<

[ОНОВЛЕНО] Суд над обвинуваченим у вбивстві Литкіної: відсутність свідків і клопотання Шостака про відвід суддів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:22 | 15.02.2017 / Нововолинськ / /
Перегляди
5
/ коментарів 12

15-го лютого у Ковельському міськрайонному суді Волинської області відбулося засідання по розгляду кримінального провадження щодо неповнолітнього Назара Статочнюка, якого обвинувачують у вбивстві мешканки Нововолинська Катерини Литкіної. 

Нагадаємо, що 9-го лютого колегія суддів задовольнила клопотання прокурора справи Сергія Самчука і продовжила обвинуваченому терміну перебування під вартою до 9-го квітня 2017 року та призначила справу до судового розгляду з викликом свідків, зазначених у списку, поданим прокурором.

Але на судове засідання 15-го лютого свідки не з’явилися, також не прибули головний спеціаліст служби у справах дітей виконавчого комітету Нововолинської міської ради Наталія Сидор і старший інспектор ювенальної превенції Нововолинського відділку поліції Олександр Навроцький.

Наталія Сидор письмово пояснила свою відсутність тим, що має багато інших справ і попросила колегію суддів проводити засідання без неї. Свідки та представник ювенальної поліції пропустили розгляд справи без пояснень.

Зазначимо, що до суду було викликано семеро свідків, але  відповідну повістку  отримала лише одна особа, друг Загиблої Катерини Литкіної. Прибути на засідання він не зміг, бо наразі знаходиться на навчанні. У розпорядженні суду також були відсутні дані чи свідки належним чином були повідомленні про це судове засідання.

Представив себе як свідка Валерій Терлецький (дід обвинувачуваного Назара Статочнюка). Повістку до суду він не отримував, але в списку свідків зазначений.

Перед початком розгляду справи захисник обвинувачуваного Віктор Шостак подав відвід усьому складу колегії суду, яка розглядає дане кримінальне провадження.

Зі слів адвоката Шостака стало відомо, що сторона захисту Статочнюка сумнівається в неупередженому розгляді цієї кримінальної справи. Під час підготовчого судового засідання, яке відбулося 9-го лютого до матеріалів кримінального провадження не долучили клопотання про повернення обвинувачуваного акта прокурору Самчуку. А також при розгляді цього клопотання колегія суддів у нарадчій кімнаті гіпотетично узгодила дату судового розгляду, тобто запит проігнорувала.

Судді, на власний розсуд, також не задовольнили клопотання про зміну запобіжного заходу обвинуваченому. А це, як вважає Шостак перечить законодавству. Звернути увагу треба було на докази, що підтверджують наявність чи відсутність ризиків передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України. Отож, посилаючись лише на свою думку колегія суддів порушила вимоги Кримінального процесуального кодексу.

Ще одним аргументом було те, що колегія суддів не встигли належним чином ознайомитися з матеріалами обвинувального акту. Головуючий суддя Логвинюк в день отримання справи мала ще чотири засідання, тобто в неї не було достатньо часу для вивчення усіх деталей обвинувальної постанови.

Крім того, Шостак зазначив, що свідки викликані, але ж в судовому залі не було встановлено порядок, межі і дослідження доказів. Цей і вищенаведені факти дозволяють вимагати відвід усієї колегії суддів.

Прокурор Сергій Самчук заперечив цей відвід, вважаючи його безпідставним і викликаним лише тим, що судове рішення просто не задовольняє інтереси сторони захисту. Цю думку погодили й судді, попередньо розглянувши запит Шостака в нарадчій кімнаті.

Під час судового процесу батько загиблої дівчини Сергій Литкін подав цивільний позов у якому просив сторону обвинувачуваного виплатити грошову компенсацію за моральну шкоду. Цю вимогу суд задовольнив, долучив до справи, але мати Статочнюка Вікторія Гуліда засмутилася і попросила у суду трохи часу, аби детальніше ознайомитися з цим запитом.

Захисник Статочнюка Шостак підготував до суду ще одне клопотання, а саме про залучення до справи  Сергія Ковальова, як захисника Максима Терлецького (ще один фігурант убивства). Враховуючи те, що Статочнюка судять за статтею, яка тлумачить убивство за попередньою змовою групи осіб, то необхідно долучити й Терлецького, відповідно з адвокатом.

Прокурор присутнім  пояснив, що матеріали стосовно Терлецького фіксовані в окремому кримінальному провадженні. Так як обвинувачений знаходиться за кордоном, то поданий запит то Міжнародної правової допомоги і кримінальне впровадження у зв’язку з цим поки зупинене . Отже, колегія суддів клопотання Шостака знову ж відхилила.

15-го лютого у Ковельському міськрайонному суді слухати справу так і не почали. Не з’явилися свідки, представники служби у справах дітей, інспектор ювенальної превенції. За відсутності цих осіб неможливо вивчати докази. Перерва оголошена до 24-го лютого 2017 року.




коментарів: 12
  1. Та перестаньте ви, сторона Статочнюка, доказувати словами його невинність. Докажіть невиннісь на ділі, пройдіть детектор, мама і дід також.

  2. Вони не можуть пройти детектор брехнi, т.я. одразу же буде доказана причетнiсть до цього жахливого вбивства, а сидiти за скоений злочин в їхнi плани не входить, тому i заяви про заміну cуддiв на тих, якi посприяють, щоби вбивцi гуляли на волi та творили свої страшнi cправи i надалi. Все ясно, як 2х2.

  3. Якщо нещасні батьки вимагають матеріальної компенсації за вбиту дитину, то зрозуміло, до чого це все іде… Вони зневірилися в усьому.Цим і скористалась інша сторона, запропонувавши зробити такий крок. Потроху усе забудеться і пробачиться, аби лише час затягнути. Батьки Каті, доведіть справу до кінця! Вам уже нічого втрачати.

  4. Звiдки iнфа про матерiальну компенсацiю! – В пресi на цей рахунок нiчого не сказано. Ви – Статочнюки, Терлецькi вже не знаете чим Ще дошкулити вами же зневаженим людям. Вас усiх треба iзолювати вiд людей. Ви ПОВИННI компенсуватт хоча би матерiальнi витрати завданi вашими вiдприсками цiй сiм,i. Хоча на першлму планi Мали би стояти вашi вибачення перед цiею сiм,ею. Складаеттся враження, що сiм,ям вбивь невiдомо, ЩО таке моральнiсть.

  5. шкода що суд Лінча тепер неактуальний…Теперішня ситуація з кривосуддям в Україні, вимагає відродження старих добрих традицій.ГЛАЗ за глаз.Оті дві істоти, що їх намагається відмазати ціла шобла дідових і отчима корешів, повинні відповісти зповна.

  6. О каких деньгах идет речь? родители Кати никогда не согласятся, чтобы вместо наказания убийце, взять деньги. А вот то, что вместо того, чтобы потратить деньги на обучение Каюши в университете, потратить деньги на ее свадьбу с любимым Катей мальчиком, вместо того, чтобы Кате покупали новые красивые платья, косметику, как всем девочкам, ее родителям пришлось покупать гроб, свадебный наряд в гроб да и еще тратить деньги на адвокатов, чтобы наказать убийц, вот это существенно! Никакие деньги не заменят любимого ребенка! И пусть убийцы не надеяться на откуп!

  7. Пише:””… Сергій Литкін просив сторону обвинуваченого виплатити грошову компенсацію за моральну шкоду.” Правильно просив! Вбили дитину, на похорон навіть не прийшли, (а живуть дуже близько), не оплатили похорон, тепер ще бідним, згорьованим батькам траться на поїздки і адвоката! Нехай сторона Статочнюка оплачує всі витрати Литкіних.

  8. Читаю це все, і аж зло бере!!! Як таке може бути? Вбили дитину, а покарати винних ніхто не може. Одного ніхто ніяк засудити не може, а інший гуляє за кордоном, ніби нічого не сталось. Як можна жити в цій країні і надіятись на щось краще, якщо на вулиці вбивають невинних дітей, а вбивць ніхто не карає. Багато нечесних людей дивиться на цей весь хаос і думає про те, що якщо вбивство залишається безкарним, то чого ж не вчинити інших злочинів, все одно за це нічого не буде. Дуже співчуваю батькам Каті. Тримайтеся, не опускайте рук, дуже багато людей у вас вірять, нехай винні будуть покарані.

  9. Якщо вибачаться перед батьками Каті, то відразу стане зрозумілим, ЗА ЩО вибачаються.

  10. А хіба Наталя Сидор та Олександр Навроцький не знають, що без їхньої участі (представників влади) судове засіання не відбудеться?! Який в них інтерес у затягуванні суду? Чому не надійшли свідкам сторони Литкіних повістки? Чому отримав повістку лише один свідок – друг Каті, який не зміг би ніяк так швидко приїхати на суд? Чому знав і приїхав на суд лише свідок Терлецьких – дід? Що коїться? Де пояснення? Хто керує цим театром абсурду? Такий резонансний злочин, таке страшне вбивство, а тут одні викрутаси, замість справедливості! На що можна розраховувати звичайній людині без зв”язків в нашій державі? Моторошно від усього цього.

  11. Магазин в Лішні, мама Статочнюка,вже продала. Батьки Каті, майте це на увазі…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок
15 Квітня, Понеділок