<

Нововолинські школярі взяли участь у театральному проекті «ClassAct: Схід – Захід»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:56 | 30.06.2016 / Нововолинськ /
Перегляди
53
/ Коментарі відсутні

Десять днів поспіль із 17-го по 27-ме червня в Україні тривав театральний проект «ClassAct: Схід – Захід», у якому підлітки писали п’єси під кураторством професійних драматургів. Потім команда майстрів своєї справи – режисерів, акторів, художників – втілювали ці твори на сцені.

В одному з найбільших театрів Британії «Traverse» в Единбурзі більше  20-ти років тому започаткували проект «ClassAct» і продовжують його втілювати й до сьогодні в інших країнах Європи. У Києві працювала одна з його авторів із Шотландії, драматург і режисер Нікола Маккартні, а куратором стала Наталія Ворожбит – провідний український драматург, – пише сайт міськради.

Щоб цей проект відбувся, 20 школярів 13-16 років зі Сходу та Заходу України 17 червня приїхали в Київ. 9 дітей із прифронтового міста Попасна, що на Луганщині, один учасник із Миколаївки, що влітку 2014 року постраждав від бойових дій на Донеччині, і 10 учнів із Нововолинської загальноосвітньої школи № 2.

DSC08294

Аби обрати цих дітей, команда проекту «ClassAct» цієї весни провела тиждень у школі № 1 м. Попасна у зоні АТО, а також у Нововолинській ЗОШ № 2. Діти отримали завдання: написати твори, за якими й були обрані учасниками проекту.

Наше місто представляли такі учні ЗОШ № 2: Солоненко Іоанна, Мельничук Артур, Островська Богдана, Демусь Аліна, Вакулюк Олександр, Мазурок Богдан, Фісюра Максим (8 клас), Бакирей Аліна (9 клас), Ришитюк Володимир, Якобчук Інна (10 клас).

Протягом 5 днів діти невтомно працювали над написанням гострих, сучасних п’єс під керівництвом Ніколи Маккартні та Наталії Ворожбит. Також у соціальному проекті брали участь драматурги з інших міст: Ірина Гарець (м. Полтава), Кіра Малініна (м. Харків), Дмитро Левицький (м. Київ).

Учасникам надали свободу слова й не нав’язували власних ідей. Діти змогли висловитися за допомогою театру, стали авторами й свідками процесу від першого слова на папері до повноцінної постановки на сцені.

Наступних 5 днів відбувалися репетиції над виставами за текстами дітей на чолі із відомими українськими режисерами Станіславом Жирковим, Тамарою Труновою та молодими постановниками Аліком Сардаряном, Аліною Горловою, Олександрою Сенчук. Головні ролі у п’єсах зіграли провідні актриси Молодого театру та кіно Ірма Вітовська, Римма Зюбіна, молоді актори Федір Гурінець, Аліна Скорик, Роман Ясіновський, Наталка Денисенко та інші, а також міністр культури Євген Нищук виконував роль батька в п’єсі «Моя стартова ціна», яку написали учні ЗОШ № 2 Ришитюк Володимир і Аліна Демусь.

Прем’єра вистави відбулася 27 червня о 19.00 в Київському Академічному Театрі юного глядача на Липках.  Глядачі змогли побачити 11 невеликих п’єс (10 хвилин кожна). Всіх юних драматургів  запросили на сцену й представили там, і разом із акторами вони отримали овації від глядачів.

Слід сказати, що організатори проекту потурбувалися й про відпочинок учасників, і про комфортне перебування їх у Києві.  Діти проживали в центрі столиці у хостелі «Веселка», де все облаштовано так, аби гості почували себе, як удома. Було організовано ряд культурно-освітніх заходів, зокрема екскурсії на кіностудію «Film.Ua», телеканал «Україна», радіостанцію «Аристократ». Тричі діти побували на прем’єрах у Молодому театрі та театрі ім. І. Франка. Також учасники здійснили двогодинну прогулянку по Дніпрі на теплоході, мандрували вулицями старого Києва на чолі з екскурсоводом. Щодня і смачно годували дітей .

У рамках проекту було організовано прес-конференцію у Київському медіа-центрі, де учасники відповідали на питання журналістів із різноманітних телеканалів, а також їм надали слово як повноправним членам команди проекту.

Організатори ставили собі за мету налагодити діалог між жителями західної та східної України, щоб діти з невеликих міст на Луганщині та Волині змогли відчути, що їх думка дійсно важлива для дорослих. Крім того, вони прагнули зацікавити школярів театром, залучити до нього та зламати стереотип, що театр – це не цікаво.

Оксана Харитонюк, учитель ЗОШ № 2




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота