<

[ОНОВЛЕНО] На сесії Нововолинської міськради не підтримали рішення про відміну податку для підприємців на час карантину

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:01 | 21.05.2020 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
24
/ коментарів 15

21-го травня підприємці Нововолинська прийшли під стіни міськради, о 10:00 тут розпочалася сесія. Депутати розглянули питання, що стосуються ведення підприємницької діяльності під час карантину в місті. Не зважаючи на присутність людей у залі, рішення на підтримку підприємців Нововолинська не були прийняті.

Нагадаємо, депутати подали звернення про прохання скликати засідання, яке підписали 12 місцевих обранців.

На сесію прийшли близько 15-ти підприємців. Мер запросив у сесійну залу лише три представники. Інших не хотіли пускати, але згодом зайшли всі.

Питання, які внесли на розгляд сесії:

  • Про внесення змін у рішення Нововолинської міської ради від 22.06.2018 №24/12 «Про встановлення на території м.Нововолинська єдиного податку» (депутати просили встановити нульову ставку єдиного податку для платників першої та другої групи)
  • Про звільнення суб’єктів господарювання від орендної плати за користування майном, що належить до комунальної власності Нововолинської міської територіальної громади (на час карантину – ред.)

Однак проєкти рішень не були прийняті.

Депутат міської ради, підприємець Віктор Ромашевський, до якого зверталися підприємці і який готував звернення про скликання позачергової сесії, на початку виступив, аргументуючи необхідність встановити нульову ставку єдиного податку для платників першої та другої групи за період карантину.

“Чому виникає таке прохання? 16-го березня вийшла постанова Кабміну про те, що певні види господарської діяльності будуть заборонені і люди не мали прибутку, тому вони не повинні сплачувати єдиного податку, який встановлений міською радою в червні 2018 року.

Ми не можемо взяти податки в людини, яка не заробила гроші на цей податок. Така ситуація була в 33 році і ми до неї наближаємося: тоді була засуха, неврожай, а зараз коронавірус. Не можна взяти з “порожньої банки горох”.

Мер Нововолинська Віктор Сапожніков зачитав статтю, яка розміщена у журналі “Місцеве самоврядування” (інформаційно-аналітичне видання), що при ухваленні рішення про зменшення ставки єдиного податку, вона буде діяти не лише на період карантину (як зазначено у проєкті рішення міської ради – ред.), а до кінця 2020 року, внаслідок чого можна втратити надходження до бюджету.

Заступник міського голови Андрій Сторонський зазначив: “Два рішення які ви пропонуєте (до Ромашевського – ред), зменшать бюджет міста на 1,5 млн грн в місяць. До кінця року сума суттєво збільшиться. Внаслідок того, що не працюють деякі підприємства (на карантині), бюджет не доотримав вже майже три мільйони гривень. Не буде чим оплатити зарплати лікарям. Коштів на медицину катастрофічно не вистачає”.

Ромашевський зазначив, що підприємці не заробили жодної копійки, тому не маємо морального права брати податки.

Із зали поцікавилися, чи є аналогічні звернення з інших міст.

“Є найближче місто – Червоноград, де таке рішення прийняли. Знаю ще про Івано-Франківськ”, – Ромашевський.

«Підприємці працюють і ніхто не вмер від голоду» – Сапожніков

Жодне місто на Волині таке рішення не прийняло, зазначив мер, а бюджет втратить великі суми, через що не зможуть забезпечити підприємцям інші блага. Додав, що не можна допустити невиплату зарплат. І сказав, що у Ковелі планують звертатися до уряду, щоб компенсували збитки.

“Підприємці працюють і ніхто не вмер від голоду. А від коронавірусу вмирають. Добре, що порівнюють Нововолинськ з Івано-Франківськом, Києвом, Львовом, але кожен приймає рішення по своїм можливостям. Ніколи не рахував, що підприємці сама незахищена група людей. Держава йде їм на поступки. Але вона все таки бідна. Ми не можемо все забезпечити як у Франції та Америці”, – зазначив міський голова.

Депутат Магомед Маговаєв, який також веде підприємницьку діяльність, сказав, що не може зрозуміти, чому завжди діє принцип “моя хата з краю”.

“Проблема не місцева, а світова. Коронавірус був створений, щоб підірвати економіку всіх держав світу. Думайте ширше. Це не в Нововолинську придумали, всюди страждають. Невже наші підприємці такі бідні, що не в змозі 200 гривень в місяць заплатити. Давайте один одного підтримувати і піднімати своє місто. Ви думаєте однобоко і нехай все пропаде, а мені буде добре. За 200 грн піднімають шум”, – Магомаєв.

Ромашевський відповів: “Наша хата не з краю, ми на сесії розглядаємо питання людей, а це дві тисячі, не рахуючи членів їх сімей. Питання такі повинні виноситися на сесію, для цього нас люди і вибрали. Я не думаю однобоко, а так як від мене вимагають люди. До мене звертаються і мене просять”.

Після обговорень депутати почали голосування: “за” – 8 голосів, “проти” – 14, “утрималися” – 4.

“За” депутати Віктор Ромашевський, Назарій Недишук, Володимир Шаповал, Руслан Соловйов, Павло Дружук, Вадим Киричук, Ірина Франчук, Валерій Мних.

