<

Опублікували ретрофото з державним прапором України, якого 32 роки тому офіційно підняли над Нововолинською міськрадою

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:12 | 23.08.2022 / Нововолинськ / , /
Перегляди
752
/ 1 коментар

28-го серпня 1990 року Нововолинська мiська Рада прийняла рішення № 34 «Про національну символіку», яким визначалось підняття та встановлення постійно над приміщенням міської ради національного прапора. У Нововолинську синьо-жовтий стяг замайорів над міською радою 16-го вересня 1990 року.

Тоді його освятив його священник із міста Червонограда – отець Михайло. 32 роки тому піднесли прапор для освячення, та вперше офіційно підняли над приміщенням міської ради. Повідомили на фейсбук-сторінці міського історичного музею.

Після цього, на багатьох державних установах почали майоріти синьо-жовті полотнища.

“Кожен народ, пізнаючи свою історію, має свої національні святині герб, прапор, гімн. Український прапор прийшов до нас тернистими шляхами. Під час історичних звершень він став символом боротьби за національні та соціальні права. У ньому втіленні віковічні прагнення до миру, праця, краса та багатство рідної землі”, – зазначили у дописі історики.

26 жовтня 2000 року Нововолинська мiська рада прийняла рішення №18/16 започаткувати з 2001 року традицію відзначення у місті День підняття національного прапора України над приміщенням міської ради та проводити відповідні заходи по вшануванні української символіки кожні 10 років.

16-го вересня 2001 року на урочисту сесію міської ради було запрошено ветеранів визвольних змагань, членів НРУ тих років, депутатів міської ради того скликання, які приймали рішення про перше підняття прапора, депутатів міської ради чинного скликання, керівників підприємств, лідерів політичних партій і громадських організацій.

Тоді на сцену внесли символічний перший прапор Нововолинська. Зараз цей державний символ знаходиться у приміщенні Нововолинського міського історичного музею. Як розповідають працівники музею, від нього відчувається особлива енергетика.

“Сила, гордість та національний дух українського прапора завжди збиратиме справжніх патріотів держави. Адже ніколи не зітреться із пам’яті гірка історія України. Зараз ми пишемо її знову, підносячи національний прапор на сході України. Війна змінила кожного українця, змусила цінувати власну рідну землю та свою державність. Національні символи – невід’ємний атрибут України”, йдеться у дописі.




один коментар
  1. Пам`ятаю… Один з хлопців, що тримають прапора – член НРУ з первинної організації Управління комунальних котелень і теплових мереж Климонюк Микола (нині покійний вже) з с. Грибовиця.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота