<

Нововолинці відзначають День Святої Трійці

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:54 | 19.06.2016 / Нововолинськ / /
Перегляди
15
/ Коментарі відсутні

Трійцю в цьому році православні християни відзначають 19 червня – тобто на 50-й день після Великодня.

Саме в цей день на святих апостолів, послідовників Ісуса Христа, зійшов Святий Дух, який і символізує триєдність Бога. З цього дня Бог послав апостолам дар розмовляти різними мовами. І саме Трійця вважається Днем народження Церкви. Тиждень після свята називається “Зелені свята”.

Традиційно в цей день будинки прикрашають гілками і травами, що символізує процвітання і початок нового циклу, вважається, що з Трійцею починається справжнє літо.

IMG_6295

У Трійцю не можна працювати на землі, зате можна збирати лікарські трави. У народі кажуть, що саме на це свято русалки виходять з річок на поля, ночами вони заводять свої ігри і живуть у лісах до Петрова дня. Вважається, що подорожніх русалки можуть залоскотати до смерті. Тому купання в річках під час зелених святок вважається небезпечним.

Журналісти “БУГу” з’ясовували, що означає цей день для нововолинців.

Пані Олена розповідає:

“Цей день для мене є особливим. З раннього дитинства ми із сім’єю ходили до церкви, після чого вся рідня збиралася у нас вдома. Зараз цього навчаю своїх внуків. Вчора весь день готувала смаколики для дітей, аби сьогодні їх почастувати”.

IMG_6318

Пані Ірина Трійцю відзначатиме в селі у мами, куди поїде разом із своїм чоловіком та діточками. Бажає вірянам, щоб цей день приніс у кожну домівку радість, тепло і духовну єдність.

IMG_6280

Більшість нововолинців у цей день пішли до храму, щоб помолитися і освятити зелені гілки, букети трав і квітів. Освячену зелень не викидають, а зберігають за іконами як обереги від ворогів. За давніми повір’ями, освячені гілочки можуть вберегти будинок під час грози.

IMG_6291

Нововолинці святкують Трійцю по-різному, переважно запрошують один одного в гості. Молодь планує вечірню прогулянку у центрі міста, зустріч із друзями у кав’ярнях та піцеріях. Старші люди бажають відвідати святковий концерт духовних піснеспівів, який проходитиме у міському парку культури і відпочинку. Сім’ї із дітьми вирушають на природу, деякі з них у село до бабусі.

IMG_6287
IMG_6307
IMG_6317
IMG_6283
IMG_6323




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця