<

Нововолинська ЦМЛ: можливості установи у контексті створення госпітального округу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:40 | 27.01.2017 / Нововолинськ / /
Перегляди
155
/ коментарів 29

Сьогодні в області стартували дискусії фахівців медичної галузі про найближчі перспективи української медицини, що формують бачення реформи і модель госпітальних округів. Медична реформа не омине й Нововолинська: уже цього року суттєві зміни чекають лікарняний заклад міста. Про можливості установи у контексті створення госпітального округу розповів головний медик міста Віктор Мороз.

Кожна людина час від часу потребує поради лікаря. Якщо ж виникають проблеми зі здоров’ям, дуже важливо знайти фахівця або медичний заклад, який допоможе ефективно і безпечно подолати проблеми. Одним із закладів, де надають кваліфіковану медичну допомогу, є Нововолинська центральна міська лікарня.

Головний лікар Віктор Мороз запевняє, що медустанова нині має усі можливості, щоб стати центром госпітального округу. У лікарні намагаються забезпечити сучасний рівень діагностики, лікування та людські умови перебування в закладі. Для цього здебільшого за спонсорські кошти роблять ремонти, купують нове обладнання. За статистикою кожного року збільшується кількість операцій, які проводять в лікарні.

Кабінет міністрів України Постановою №932 від 30 листопада 2016 року затвердив порядок створення госпітальних округів та зобов’язав місцеві органи влади сформувати їх у відповідності до нормативів, розроблених МОЗ. Госпітальні округи створюються для того, щоб упорядкувати мережу закладів медичної допомоги.

У лікарні Нововолинська працюють 11 стаціонарних відділень, пологове – одне з найкращих в регіоні, медичну допомогу надають лікарі 11-ти спеціальностей. Всього в установі 792 працівники, з них 154 лікарі (з вищою категорією 46,7%, з першою категорією – 24,7%) , 352 – молодші спеціалісти з медичною освітою.

Кількість лікарів за основними спеціальностями:

  • хірургів-11,
  • акушер-гінекологів-15,
  • травматологів-5,
  • невропатологів-6,
  •  отоларингологів – 4,
  • офтальмологів – 3,
  • анестезіологів – 6
  • урологів – 2,
  • кардіологів – 3,
  • рентгенологів – 4,
  • лікарів-лаборантів – 4.

На сьогодні кількість вільних вакантних посад лікарів у закладі становить 32, 5 одиниці.

Медичні працівники, які не виконують посадових ін­струкцій, притягуються до дисциплінарної відпові­дальності. Кожен такий випадок чи скарга розглядаються головним лікарем. За минулий рік догани отримали 60 працівників, з них 35 лікарів.

За медиком – абсолютна відповідальність за здоров’я пацієнта: від того часу, коли той звернувся, до моменту, коли вилікувався, тому важливими є не лише підхід до хворого, а й професіоналізм.

“У стаціонарі виконуються оперативні втручання на практично всіх органах і системах, розроблена власна методика лікування розривів ахіллового сухожилля, накладання стержневих апаратів. Надаємо медичну допомогу не лише нововолинцям, а й жителям найближчих районів, а також інших областей.

Наприклад, за минулий рік у закладі проліковано 2189 іногородніх хворих, з них з Іваничівського району 1404 особи (з Іванич 51), Володимир-Волинського району 343 (з Володимира-Волинського 130), інших районів 283 особи, та 159 з Львівської області. У стаціонарі пройшли лікування 11204 пацієнтів, з них з іногородніх жителів – 2189, оперовано всього хворих – 2087 (з них іногородніх жителів – 553 (26,5%).

Ми прийняли більше 200 пологів у вагітних із навколишніх районів, з них із Іваничівського району 122 особи, з Володимир-Волинського – 30″, – розповідає Віктор Мороз.

Головний лікар знаходить спільну мову з керівництвом міста. Сучасна техніка та її фінансування з ініціативи влади – це шанс врятувати найважчих хворих. Медична установа заробляє також власні гроші, оскільки сюди їдуть лікуватися люди з інших районів, областей. У лікарні використовуються сучасні методи проведення досліджень, медперсонал постійно освоює нові шляхи обстежень. Спеціалізоване устаткування надає можливість виконувати лікувальні процедури у повному обсязі в одній лікувальній установі.

Обстеження пацієнтів проводяться у параклінічних підрозділах:

  • Рентгенологічне відділення (цифровий рентген-апарат в хірургічному корпусі, стаціонарний рентген-апарат в поліклініці, стаціонарний рентген-апарат в терапевтичному корпусі, мамографічний кабінет, флюорограф у від-ні профоглядів)
  • Відділення функціональної діагностики: (УЗД, ехокардіографія, велоергометрія, спірографія, електрокардіографія, аудіометрія, фіброгастроскопія, колоноскопія, ректороманоскопія)
  • Фізіотерапевтичне відділення
  • Відділення трансфузіології
  • Клініко-дігностична лабораторія (в тому числі загально-клінічний, гематологічніий, імунологічний, біохімічний, бактеріологічний профіль)

Працівники лікарні, провівши екскурсію медичною установою, пояснили призначення того чи іншого обладнання.

Жителі Нововолинська та навколишніх районів мають можливість своєчасно проходити життєво важливе обстеження у мамографічному кабінеті лікарні.

Мамограма – діагностика, що на ранніх термінах здатна відстежити появу злоякісних новоутворень. Це рентгенівське обстеження виявляє також доброякісні процеси в молочних залозах, саме завдяки йому діагностується кальцинат, кіста, фіброаденома, тощо. Обстеження дозволяє лікарю адекватно оцінити стан грудної тканини та своєчасно призначити лікування.

Щорічно у Нововолинській міській лікарні проводиться близько 1500 мамографій,  у  70-75% обстежуваних виявляються патологічні  зміни, у 1,4 – 1,8 % – рак молочної залози.

На превеликий жаль, відмінним здоров’ям нирок можуть похвалитися сьогодні одиниці жителів регіону. Коли ці органи відмовляються справлятися зі своїм основним завданням – фільтрацією, організм отруюється через кров продуктами метаболізму, що призводить до поганого самопочуття. Таке отруєння є критичною межею між життям і смертю. У медустанові є можливість лікуватися методом гемодіалізу (очищення крові при гострій і хронічній нирковій недостатності). Це ефективна медична процедура, спрямована на виведення з організму всіх продуктів метаболізму. В медичному закладі міста гемодіаліз проводиться на 8-ми апаратах.

У відділенні функціональної діагностики працює п’ять кабінетів. Три з них – кабінети ультрадіагностики, де працюють 3 сучасних апарати. Є переносний апарат для лікування хворих та дітей.

Місто шахтарське, тому є потреба проводити спірометричні обстеження, адже немалий відсоток пацієнтів потрапляють сюди з патологією органів дихання.

“Маємо спірограф, є у нас електрокардіографи (портативні) та велоергометр для обстеження кардіологічних пацієнтів. В середньому приймаємо 40-5о осіб в день у одному кабінеті”, – розповідає завідувач відділенням Неля Бас.

Тут проводять ендоскопічні обстеження – дуже інформативні і відносно безпечні, що створює умови для їх використовування для проведення диспансеризації хворих, для ранньої діагностики злоякісних уражень органів ШКТ і бронхів.

Головний міський невропатолог Ольга Доманська має можливість відвідувати Польщу, бачити реформи у медицині і певною мірою практикувати їх у Нововолинську.

“Проводимо обстеження, стараємося, щоб пацієнти були нами задоволені. За цей рік діагностували 10 пухлин головного мозку, хворі були скеровані до Луцька. Маємо можливість надсилати електронні знімки спеціалістам з обласного центру, консультуємося з ними, відповідно, надаємо якісну допомогу нашим пацієнтам.  Діагностика йде на вищому рівні. Вперше на Волині (після Луцька) почали практикувати  тромболізис при інсультах”, – відзначила завідувач неврологічним відділенням.

Тромболізис – внутрішньовенне або внутрішньоартеріальне введення препаратів, що розчиняють тромб у перші години після появи симптомів.

До кардіологічного відділення направляються хворі з гіпертонічною хворобою, симптоматичною артеріальною гіпертензією, ішемічною хворобою серця, стенокардією, нестабільною стенокардією, гострим коронарним синдромом, вродженими вадами серця, порушеннями ритму та провідності, запальними захворюваннями міокарда, кардіоміопатіями на фоні важкої супутньої ендокринної, нефрологічної та бронхолегеневої патологій, тромбоемболіями легеневої артерії.

У відділенні кардіології створені всі умови для того, щоб пацієнтам було комфортно та відчували себе, як вдома. За допомогою спонсорських коштів вдалося встановити енергозберігаючі вікна, провести ремонт. Завідувач Володимир Радійчук розповідає, що щорічно тут проліковується більше 1000 пацієнтів. Відділення оснащене електрокардіографом, кардіомонітором, центратором кисню, холтером ЕКГ і тиску, проводиться тромболітична терапія на інфаркт міокарда.

Завідувач відділенням анестезіології Андрій Гідзінський розповідає, що в реанімації пацієнти є завжди. Серцева патологія переважає, серед пацієнтів дуже багато старших людей.

“Всі хворі без свідомості поступають до нас. Таким пацієнтам маємо можливість надати допомогу”, – підсумовує завідувач.

Завідувач урологічним відділенням Олег Шипелик повідомив, що кожен 5-й хворий – з Володимира-Волинського, кожен 4-й – з Володимир-Волинського району.

“Для того, щоб колектив якісно виконував свої обов’язки, йому потрібно створити хороші умови праці. Спільними зусиллями та з допомогою меценатів, благодійних внесків пацієнтів вдалося зробити ремонт у відділенні. У VIP-палату вклали 8 тисяч доларів. П’ять років тому придбали обладнання для ендоскопії — це метод дослідження внутрішніх органів за допомогою спеціального приладу — ендоскопа. Зображення, що отримується в процесі дослідження, можна переглядати безпосередньо в камері або виводити на монітор чи телевізійний екран. Робимо порядку 250-ти таких операцій на рік”, – розповідає він.

Діаліз нирок — процедура, що дозволяє частково замінити функціональність органу автоматизованим обладнанням. З 2007 року на базі Нововолинської ЦРЛ функціонує підрозділ відділення інтенсивної терапії ЕКМД та діалізу Луцької міської лікарні, оснащене 4-ма апаратами гемодіалізу.

“Почали з 600 діалізів, зараз маємо понад 4 тисячі, починали з 4-6 хворих тепер маємо 32. Скоро буде 10 років з дня відкриття відділення. Ми працюємо у дві зміни. Зараз робимо процедури 12 жителям Нововолинська, 12 пацієнтам з Іваничівського та 8 з Володимир-Волинського районів”, – відзначив завідувач центру Олег Мазурик.

Одним з найточніших методів для отримання інформації при первинній діагностиці в сучасній медицині є рентгенографія. Саме рентген дає можливість отримати чітке зображення м’яких тканин і кісток. Лікарі-рентгенологи Нововолинської ЦРЛ за допомогою сучасної апаратури можуть побачити проблеми, які неозброєним оком не визначити навіть досвідченому фахівцеві.

“В день до нас може звернутися 50 пацієнтів, в рік робимо 45 тисяч рентгенограм”, – розповідає завідувач рентгенологічним відділенням Валерій Ждань.

36 відсотків породілль полового відділення лікарні – іногородні.

“Ми гордимося, бо люди нам довіряють. Намагаємося вдосконалювати навички, відвідуємо всі можливі тренінги, намагаємося брати участь у всіх програмах”, – каже завідувач пологовим відділенням Ольга Піддубна.

Хірург Магомед Магомаєв повідомив, що за минулий рік у відділенні хірургії проліковано 1255 хворих, 196 з них – іногородні (30 дітей). Прооперовано 911 пацієнтів. Всього у відділення поступило 185 дітей. Хірургічна активність становить 70%.

У відділенні проводять один із основних сучасних та ефективних методів діагностичного обстеження, а також вид хірургічної операції на внутрішніх органах – лапароскопію. Основною відмінністю лапароскопії від звичайного хірургічного втручання є те, що вона проводиться через відносно невеликі отвори у той час, як для звичайної хірургічної операції потрібні чималі розрізи.

 “Пам’ятаєте притчу про віник, коли батько показував дітям, що вони одне без одного варті. Так от, медичні установи окремо одна від одної не зможуть досягнути такого результату, як об’єднавшись у госпітальний округ. Сьогодні кожен дивиться телевізор та чує постійні повідомлення про те, що комусь потрібні кошти на лікування за кордоном. А проаналізував хто, чому складається така ситуація? Так, держава повинна опікуватися своїми громадянами і можливості для лікування хвороб мають бути в нас, натомість наші люди їдуть в Ізраїль та США. Бо реально в Україні є такі установи, які рахуються лікарнями через те, що там є ліжкомісця. На ці заклади йдуть масштабні кошти з держбюджету, проте стіни не лікують… Є сьогодні одна машина, якщо ми зробимо два округи, що у нас вийде? Чотири велосипеди. Потрібно вираховувати можливості кожного медичного закладу та розуміти, що якісна медицина залежить і від того, наскільки правильно ми втілюватимемо реформи”, – підсумував Віктор Мороз.




коментарів: 29
  1. Гарна презентація де ставка зроблена на професійну складову. Медичні апарати, послуги лікарі і показники. Навіть не згадували наявність шахт в місті. На відміну від Володимира-Волинського який ставку робить на митницю військові частини а не на медичне обладнання і персонал. Як може митниця військова частина чи космодром впливати на те як людей лікують.

    • ставка не на митницю війскову частину чи космодром
      ставка на кількість населення
      нормальна лікарня повинна бути в кожному місті

      • Тоді почніть говорити про лікарню. А то тільки чути про митницю військові частини залізничну станцію і що фура перегородила дорогу на Нововолинськ. Чи ви думаєте що танк або БТР замінить вам апарат штучної нирки?

    • Ставка госпітального округу у Володимирі – на швидку доставку до лікарні, подивітся на мапу області. Багато в Нововолинську працюючих шахт, де можуть бути масово постраждалі? Володимир краще забезпечений препаратами крові, там є станція переливання. Таким чином, Володимир краще пристотосований для невідклажної допомоги, а Нововолинськ – для лікування хронічних хворих, в тому числі і для хронічного діалізу.

      • Вам треба зробити ставку на те аби в лікарні краще лікували а не швидко доставляли. Після того як хворого доставили до лікарні, він став транспортабельним, він і його родичі думають про те аби перевезти його до Луцька або Нововолинська. В тих лікарнях краще лікують. Але у вас не має аргументів на краще лікування тому мусите говорити про митницю і військові частини.

        • у Нововолинську точно думають як доставити до Луцька

          потрібно переживати не тільки за своє місто
          ЛІКАРНЯ ПОТРІБНА І В НОВОВОЛИНСЬКУ І ВОЛОДИМИР ВОЛИНСЬКУ

          • Лікарні не закриваються і лікарі не скорочуються.

        • А саме ЩО краще лікують в Луцьку та Нововолинську? Які показники летальності?

  2. А для чого фото приватного комп’ютерного томографа вставляти. Він до Нововолинської лікарні ніякого відношення немає

  3. Не так уже і багато з Володимира -Волинського лікується у Нововолинську.

  4. “Кожен такий випадок чи скарга розглядаються головним лікарем. За минулий рік догани отримали 60 працівників, з них 35 лікарів.” із 154 лікарів
    22% лікарів допускають халатність та непрофесіоналізм в роботі, чи догани виписують ще за щось?

  5. Раніше треба було робити такі реклами собі – улюбленим та порохнявим, а не спати на “хабарях і благодійних внесках”, перейматися нагородами і званнями “заслужених” чогось там, дипломами кандидатів та докторів наук, роздачею комунального майна, землі і квартир… Прокинулись – і вже в Еurope!

    • Ех, Анатоль_, друже! Що Ви знаєте про Європу? А ось їхнім тим нагородам та статкам Вам заздрити не треба. Треба свою гордість мати і по життю проходити Вам із гордо піднятою головою!

  6. Краще людям покажіть, що залишилось за кадром(((( А за кадром: зруйновані не добудовані приміщення, страхітливий морг, кретичне скорочення ліжкомісць, довжилезні черги під кабінетами, дибільні талони яких ніколи не має, а про благодійно-корупційні внески взагалі мовчу, хамовите ставлення до пацієнтів, аптечні пункти які працюють у спайці з лікарями, а що говорити про хабарі при влаштуванні на роботу та хабарі при проходженні комісій. Хіба про це ніхто не знає? Всі все добре знають і бачать, більше того особисто стикаються(((

  7. В кабінет до того красунчика без мінімум Сковороди не заходь.
    Забули, скільки коштує влаштуватися на роботу?
    А попасти в інтернатуру?
    Хай скаже, скільки в нього інтернів і скільки в Володимирі, і чого це наші нововолинці катались на інтернатуру кудись далі.
    Я боюсь ходити до більшості наших лікарів, бо вони навчились табличку ділення.

  8. Хто хоче бачити все погане-вын його бачить, а прфесіоналізму у лікарів Нововолинська вистачає, можливо хтось і зіштовхнувся з чимось поганим, але судити про все так не можна. Лікарня має хороше майбутнє,а головний лікар втре носа любому популісту, бо він є – людина з величезним досвідом, сильним характером і прекрасним організатором,ему не тільки округом керувати, він в міністерстві навів би лад!

  9. Центр округу однозначно має бути в Нововолинську, а лікарня у Володимирі як була так і повина бути. А на рахунок Нововолинського головного лікаря – надзвичайно вимогливий,тому і доган не мало, компетентний у різних медичних питаннях.Рівень лікарні – заслуга і головного, і колективу. Хто працював в лікарні- каже, що працювати не просто, але пройшовши ” школу” Нововолинської лікарні- можна працювати в будь-якій лікарні України.

  10. Поукажіть, що зробив Нововолинськ з Благодатним і хто там лікує.
    Отак і зрозумієте, що станеться з Володимиром.
    Куди Мороз подів сучасний амбуланс?

  11. А чого Шипелик хвалиться ниркою? Вона ж не їхня, а обласна просто передана в користуванння. Завтра Володимир підсуєтиться і поїде та нирка до них. А чого Шипелик мовчить скільки людей у нього помирає через те, що вони не мають 4 тис. грн., які він так вимагає за цю процедуру… І звідки він, молодий лікар, із зарплати назбирав на такий автомобіль, на купу нерухомості в центрі Новіка, на новеньку квартирку? За зарплату???? Ха-ха-ха…

    • А вы посмотрите,на каких машинах ездят молодые врачи,вот интерестно за 2года работы ,где он мог взять такие деньги?За их зарплату нельзя купить такой автомобиль.А насчёт Мороза,где вы видели там хорошего специалиста?Он же даже не может с больными людьми разговаривать,его же только деньги интересуют

    • Та лікар взагалі в постолах повинен ходити. І дякувати богу що живе ще на світі цьому…..

  12. Вони хваляться що іновгородніх багато приймають. За ті внески(благодійні) що іновгородні платять вони машини і квартири покупляли. Та ще й ставлення хамське.

  13. Хами, невігласи, “дич” -щоб потрапити на лікування, стояв в черзі в реєстратурі хвилин 15 до уролога – в реєстратурі – сказали до сімейного лікаря записатися, кажу, щоб дали талон – талонів нема, ідіть попросіться після черги до сімейного лікаря – пішов без черги, без талону до сімейного лікаря, – вона мені каже :”я що вам уролог?!” – написала направлення до уролога, пішов до уролога – той сказав що його приймальний час закінчився( хоча з криками прийняв) послав на УЗД – найшли запалення (по чоловічому) – там здерли 50 грн.за УЗД – пішов до уролога – вже він хірург – прийняв написав пити до ранку таблетки , а зараз іти на роботу, я кажу:”мене зараз болить, я з роботи прийшов до вас бо боліло…” написали направлення на стаціонар, пішов в стаціонар 7-поверхівку – прийдіть через півгодини або почекайте лікаря – він зайнятий, добре – пішов додому речі підготував, прийшов в стаціонар – 15хв.знову чекав, лікаря не було, прийняв і оглянув мене лікар – якийсь Мамай- сказав, що нічого не бачить, і сказав іти до лікара Шепелика, назодився я по сходах на 4 поверх разів 10,бо ліфтом тітка кричала користуватися не можна! Про бабусь мовчу які на сходах падають.Так от приписав мені Шепелик ліки на 520 гривень, + медсестра написала помилково не те що треба ще на 80 (повернути ліки не можна) разом на 700 грн.весь день ходьби по лікарнях вийшов, тоді прийшла медсестра і приписала ща на 1170гривень емсефу припарати за 1170 гривень!!!, я відмовився їх купувати,обгрунтувавши це тим, що немаю таких грошей. Жінка у мене майбутній лікар сказала, що можна купити цефтриаксон за 200 , я мовча чекав лікаря , бо хотів на вмхідні додому піти чекав я 11години,12,13, прийшов Шепелюк в 19 десь і то він мене побачив біля виходу де я сидів з жінкою і мамою – спитав хто вони мені і нагло сказав, що типу я симулянт, нема мене чого тут тримати,якшо я не купуватиму такі ліки . Прийшов в палату там лежить лист на якому замість 1170гривень приписані ліки за 200, питання відразу не можна по-людськи все узгодити і пояснити?! – хами і нелюди, ненавиджу всіх, жив два роки в Польщі коли одружився в Україні – жити не можу , почав пити заспокійливе, всі нервують своїм безграмотним, хамський, байдужим, егоїстичним ставленням!

  14. І це ще не все, ліки які мені виписали коштували мені навіть не 200 а 139 гривень, до мене вагітна жінка на 5 несла гроші та їдло ,при цьому повариха на роботу на 5 поверх їхала ліфтом!!! – нелюди!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер