<

Нововолинські шахти будуть працювати!

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:08 | 22.01.2015 / Нововолинськ / /
Перегляди
6
/ коментарі 2

Володимир ГУНЧИК, голова Волинської облдержадміністрації

Для Волині стратегічно важливий розвиток вугільної галузі. Не потрібно особливих аргументів, щоб підтвердити цю думку. Бо від роботи копалень залежить добробут усіх жителів Нововолинська та частини громади селища Жовтневого. Власне це спонукає виконавчу владу краю активно відстоювати інтереси волинських гірників. А ще фінанси: за весь період спорудження шахти №10 держава вклала у цей об’єкт 1 млрд 200 тис. гривень, – пише газета Волинь

Якщо сьогодні призупинити роботи, то витрачені кошти фактично пропадуть. А вони потрібні й для того, щоб законсервувати будівництво, і щоб продовжити його, якщо для цього настане слушний час. А стабільна робота волинських гірничих підприємств збереже державний ресурс, попередить сплеск безробіття, сприятиме розвитку інфраструктури Жовтневого та Нововолинська. Не слід забувати і про перспективу використовувати волинське вугілля на тих ТЕЦ, що обладнані відповідними потужностями, — Добротвірська та Бурштинська.

Ці надзвичайно болючі для нашої області питання обговорювали під час зустрічі з міністром енергетики та вугільної промисловості України Володимиром Демчишиним. Дуже важливо, що на початку він зініціював дискусію щодо вартості тонни вугілля. У січні 2015-го вона становить 1100 гривень, а до кінця квітня після підняття ціни на чорне золото ймовірно сягне 1400 гривень. Така ситуація не може не вплинути на показники роботи ДП «Волиньвугілля», адже нарешті наша продукція буде однаковою за вартістю з вугіллям, яке імпортується з-за кордону.

Міністерські чиновники, керівники ДП «Волиньвугілля», представники профспілкових організацій та й самі гірники зійшлися на думці, що в собівартості волинського вугілля значна частка адміністративних витрат. Бо на шахтах працює чимало людей, які давно досягли пенсійного віку. Вони не спускаються в лаву, щоб видобувати вугілля. Відтак кількість тих, хто працює під землею, зменшується, а операційних працівників збільшується. Якщо сьогодні реорганізувати структуру і штатний розпис копалень та «Волиньвугілля» загалом, то це суттєво вплине на собівартість тонни вугілля. Саме на цьому нюансі я акцентував, обговорюючи перспективи роботи шахт у 2015-му.

Що ж до стратегії розвитку вугільної галузі Волині, то облдержадміністрація, Нововолинська міськрада, профспілки і трудові колективи пов’язують її з розбудовою шахти № 10. Цьогоріч необхідно інвестувати в будівництво близько 250 мільйонів гривень, що дозволить уже в 2016-му ввести копальню в експлуатацію і розпочати промисловий видобуток вугілля. Водночас на етапі запуску нового підприємства важливо зберегти кадри, продовжити роботу шахт №1, № 9 та «Бужанської». І міністерство, і влада області, і гірники погодилися: першу потрібно поступово переводити до третьої категорії копалень. Поступово! Це дасть можливість безболісно вивільнити персонал і збільшити кількість робочих місць на 10-й шахті.

Слід зазначити, що отаку спільну позицію підтримали у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, а відтак запевнили, що в лютому під час перегляду Державного бюджету на 2015-й готові підтримати зміни в частині фінансування шахти №10. Тому сьогодні завдання номер один – домогтися розгляду їх на засіданні Кабінету Міністрів України, щоб на сесії Верховної Ради ухвалити такі важливі для Волині та держави загалом рішення. Наші копальні мають реальні перспективи і повинні працювати на благо краю та енергетичної безпеки країни.




коментарів: 2
  1. Цікаво, як скоро почнеться те скорочення адміністрацій шахт та ДП Волиньвугілля, а то поки що всі скорочення охоплювали простих робітників?! Та й обєктивний

    • Цікаво, як скоро почнеться те скорочення адміністрацій шахт та ДП Волиньвугілля, а то поки що всі скорочення охоплювали простих робітників?!
      Та й об’єктивний погляд на роботу керівників шахт не завадив би, бо до теперішнього стану підприємств вони доклали зусиль. Та й закриття шахти (наприклад, першої)декому вельми вигідніше,ніж її подальша робота.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер