструювати та нажаль є одне але, нівякому разі не вирізати всі дерева наше місто і так критично мало озеленене, а зважаючи на катастрофічну ситуацію з викидами навколо міста так це питання номер один. Тому я категорично проти вирізання дерев в парку, а що стосується памятника так неповинен він розташовуватися в ямі. Памятники потрібно ставити на видному місті і там де є скупчення людей, а не ховати від людей в корчах і ямах. Моя пропозиція встановити памятник на верху замість фонтана.

  3. Пам’ятник це добре! А решта парку?а ті страшні лавки?сцена?а КАЧЕЛі????це ж відбиток минулого-вони вонив першу чергу мають бути замінені

  4. Вони ВИЇХАЛИ!З ТАКИМ початком і кінець буде ВІДПОВІДНИЙ.Я ПЕРСОНАЛЬНО категорично проти! Чому?Тому,що не хочу,щоб пам*ятник Героям був встановлений в ТАКОМУ парку.Головний архітектор і мер міста,як *професіональні* будівельники повинні розуміти,що спочатку потрібно вирізати старі дерева і кущі,спланувати,поробити доріжки і т.д. Досить розкрадати кошти громади!

  5. У парку зрізати усі дерева, а на їхньому місці насадити нові (Я за аби допомогти) бо ці старі це страшні як у чорнобилі, домівки для ворон. насадити нових кущиків, ялинок. нові алейки все відремонтувати і можна ставити памятник.

  6. Підтримую. Пам’ятник має бути на місці фонтану – між палацом спорту і ДЮЦом. А фонтан перенести в парк, або взагалі демонтувати.

  7. Підтримую. Пам’ятник має бути на місці фонтану – між палацом спорту і ДЮЦом. А фонтан перенести в парк, або взагалі демонтувати. Він взагалі потрібний, як псу 5 лапа.

  8. Вже Анатолій Коптюк зі своїм приватним підприємством “Сантехмонтаж” восени 2017 р. отримав на благоустрій скверу Ветеранів у центрі Нововолинська (де базарчик і стадіон) майже 300 тисяч гривень. Вже є де пройтись та погуляти. Ще пару мільйонів весною 2018 р. давайте йому вділимо !!!

  9. Згідний з Миколою. Пам”ятник повинен бути показаний нашим городянам і гостям міста. Дійсно він буде в ямі. Це неповага до батьків загиблих синів, неповага до загаблих друзів,близьких.

  10. На мою думку, пам’ятник буде доречним поставити на місці фонтана біля Будинку спорту. Там гарне місце. А фонтан звичайно потрібно перенести у парк, але його потрібно покращити. Я б дерева у парку листяних взагалі не садила, посадіть сосни, ялини. Це набагато краще для дихання, все таки ефірні олії. І листя не потрібно загрибати. Ворони можливо відлетіли б звідти. Тенісні корт-це звичайно добре, але подумайте і про найменших діток.

  11. Між Будинком культури та центральною ялинкою уйма місця вартого уваги.

  12. А може той ешафот в центрі знести.Сам Вісьтак говорив,що це невдалий проект.Фонтани це прикраса міста.Шкода того фонтана.Але одного не можу зрозуміти.Чому б біля міської ради не поставити то самий па*ятник.Щоб насправді він муляв очі тим ватним душам і крадіям!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок