<

Нововолинські музейники упорядкували збірку «Недоспівана Україна»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:56 | 20.06.2016 / Нововолинськ /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

«Ці твори мають жити, тому що в них – історія нашого народу, в них -журба і радість, в них – надія»,  – йдеться у передмові «недоспіваної України».

Ця збірка побачила світ завдяки праці та старанням першого директора міського історичного музею Надії Войтюк. Пісні, які до неї увійшли, зворушують, і є прекрасним подарунком сучасникам, минулим і прийдешнім поколінням. Адже саме через ці твори із покоління в покоління передавалась ідея незалежності й боротьби за волю і державність, борцями за яку стали члени організації ОУН-УПА, – повідомляє Нововолинськ.

Багато текстів і пісень, які увійшли до видання, зберіг і передав зв’язківець ОУН-УПА Михайло Оробчук. Тексти молитов та унікальних колядок він передав міському музею у спадок. Немало передань використали упорядники із листів учасника бойових дій УПА Теодора Варави із Червонограда. «Ой чого я сьогодні сумую» – цю пісню зі збірки виконав під час презентації Степан Пасічник, родина якого теж скуштувала нелегкої долі на засланні.

 «Недоспівана Україна» відкриває сучасникам і багато таємниць. Так, виявляється, у пісні «Із сиром пироги» йдеться зовсім не про козака, як нам відомо, а про стрільця, який любив Україну і з сиром пироги.

«Недоспівана Україна», окрім текстів пісень, записаних із уст старожилів, містить ще й ноти, які на слух записав заслужений працівник культури, почесний містянин Олександр Каліщук. Кожен твір проілюстрував талановитий художник Богдан Сопронюк.

Видати збірку планували ще до 70-ї річниці створення УПА. Хоч трапилося це і пізніше, але ідейне видання мусило побачити світ,  – у цьому переконана упорядниця Надія Войтюк та всі присутні на презентації.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер