<

Опублікували ретро світлину нововолинських учнів, які використовують калькулятори МКШ-2

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:11 | 1.12.2020 / Нововолинськ / /
Перегляди
45
/ коментарі 2

В мережі з’явився фотознімок кінця 1980-х років з уроку математики нововолинської школи № 7.

Ретро світлину опублікували у фейсбук-спільноті «Історія Нововолинської громади».

На партах учні використовують восьмирозрядний мікрокалькулятор «Електроніка МКШ-2».

Він випускався з 1987 року заводом «Калькулятор» в місті Світловодськ (Україна) і призначався для використання в середній школі при вивченні методів і засобів обчислювальної техніки, а також для вирішення шкільних завдань, – йдеться на сайті музею радянських калькуляторів.

Код моделі так і розшифровується – «мікрокалькулятор шкільний». Його корпус був виконаний з ударостійкого полістиролу, відомо про декілька варіантів кольорів. Для живлення калькулятору потрібно було 42 В.

Рішення не використовувати блок живлення на 220 В було прийнято, по-перше, з міркувань безпеки, так як з калькулятором працювали діти. По-друге, в освітніх установах того часу робочі столи в спеціальних кабінетах робили з розетками саме під 42 В.

У калькуляторі використовувалися всього 24 клавіші, кожна з яких була подвійного призначення. Для переходу на введення команд, зображених над клавішами, використовувалась кнопка «F».

Калькулятор вмів виконувати: додавання, віднімання, множення, ділення, обчислення тригонометричних, алгебраїчних і показових функцій, обчислення коренів квадратного рівняння та ін. Всього 29 автоматичних операцій і виглядав так:

Фото: сайт музею радянських калькуляторів.




коментарів: 2
  1. А хіба в кінці 80-их 7ма школа це була не “дебільна” школа недалеко від поліціянтів?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота
19 Квітня, П’ятниця