“Проти” – Сергій Бінецький, Микола Карпач, Леонід Климович, Магомед Магомаєв, Юрій Мороз, Андрій Нагорний, Галина Панафідіна, Володимир Рожелюк, Віктор Сапожніков, Андрій Сторонський, Віктор Тарасенко, Сергій Трофимчук, Олена Чайка, Роман Чорний.

“Утрималися” – Віталій Бадзюнь, Іванна Білішук, Василь Гура, Олег Приступчук.

Таким чином, не вдалося встановити нульову ставку єдиного податку для підприємців першої та другої групи.

Бурхливе обговорення викликало і друге питання з порядку денного “Про звільнення суб’єктів господарювання від орендної плати за користування майном, що належить до комунальної власності Нововолинської міської територіальної громади (на час карантину – ред.)”. Та і його, за результатами голосування, не прийняли:

“За” проголосували 4 депутати: Віктор Ромашевський, Володимир Шаповал, Руслан Соловйов, Валерій Мних.

“Проти” – 14 : Сергій Бінецький, Магомед Магомаєв, Юрій Мороз, Галина Панафідіна, Володимир Рожелюк, Віктор Сапожніков, Андрій Сторонський, Віктор Тарасенко, Сергій Трофимчук, Олена Чайка, Роман Чорний, Іванна Білішук, Василь Гура, Олег Приступчук.

“Утрималися” – 6: Андрій Нагорний, Віталій Бадзюнь, Павло Дружук, Вадим Киричук, Ірина Франчук, Назарій Недищук.

“Не голосував” – Леонід Климович.

Детальніше – у відео з прямого ефіру засідання сесії. Запис доступний на фейсбук-сторінці БУГу.




коментарів: 15
  1. 2-га група платить далеко не 200гр податку+оренда?!
    За 2місяці виходить немала сума..?

  2. хоть щось для міста ! а підприємці ніколи не будуть в мінусі … ви зайдіть на базар – магазини відпочивають . ще перевізники зараз ціни на квитки захочуть підняти ? а якого милого ? пальне впало на 5 і більше гривень !звертаюсь до ЛЮДЕЙ : ПЕРЕСТАНЬТЕ СКУПОВЛЮВАТИСЬ НА НАШИХ БАЗАРАХ . В МАГАЗИНАХ БУВАЄ В 2 РАЗИ ДЕШЕВШЕ ! ТАК ЗВАНІ ПІДПРИЄМЦІ СУПОВУЮТЬСЯ НА ШУВАРАХ І НАМ ВСЕ ЦЕ ПРОДАЮТЬ МІНІМУМ В 2,5 РАЗИ ДОРОЖЧЕ ! подумайте кого ми кормимо . ЗА НАШІ ГРОШІ , ВОНИ ПО 2-3 РАЗИ НА РІК В ЄГИПТІ.

    • Не скуповлюйтесь в бариг, не корміть перевізників! А то вже обнагліли зовсім ненажери!!)

    • От э дурні люди, а кормити олігархів які ЗА НАШІ ГРОШІ ФІНАНСУЮТЬ ПОЛІТИКІВ ЯКІ ЧХАЛИ НА НАС, це добре. Скупляємся в АТБ там накрутки не роблять в мінус торгують. Я ще сказа в би зарплати і пенсії не платити в період карантину і бюджету легше і пенсіонери з робітниками з голоду не помруть. А то загружають нашу медицину, хай дома сидять.

    • Ну не знаю… Ляжте і вмріть, щоб за ваші гроші люди не їздили в Єгипет.

    • Ти лох хоч раз на Шуварі був і ціни бачив? Давайте будем золотити руки крупних капіталістів вони ж такі хороші і не продають нам всяке гівно з перебитими датами і не платять мізерні зарплати робітникам.

  3. Ви мабуть дуже сильний конспіролог ,таку ахінею це ж треба було написати.

  4. А тепер, треба місту дивитись яких депутатів і мера вибирати, які тільки за себе і свої прибутки готові голосувати. Нічого скоро вибори, так що не плачте як пролетите.

  5. Це точно. От і дивіться на виборах, за кого голосувати. Бо ті, хто не підтримали цей брєд, то сплачують податки на користь міста, а не торгуюються за 200 грн, зарази себе. То хто тут про кого думає? Підприємець той за себе і думає, а не за місто, і не за те, що завтра нічим буде заплатити заробітню плату лікарям. Позоріщє. Всі вони торгували в групі «ринок на карантині» а зараз за 200 грн торгуються? Якраз таки вони думають за місто, а не за себе. А кожен підприємець, якщо він себе таким вважає, то нехай таки сам і за себе подумає. Але який він там підприємець, якщо 200 грн не заробив? І не треба тут розказувати, всі ви торгували, хто хотів.

  6. Так чи інакше всі підприємці працювали у період карантину, хто підпільно, хто через інтернет, кожен якось викручувався, але не сидів на місці. Нехай доходи не такі як зазвичай, але це доходи.
    Коли карантин послабили і дали можливість працювати вони згадали про єдиний податок. Жадна українська натура, що ще сказати…
    Більшість звичайних людей, які отримують мінімальну зарплату були змушені йти за свій рахунок у відпустку, але ніхто з них не прийшов під міську раду, хоча ситуація кричуща. Проте з’їхалися підприємці на дорогих автівках плакатись про свою біду.
    Якщо так все погано, може махнемося ви в лікарню медсестрою, на завод робітником, в комуналку майстром, а ми на ринок?
    Стидно за свій народ кожен тягне в свою сторону і ще дивуємося з владних людей…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця